Glazba

za tvoje uho, a i za drugo

Banner 300

Glazba friško ispod peke: Novi klasici, stare legende i dvorci na nebu

Piše , Objavljeno

Svaki tjedan kopamo i odrađujemo dobar posao jer je ovo baš dobar posao.

Miles Davis, Robert Glasper i Bilal – Ghetto Walkin

Tko bi očekivao Milesa Davisa u ičemu s natpisom “friško”? E pa stari Miles je ovdje zahvaljujući suvremenom jazz glazbeniku Robertu Glasperu. Robert Glasper je lik koji je jazz “podmetnuo” urbanom slušatelju kroz seriju kvalitetnih jazz albuma koji graniče s hip hopom i novijim soulom, a na Ghetto Walkin vokale daje Bilal, Glasperov česti partner u zločinu.

Uskoro izlazi Glasperov album Everything is Beautiful na kojem će se poigravati semplovima Milesa Davisa, a u kinima (ako distributeri budu pametni) ćemo moći gledati i Don Cheadla u filmu “Miles”.

Oddisee – No Sugar No Cream

Ne krijemo svoju ljubav prema Oddiseeju, odradila smo već dva koncerta s njim, a nadamo se još barem deset puta toliko… Oddisee je nadasve simpatičan lik koji je od zvjerskog producenta postao jako dobar emcee, ali i dalje najviše volimo njegove instrumentale koji nas podižu na novu razinu svijesti. I ne mislimo na upotrebu ikakvih zabranjenih supstanci – glazba je toliko dobra. Idući mjesec će izbaciti The Odd Tape, a najavio ga je singlom No Sugar No Cream – očito najbolji način pripremanja kave.

Možete i downloadati singl s Bandcampa, a možete i unaprijed naručiti album. Mi kupujemo Oddiseejevu glazbu.

James Blake – Timeless

Zakon je kad imaš svoju radio emisiju na BBC-u i svi te stalno slušaju jer znaju da ćeš kad-tad bacit neku svoju novu stvar. To nama James Blake stalno radi.

James Blake više nije klinac. Glazba mu nikad nije ni zvučala kao glazba nekog klinca, ali evoluira svake godine. 2013. nas je oduševio svojim albumom Overgrown, a uskoro bismo mogli uživati u albumu Radio Silence koji je napokon završen (18 pjesama i jedna od DVADESET MINUTA!!!) – iako Blake nije najavio release date pa je lako moguće da to i neće biti tako skoro.

Nova stvar Timeless rastura. Daj čuj!

Jameszoo – Flu

Jameszoo je iz Niskozemske, a ako poslušaš njegovu mjuzu očito je da su mu herbalni motivatori i inspiratori dostupni na svakom koraku. Potpisan je za Brainfeeder, a općepoznato je da Ideshovci vole sve što im hrani mozak s Brainfeedera. Kaže u imenu stvari “featuring Arthur Verocai”, ali mislimo da se ipak odnosi na sempliranje ovog genijalnog brazilskog glazbenika, a ne na suradnju.

The Invisible – So Well feat. Jessie Ware

Kad smo već spomenuli Brainfeeder kao label koji volimo, naša ljubav ide i Ninja Tuneu.

Kod njih su i The Invisible, londonski trio kojem žanr nećemo određivati jer smatramo da je gubljenje vremena na traženje riječi. Novi album će se zvati Patience, a ovo je prvi singl s predivnom Jessie Ware. Američki blockbuster kaže “London Has Fallen”, ali pored ovakvih glazbenika – NIKAD!

M.I.A. – Rewear It

Inače ne volimo kad se kompanije petljaju u stvaranje glazbe, ali ovaj potez nećemo zamjeriti H&M-u jer je cilj stvarno plemenit. Naime – H&M promovira svoj World Recycle Week (18.-24. travnja) u kojem žele da kupci donesu svoju neželjenu odjeću u trgovine kako bi ih oni reciklirali. M.I.A. ima pjesmu za kampanju nazvanu Rewear It, a čini nam se da bismo ju mogli vrtiti (kad bismo ju posjedovali u fizičkom obliku da se može zapravo zavrtit) još dugo nakon što kampanja završi.

U spotu su i likovi koji rasturaju ples u štiklama. Svaka čast, momci.

Mi kupujemo u 2nd handu, sorry H&M, ali bar nam se filozofije poklapaju.

Hiatus Kaiyote, Taylor McFerrin i Anderson .Paak – Laputa

Laputa je dvorac na nebu koji levitira nad našim glavama zahvaljujući drevnom kristalu. Barem tako kaže japanski animirani klasik Hayaa Miyazakija iz osamdedesetih godina. Prošle godine smo čuli pjesmu Laputa na albumu fantastičnog novozelandskog benda Hiatus Kaiyote, a ovoga tjedna je Taylor McFerrin odlučio pružiti joj remiks tretman i zvao je sveprisutnog Andersona .Paaka da mu pomogne. #sreća #srećica

Hiatus Kaiyote su ove godine na Outlooku. Nemoj mašit.

Little Simz – Heard ’em Say Freestyle

Kanye West je imao tu jednu stvar koju volimo svim srcem. Ne samo jednu. Ali jedna je važna za ovo o čemu pišemo danas. E Little Simz, reperica iz Britanije je uzela beat od Heard ‘Em Say i napravila pjesmu potpuno svojom.

Tri minute masti.

TAGOVIbrainfeeder friško ispod peke glazba kanye west ninja tune

Komentiraj