Glazba

Hrana za uha

Aside Banners

Glazba friško ispod peke: Snoop Dogg, Kendrick Lamar, Miike Snow…

Piše , Objavljeno

Od kaotičnog do šećerastog popa, od r&b-a osamdesetih do g-funka devedesetih… Sve imamo.

snoop lion

Miike Snow

Koji dobar pop. Što očekivati od ljudi koji su radili s Kelis, Madonnom, Kylie Minogue? A dobili su i Grammya za Toxic od Britney. Kasnije su pobijedili top liste u grupi Miike Snow, ali već dugo nisu ništa snimali zajedno. Kad smo već zaboravili na njih, evo izranjaju iz švedske tame. Jedan od glazbenih blogera je napisao kako ova stvar zvuči kao da su se Akon, Peter Bjorn and John i DJ Premier zbuksali u jednu sobu i prokljuvili način kako spojiti glazbonazore u nešto kaotično, a lijepo. Ovo rastura, a zadržat će se u plejerima duže od tjedan dana. I onda neka nam netko kaže da je nova Adele super.GTFO.

A-Trak & Jamie Lidell – We All Fall Down (Jamie’s Version)

O A-Traku smo pisali, sve najbolje svaki put, a nedavno je pustio i hit We All Fall Down da se raširi internetom. Jamie Lidell mu je pomogao s vokalima, ali sad je Jamie odlučio donijeti i svoju verziju. Ovdje nas Jamie podsjeća na Adama Levinea iz Maroon 5-a kad bi Adam imao umjetnički integritet. Gozbite se.

Kendrick Lamar – These Walls feat. Bilal, Anna Wise i Thundercat

U pregledu najboljih albuma u prvih šest mjeseci ove godine, Kendrick Lamar je kotirao dosta dobro, ali ono što nismo očekivali je nekoliko brutalnih spotova s Kendrickom u glavnoj ulozi. Istina, Beyonce je izbacila cijeli album i sve spotove za svaku pjesmu koji su brutalni – a da nitko nije znao da će se to dogoditi no ti spotovi su brutalni samo zato što je Beyonce – Beyonce i može se valjati po krevetu bez neke veće radnje u čitavom spotu. Ali Kendrickova video ekipa odrađuje masTan posao – od Alrighta gdje Kendrick leti u crno-bijeloj tehnici kroz kvartove koji pate od nasilja, do King Kunte koji pokazuje drugu stranu hooda sa zabavama i životom, pa do For Free? gdje Kendrick proganja bogatu ženu u njezinoj palači. These Walls pokazuje drukčiju vrstu palače – ispunjenu striptizetama i “seksualnim radnicama”. Video je dugačak, ali je zabavan, odlično je snimljen, a unutra je i kratki interludij u kojem Terry Crews radi Terry Crews stvari – kao što su vikanje i plesanje.

Chance The Rapper – Angels

Nekako imamo dojam da je Chance the Rapper počeo na tjednoj bazi izbacivati brutalnu glazbu otkad smo mi počeli pisati “friško ispod peke”.
Ova stvar je imala premijeru na Stephen Colbertovom Late Showu, a sad imamo i “CD quality” singl na internetima koji možete sripati i staviti za ringtone kako biste otplesali svaki put kad vas netko zove. Netko tko vam je drag. Ovim drugima stavite sotonski Pink Floyd unazad.

Alessia Cara – Wild Things

Wild Things je jedan grozan film koji volimo gledati u kojem se Denise Richards i Neve Campbell žvaljakaju u vodi. Wild Things je  je bezobrazno popasti pop Alessie Care koji volimo čuti. I ne treba nas biti sramota. Sigurni smo da ćemo ju zamrziti kad ju svaka radio postaja počne puštati 8 do 10 puta u jednom danu, ali zasad nam se sviđa. Alessia Cara će postati renomirano ime u svijetu glazbe i drago nam je što će se to dogoditi jer imamo dojam kako ima tonu više osobnosti od ostalih pop zvjezdica koje samo nalikuju jedna na drugu.

Snoop Dogg, Daz Dillinger i Dam-Funk – Sho You Right

West Coast is the best coast. Šalimo se, nemamo preference po pitanju obala, bile one istočne, zapadne ili daleke – ali bitno nam je da glazba lupa. A Daz, Snoop i Dam-Funk su nam dali ovaj g-funk koji bi uz pravu promociju i dobar spot mogao postati jedan od klasika na partijima koji će se održavati za 20 godina kao što su to danas California Love i Who Am I.

Blood Orange – Sandra’s Smile

Ime mu je Dev Hynes, umjetnički alias je Krvava naranča, a 2013. je sabio s albumom Cupid Deluxe, a producirao je i dosta dobre i pitke stvari za Solange Knowles, mlađu seju od Beyonce. Sandra’s Smile podsjeća na Whitney Houston i Terrence Trent D’Arbya u osamdesetima, a video kao da je ispao ravno iz devedesetih sa svim plesanjem i crno-bijelom tehnikom. Pjesmu možete slušati i bez ozbiljnijeg konteksta, ali ono što je čini posebnom je prozivanje rasne nepravde i reference na žrtve policijskog nasilja Sandru Bland i Trayvona Martina (u pjesmi se spominje njegova majka Sybrina Fulton). Glazba je utjecala na brojne promjene u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, vrijeme je da i danas imamo glazbu koja mijenja svijet.

TAGOVIa-trak alessia cara blood orange britney spears chance the rapper fools gold friško ispod peke glazba jamie lidell miike snow snoop dogg

Komentiraj