Glazba

nećemo stati, a ni ne možemo

Aside Banners

Glazba friško ispod peke – producentske legende, japanski doručak i Macklemore zreo za batine

Piše , Objavljeno

Ne, nećemo šerati glazbu koju svi šeraju nit ćemo biti kao profesionalni i zadržati svoje mišljenje za sebe. Glazba je preosobna stvar da glumimo objektivnost. Ovo je najbolje (i prokleto najgore) od čitavog tjedna.

J Dilla – Introduction

J Dilla je jedan od najvećih hip hop producenata svih vremena koji je napustio ovaj svijet 2006. godine, ali osim što je bio dobar producent – znao je i uzeti mikrofon s vremena na vrijeme. Novi album nazvan “The Diary” je zapravo “davno izgubljeni” album koji su Dillini suradnici uspjeli sastaviti, a na Beats 1 radijskoj emisiji Zanea Lowea, Nas je rekao kako će album izaći 15. travnja na njegovom labelu, a svijetu je poklonjena i prva pjesma s albuma nazvana Introduction.

Shura – Touch feat. Talib Kweli

KOJA. DOBRA. STVAR. Ako moramo izabrati jednu, to je ova. Hvala Dripcu do neba (i nazad) na preporuci.

Volimo Talib Kwelija i jedan nam je od najdražih emceeja, ali je malo prenabrijan za ovaj sanjivi pop iako su mu versovi stvarno pristojni. Nije nam jasno kako ova stvar nije još eksplodirala jer je original (bez Taliba) izašao prije dvije godine, ali Shura je naišla na ekipu koja poduzima sve za njenu promociju (koju i zaslužuje). Annie Mac s BBC-a ju je predstavila ovaj tjedan s ovim singlom, a sad je tu i animirani video. Ako ne osjetite ništa dok ovo gledate i slušate – vi ste čudovišta.

Podsjeća nas na suptilniju Solange – i to na dobar način.

FKA Twigs – Good to Love

FKA Twigs će biti jedna od najvećih umjetnica našeg vijeka.

Nisu potrebne riječi. Samo slušalice.

Macklemore i drugi lik – dvije za cijenu jedne

Da, pisali smo o Kanyeu kako je poludio, ali bar je poludio dok još uvijek radi dobru glazbu. Što se događa s Macklemoreom? Nakon silnih Grammya za album Heist (okej album s nekoliko odličnih pjesama koje smo brzo zamrzili zbog prezasićenosti), čini se kako se Macklemore gubi.

Ona stvar Downtown s hip hop legendama je bila toliki klišej, toliki Vanilla Ice trenutak s nekoliko pravih legendi. A ovaj tjedan mu je krenulo! Pjesma “Spoons” je najgora pjesma koju smo čuli još od čarobnog Silentea. Ovaj refren i promjena beata!!!! Isuse Kriste! Prestajem pisati u prvom licu množine kako pristojnost nalaže i kažem kako sam jebeno iščupao slušalice iz uha jer NE MOGU! Pjesma o spoonanju je došla na samo Valentinovo. Sva sreća da nismo čuli to na samo Valentinovo jer bi dan bio nepovratno uništen, a i samo spoonanje u kojem inače uživamo bi nam se zgadilo.

Izbacio je stvar Buckshot koju je producirao DJ Premier (bolje da nije) i na kojoj gostuje danas potpuno nevažan (i lud) KRS-One. Strani mediji pohvaljuju Macklemorea kako je super što legendama daje još jednu šansu dopiranja do mainstream publike, ali ne mogu doprijeti kad su isprani. A sudeći prema ovom tjednu – i Macklemore je ispraniji od kraljevskog penisa Eddieja Murphya u Zamundi iz “Coming to America”.

Dosta. Objesi mikrofon. Ili se objesi o mikrofon. Ali ajde, This Unruly Mess I’ve Made izlazi uskoro, gore gostuju i Chance the Rapper, Leon Bridges, Anderson .Paak, YG, Idris Elba (?), Ed Sheeran… Možda se u tom neredu pronađe i koji dragulj. I još nema Spoons na albumu. Hvala božanstvima.

Aesop Rock – Rings

Macklemore, gledaj i uči.

Aesop Rock je prije tri godine izbacio album Skelethon koji je bio stvarno odličan, a uskoro će vani biti i The Impossible Kid, novi album s kojeg je i ovaj singl. Najjrječitiji reper na svijetu (napravljeno je istraživanje, ako nam ne vjerujete provjerite OVDJE) se ovaj put odlučio za direktniji pristup, nema više odgonetavanja značenja kao inače. Propali snovi mladog vizualnog umjetnika kojeg propuštene prilike izjedaju… Čudna divota. Zajedno s odličnim spotom.

Mavis Staples – Action

“Action, who gonn’ do it if I don’t do it?”

Istina. Legendarna soul/r&b/gospel diva Mavis Staples izbacuje novi album “Living on a high note” – I TO DANAS, a nitko sretniji od nas. Nakon što je čula Pharrellovu Happy, odlučila je da i ona želi napraviti sretan, upbeat album jer je već predugo “rastuživala ljude i izazivala suze”. Pjesme su joj pisali Nick Cave, Justin Vernon (Bon Iver lik). Ovu akcijsku pjesmu joj je napisala Merrill Garbus iz fantastičnih tUnE-yArDsa. Ako vas Mavis Staples od svojih 76 godina poziva na akciju, tko ste vi da joj proturječite? Slušaj starije. Mater i to.

Japanese Breakfast – Everybody Wants To Love You

Ako trebate pjesmu za spoonanje i lijepe, vesele trenutke u krevetu s vintage sepia filterom, nemojte da to bude Macklemore. Ništa nije bolje od (japanskog) doručka u krevet. Everybody wants to love you, tako sretna jedna pjesma. Michelle Zauner (iz Philadelphijskog indi punk benda Little Big League) snima popalbume u svojoj spavaćoj sobi, a Psychopomp je prvi album njezinog projekta za bijeg od umjetničkog bloka nazvanog Japanese Breakfast. Koji je tvoj izgovor što ništa ne radiš?

Album izlazi 1. travnja.

Alessia Cara & The Roots – Here

Ne izbacujemo često liveove, ali ovaj smo morali jer je Alessia Cara odradila svoj hit singl Here na Roots Jam Sessionu s nenadmašnim The Rootsima. Devetnaest joj je godina tek i ubija. Drago nam je i da su je The Rootsi podržali jer radi dobru glazbu koja će s vremenom biti još bolja.

TAGOVIfriško ispod peke glazba hip hop j dilla Macklemore run the jewels soul

Komentiraj