Glazba

jedan jedini

Aside Banners

Freddie Mercury: 6 činjenica koje (možda) niste znali – mačke, drama i patuljci s kokainom

Piše , Objavljeno

I dok je svjetska premijera dugoiščekivanog biografskog filma o ikoni rocka ugledala svjetlo dana tj. blještavilo reflektora u utorak, od danas Bohemian Rhapsody možemo gledati u redovnoj kino produkciji.

Snimanje ovog filma započelo je prije osam godina, a prije nego je ulogu dobio mladi Rami Malek, ona je bila ponuđena Sashi Baron Cohenu. Radi razilaženja u mišljenju o tome kako bi trebalo prikazati Freddiea i grupu Queen, snimanje se prekinulo, a film je u međuvremenu promijenio još nekoliko scenarista dok se oko redatelja odvijala prava drama. Naime Singer je bio otpušten nakon skandala koji je izbio u vrijeme vrhunca pokreta #metoo kada su dva glumca optužila redatelja za seksualno uznemiravanje. Bez obzira na otkaz, Singer potpisuje režiju filma.

.

No što je Hollywood bez malo drame i glittera.

A kad je Freddie u pitanju, ne fali ni jednoga ni drugoga. I dok svi, pa i oni koji nisu veliki obožavatelji Queensa, znaju većinu njihove diskografije i sve o Freddiejevim vanzemaljskim vokalnim sposobnostima, manje su poznate one sočne činjenice iz njegova života, iskopane iz rijetkih intervjua koje je povremeno davao ili iz nekih trećih izvora.

Za vas smo izvukli najzanimljivije, najbizarnije i najčudnije priče iz Freddieva života. Pročitaj i pravi se pametan pred ekipom prije početka filma.

1. Najveća britanska zvijezda je iz Zanzibara

05. rujna 1946. u Zanzibaru rođen je Farrokh Bulsara, čovjek koji će kasnije u životu cijelome svijetu biti poznat kao Freddie Mercury, legendarni frontman kultne grupe Queen. Tako je, jedan od najlegendarnijih Britanaca ikad, zapravo je rođen u Zanzibaru i odrastao u Indiji prije nego se u tinejdžerskim danima tek preselio u Englesku.

2. Priređivao je najbolje tulume ikad

Queenovci su bili poznati po održavanju nekih od najluđih i najbizarnijih partija na koje bi, ako nas pitaš, sigurno potrošili jednu želju kad bi naišli na zlatnu ribicu koja actually ispunjava želje. Ova moja me samo glupo gleda.

Na jednom takvom partiju, cugu su posluživale gole konobarice, a svuda su hodali patuljci koji su na glavi nosili tacne s lajnama kokaina. Neki ljudi se zbilja potrude biti dobri domaćini.

E da, na istom partiju je bio zabavljač čiji je performans bio odgristi glave sa živih kokoši. Eto što se dogodi kad se zaigraš s bijelim. Kids, don’t do drugs!

Optužbe o pretjeranom konzumiranju droge su pratile Freddieja cijelo vrijeme, no on je nastavio sa partijanjem i onda kada je otkrio da je HIV pozitivan 1987. godine.

Freddie: “So don’t stop me now don’t stop me’ Cause I’m having a good time, having a good time…”
HIV: “Ok, I won’t. For now.”   (op.a. jako sam ponosna na ovu foru)

Svoj 41. rođendan, na koji je pozvao preko 700 ljudi, proslavio je na Ibizi, priredivši jednu od najluđih zabava koje je otok ikada vidio. Fuck You, AIDS!

3. A kao i svaka legenda, bio je…drugačiji

Blago rečeno, Freddie je bio “cat person”. Tijekom svog života dijelio je dom s brojnim mačkama i teško mu je padalo biti odvojen od njih. Dok je obilazio svijet s Queenom, svako toliko bi nazivao kući kako bi razgovarao sa svojim krznenim ljubimcima. Nažalost svijet se nikada nije dokopao tih tajnih razgovora.

Posebno draga mu je bila maca Delilah kojoj je posvetio istoimenu pjesmu koja se našla na zadnjem albumu koji je napravio s Queenom.

.

4. Freddie nije bio gay!

Al’ nije bio ni straight. Ni bi, niti ikakva danas moderna kategorija.

O svojoj seksualnoj orijentaciji sve je rekao sljedećom rečenicom: “I’m just an old slag who gets up every morning, scratches his head and wonders what he wants to fuck.”

Eto. Ajmo jednom zauvijek prestat propitkivat njegovu seksualnost. Čovjeku je jednostavno bilo svejedno i nije činio nikakve diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Bravo za njega!  Osim djela gdje je pokupio HIV. Što nas vodi na petu točku…

5. Bio je povezan s “nultim pacijentom”

Gaetan Dugas je često opisivan kao “vrlo promiskuitetni homoseksualac koji je pokazao simptome onoga što će kasnije biti označeno kao HIV / AIDS i prije samog otkrivanja virusa, čak i prije nego što su znali da je virus seksualno prenosiv.” Riječ je o čovjeku kojeg se proziva da je “nulti pacijent”.

U biografiji Freddie Mercury – život, smrt i nasljeđe spominje se poveznica između Freddieja i Gaëtana Dugasa. Naime, čini se da su Freddie i Gaëtan imali barem jednog zajedničkog ljubavnika, Johna Murphyja. Naughty, naughty boyz.

6. Posljednja želja

Freddie je umro 24. studenog 1991. godine, dan nakon što je svijetu obznanio da boluje od HIV-a. Većinu nasljedstva ostavio je svojoj velikoj ljubavi i najboljoj prijateljici Mary Austin s kojom je bio u vezi prije svoje popularnosti. Freddie je kremiran, a njegova želja bila je da Mary odnese urnu na određeno mjesto za koje nitko drugi neće znati. Puno se nagađalo koje je konačno mjesto njegova počivališta, no Mary nikada nije odala tajnu, čak ni njegovim roditeljima.

Sedam godina prije smrti u jednom intervjuu Freddieja su pitali gdje se vidi za 20 godina.

“What will I be doing in twenty years’ time? I’ll be dead, darling! Are you crazy?”

TAGOVIbiografija freddie mercury glazba queen zanimljivosti

Komentiraj