Glazba

renesansni čovjek

Aside Banners

Gdje je bio, što je radio i zašto se vraća: Trent Reznor

Piše , Objavljeno

Vraća se s novim projektom How To Destroy Angels, Nine Inch Nails su najavili turneju, kuha neki biznis s Dr. Dreom… I to nije sve!

Ako se zajebavaš s njim, a diskografska si kuća: objaviti će album besplatno. Ako se zajebavaš s njim i ne daš mu da objavi DVD kako on misli da treba: dati će 400 gigabajta sirovog videa fan communityju da naprave s njim što žele. I oni ga editiraju, spakiraju i objave. Nedavno je dao Pitchforku prvi album svog novog projekta, How To Destroy Angels, i poprilično namučio Advance (kako u tom indie snob bastionu zovu platformu za preslušavanje svježe glazbe koja je za preorder spremna) da servisira sve unique hitove, a zatim objavio da se Nine Inch Nails vraćaju na cestu nakon četiri godine pauze. Michael Trent Reznor je čovjek kojeg internet pažljivo sluša i čovjek koji sluša internet.

How To Destroy Angels – Ice age

Prvo ide Sjeverna Amerika u jesen, a zatim Europa i ostatak globusa u 2014, a prateći su bend i dalje vrhunski unajmljeni pištolji (bez ruža): Ilan Rubin, Alessandro Cortini, Josh Eustis iz Telefon Tel Aviv, Adrian Belew iz King Crimison i Eric Avery iz Jane`s Addiction. A u ovih četrdeset i osam mjeseci koncertne pauze od tour-buseva, aviona, tonskih proba i bacanja trzalica u publiku, Trent je sredio dva soundtracka za Davida Finchera i jednog Oscara, dva EP-ja i jedan LP u bendu s gospođom Reznor, jer ipak je glazba obiteljski biznis, te proveo koju noć budan kako da smisli Novi Sljedeći Model Naplate Glazbe i tu našao partnera u Dr. Dreu.

Dre i Reznor stvaraju Daisy, konkurenciju Spotifyju

Njih su dvojica zasjeli u Los Angelesu i iznad dvije šalice zelenog čaja smislili Daisy, streaming servis koji samo-što-nije, ali poznavajući Dre-ov perfekcionizam (Detox, gledamo u tebe) vjerojatno neće do ljeta. Razlika između Daisy s jedne i 8tracks, amazonMP3, Aupeo!, Deezer, Earbits,fizy, fuhshniZZle, Google Play, Grooveshark, iHeartRadio, Jango, Last.fm, Mflow, Medianet, MOG, Music Unlimited, Musicovery, Muvemusic, MySpace, Napster, Nokia Music Store, Pandora, Qobuz, Rara, Rdio, Rhapsody, Saavn, Simfy, Slacker, Songzu, Soundtracker Radio, Spotify, Thumbplay, we7, WiMP, Xbox Music, Yala Music, Zonga, Zune Marketplace, Bandcamp te iTunes s druge bi bila u načinu preporuke glazbe potencijalnom kupcu.

Dok je kod ovih navedenih (40, hvala na pitanju) sistem preporuka i simmilar artista automatiziran, kod Daisy bi ljudski faktor imao veliku ulogu. Dakle, na tvom telefonu ili bilo čemu što reproducira glazbu imao bi osobnog geeka iz, recimo, Hi-Fi dućana snova koji zna što bi te još moglo zanimati. I sam kaže da je ovo, kao i sve što industrija pokušava da zadrži dotok novca, zapravo eksperiment i da je sva glazba, iako ne bi smjela biti, zapravo besplatna.

S time se slaže i Thom Yorke iz preanaliziranih Radiohead koji su također napravili eksperiment s In Rainbows i plati-koliko-misliš-da-vrijedi modelom još 2007. Reznor je napravio modifikaciju i kod prijatelja i radikalno lijevog crnca Saula Williamsa (provjeri ga, odličan je MC) napravio ploču (The Inevitable Rise and Liberation of NiggyTardust!) koju si te iste godine mogao skinuti besplatno, ali i platiti 5$ ako umjetnika podržavaš da ima za kavu i grijanje. Eksperiment nije prošao očekivano jer samo je 18% od 155 tisuća skidača izvuklo novčanik.

Nakon toga rješenje se tražilo u raznim limited/super-deluxe izdanjima poput varijante Ghosts I-IV od 300 $, ali niti to nije bilo konačno rješenje glazbenoga pitanja.
Nakon što je u Pragu, zadnji put kada su bili u Europi 2009., vidio da u dućanima nema Nine Inch Nails albuma – stvatio je da twitter račun, makar bio i Reznorov sa skoro milijun i pol pratitelja, ima limitiraniji doseg od klasičnoga zemaljskog marketinga i promotivne mašine koju ti klasična diskografska kuća može ponuditi. Zbog toga su How To Destroy Angels potpisali za Columbia Records. Zbog toga industrija neće propasti koliko god zloguki audio anarhisti željeli da se to dogodi, samo zaboravljaju jednu stvar: za kvalitetan album treba vremena, a za to vrijeme umjetnik treba jesti. Danas je jelo više koncentrirano na turnejama i zato će ovo ljeto biti najzanimljivje do sada za tvoj novčanik i tekući račun.

TAGOVIhow to destroy angels nine inch nails rock trent reznor

Komentiraj