Glazba

Aside Banners

Glazba friško ispod peke: dancehall guzice, svemirske stvari i maximal R&B

Piše , Objavljeno

Ima tjedana kada nova glazba izlazi na kapaljku, a ima i tjedana kao što je ovaj kada curi sa svih strana i ne možemo odlučiti što izbaciti. Pa uglavnom okačimo sve.

‘ko ga… šljivi.

Popcaan – VVIP

Dancehall je divna, ali i kontroverzna glazba s Jamajke koja u posljednje vrijeme sve više grabi u mainstream (čuj samo Work od Rihanne). Jedan od glavnih glasova dancehalla je Popcaan – a prošle godine ga je svatko upoznao zahvaljujući Jamie XX-ovom hitu There’s Gonna Be (Good Times).

E pa Popcaan se sad vratio čistom densholanju, obdarenim djevojkama i eksplicitnim spotovima.

Nemojte ovo ni gledati ni slušati na poslu. Ćisto sumljamo kako bi kolege bile zadovoljne s liriksima o uskim mačkicama.

Maxwell – Lake by the Ocean

Maxwell i D’Angelo – dva najjača glasa modernog r&b-a i soula.

A je ga Maxwell zakomplicirao. Prije sedam godina je izbacio album koji se zvao BLACKsummers’night, a početkom iduće godine će izdati album koji se zove blackSUMMERS’night. Trebao ga je netko posavjetovati da nije dovoljno igrati se caps lockom jer fanovima će otežati traženje informacija o albumu.

Prvi singl s nadolazećeg albuma je vani, zove se Lake by the Ocean i nama je dobro u životu. Ne bismo nikad vodili djevojke na njegov koncert jer ne želimo čuti kako uzdišu na Maxwellov brutalan falsetto. A opet – preloše je otići solo na njegov koncert.

Chance the Rapper – Angels feat. Saba

Očito ima love u nezavisnom hip hopu jer je Chance upravo izbacio super spot. Malo letenja, malo animacije, malo drone-shotova iz zraka, malo plesačkih senzacija (Ian Eastwood – google that!)…

Feel good do neba. Chance je ljubav.

Tko kaže da reperi ne bi trebali plesati?

Kaytranada i Anderson .Paak – Glowed Up

Obojica su već domaći kod nas, a jasno je i zašto. Hiperproduktivni i dobri, dali su nam trippy video sa zmijama i VHS kasetama.

Za mjesec dana izlazi Kaytranadin 99.9% album, a .Paakov album Malibu je već vani. Uši, radujte se.

River Tiber – Gravity

Red Bull zna što valja. River Tiber se krije iza ove spore i slojevite emocionalne pjesme. Ako si pravi gangster, moraš biti u doticaju sa svojim emocijama. I slušati spore stvari koje graniče s R&B-em.

Lido – Crazy

Lido je norveški producent koji je remiksirao Kanyeov novi album i nazvao ga The Life of Peder. Jer je to normalno ime u Norveškoj. Nemojte se slučajno šaliti s Pederom jer čovjek sabija iza producentskog pulta/laptopa/čegagod… Samo poslušaj “Crazy”. A i sam je režirao spot. I onda se pitamo zašto nam država nije kao Norveška. Nema majstora koji sve znaju.

DJ Shadow – The Mountain Will Fall

DJ Shadow je legenda i vani je nova stvar, prva stvar na nadolazećem albumu. Ne možemo reći da smo oduševljeni, ali možda se to promijeni uskoro. Shadow se zna umiliti ljudima nakon par slušanja.

Shura – The Space Tapes

Shura osvaja radio valove i internet surfere svojim singlom Touch, ali ambijentalna i svemirska stvar The Space Tapes demonstrira njezin umjetnički raspon i nije za svakoga. 9 i po minuta je stvar, ali vrijedi. Saznaj jel’ za tebe.

Open Mike Eagle & Paul White – Check to Check

Svi smo opterećeni našim pametnim telefonima, a Open Mike Eagle je vrhunski emcee koji je savršeno analizirao taj moderni fenomen. Spot se također zabavlja okovima moderne tehnologije. Odvrti… Rastura.

Flume – Wall Fuck

Pa i zvuči kao wall fuck. Kad će Flume na neki festival u naše krajeve da si slomimo vrat kad nas udari soundsystem?

Phife Dawg – Nutshell

Prije nego je preminuo prošlog mjeseca, Phife Dawg je radio na novom albumu. Pitanje je dokle je stigao sa snimanjem, ali ovog tjedna je svjetlo dana ugledao singl Nutshell – pa čak i video. Beat je od pokojnog legendarnog producenta J Dille, a pola zarade od singla će ići u zaklade za liječenje dijabetesa i bubrežnih bolesti.

Phife, počivao.

Do idućeg tjedna. Živio, rođo.

TAGOVIA Tribe Called Quest dancehall flume friško ispod peke glazba hip hop j dilla soul

Komentiraj