Glazba

Ožež'

Aside Banners

Glazba friško ispod peke: Kletve, afere i divlje stvari

Piše , Objavljeno

Kad pišemo “peku”, zaboravimo na sve budalaštine u svijetu. Možda vam se dogodi isto ako budete slušali što smo iskopali za vas.

Alessia Cara – Wild Things

where-the-wild-things-are-2

Video počinje s onim fontom koji vidite u svakoj slatkoj slastičarnici te kratkim monologom o “Where The Wild Things Are”, klasičnoj slikovnici o dječaku koji pobjegne u šumu živjeti i plesati s čudovištima. Spot svakako pokušava podsjetiti na masterpiece dječje književnosti s tinejdžerima u životinjskim maskama. Iako nije neka deep referenca, draga nam je i Alessia pokazuje zašto je jedna od rijetkih mladih zvijezda koje volimo.

Yuna i DJ Premier – Places To Go

Yuna radi R&B. I to dobar. Vrhunski. O suradnji ove malezijske pjevačice s DJ Premierom smo pisali prije par tjedana, a sad je izašao i spot. Malo crno-bijele tehnike, malo slow motiona i eto ti dobrog spota. Ono što volimo kod Yune je to što je sve suptilno. Nema glasnih boja, nema probijanja bubnjića s visokim tonovima, samo krasnoća.

The Internet – Special Affair/Curse

Ovo nije spot za jednu već za dvije stvari. Syd Tha Kid i njezin bend The Internet su na partiju. Klinci su, blantovi kruže, ekipa pleše, tu je i djevojka sa septum-piercingom… Scena se promijeni, crno-bijelo biva zamijenjeno bojom i settingom za live nastupe. Pojavi se i Tyler, The Creator s jednim versom koji počinje s “Y’all ain’t never been to a party before?” i evo nas nazad na partiju. Ovaj put u boji.

P.O.S. – Sleepdrone/superposition

Indie-rap je ozbiljna stvar. Jedan od junaka žanra je P.O.S., emcee iz supergrupe Doomtree i s Rhymesayers labela. Nakon tri godine je izbacio prvu pjesm nakon što je malo stao sa solo repanjem zbog transplantacije bubrega.

“I tried to write a note to everyone that came out and supported when my kindey couldn’t clean up my poisonous blood”

Iskrenost. Bol. Tuga. Agresija. Stvar je savršena.

Nastupi s grupom Doomtree su mu pomogli da se makne od depresije čiji je uzrok bilo njegovo oronulo zdravlje. Sad imamo ovu stvar – što bi moglo značiti da ćemo uskoro i imati album.

Ako želite hip hop klasik s elementima drugih, agresivnijih žanrova – P.O.S. Audition iz prošlog desetljeća vam treba biti prvi izbor.

ANOHNI – Drone Bomb Me

ANOHNI je izbacio spot za pjesmu Drone Bomb Me, a u spotu se pojavljuje legendarni supermodel Naomi Campbell. Nakon nošenja revije na Kanyeovoj premijeri albuma (koji zapravo još nije izašao), ovaj angažman u spotu bi mogao značiti da se Naomi ponovno želi aktivirati u modnom svijetu. Video je režirao Nabil, redatelj koji već stoji iza video ostvarenja Frank Oceana i FKA Twigs. Za ‘art direction’ je zaslužan Riccardo Tisci, modni dizajner i kreativni direktor Givenchya.

Gallant i Seal – Weight In Gold

Seal je bio uzor Gallantu kad je bio klinac (nije ni sad puno stariji), a sad s njim pjeva SVOJ singl. Odličan studijski session, Gallanta imamo već drugi tjedan zaredom u pregledu.

Homeboy Sandman – Life Support

Nevjerojatan emcee. Postaje jedno s prirodom u stop motion videu za pjesmu koja ne najavljuje nikakav album, Sandman je samo bio raspoložen da usreći svoje fanove s jednom jedinom pjesmom. Što se tiče tehnike, izbora tema, usporedbi, HS nam je jedan od boljih emceeja iako je ponekad teško uhvatiti osjećaj za njegove pjesme jer često zvuči kao da repa off beat, kao da repa u drukčijoj mjeri od beata – ali i za to je potrebno znanje.

TAGOVIdj premier friško ispod peke Gallant glazba hip hop rhymesayers seal soul the internet yuna

Komentiraj