Glazba

što slušati?

Aside Banners

Glazba liječi dušu, ubaci ovih novih 6 albuma u rotaciju sad kad ti treba

Piše , Objavljeno

Koliko često smo se samo požalili “e da bar imam više vremena da glazbu slušam onako kako zaslužuje biti slušana? bez Chromea, bez Whatsappa, bez poslova, bez sto kava i 50 dogovora za pivo u tjednu”. Sad smo to dobili i moramo to iskoristiti. Ostavi sve i stisni play na jednom od ovih albuma bez obzira slušaš li glazbu s mobitela u šalici ili na skupim soundsystemima.

Fiona Apple – Fetch The Bolt Cutters

Nema je godinama i onda izbaci album pred kojim se pokloni svatko – osim onih koji žele biti drukčiji i žele si podići publicitet glumatanjem poznavatelja glazbe i traženja mana savršenom albumu. Znaš te likove? Znamo ih i mi, nekad smo i sami, ali sada se ne usudimo to biti. Dobila je “stotku” na Pitchforku, ne volimo ih inače jer rijetko čemu daju zasluženu pažnju, a pretenciozno liju suze na poluproizvode od albuma, ali s ovim se ne svađamo. Nismo dovoljno duboko zaronili u ovaj album, ali i dalje slušamo i otkrivamo nove komadiće ove slagalice.

Tom Misch & Yussef Dayes – What Kinda Music

Tom Misch, genijalac do kojeg smo došli zahvaljujući Red Bull Music Acadmeyju i Colors Showu je odlučio napraviti album s još jednim genijalcem – Yussefom Dayesom, bubnjarem koji je znatno pridonio novom zaletu mlade londonske jazz scene. Ujedinili su se i donijeli nam soul, jazz, elektroniku, hip hop. Kad ti se Freddie Gibbs odluči popeti na jednu pjesmu, onda znaš da radiš stvari kako treba. Mischu je trebao jedan organski vrhunski bubnjar, zna on programirati bubnjeve, ali trebalo ih je odvirati ovako.

dvsn – A Muse In Her Feelings

Treći album dvsn-a, dua koji se sastoji od pjevača Daniela Daleya i producenta Nineteen85-a. Priča se da u 2020. godini ne postoji r&b, ali ako poslušaš ovaj album znat ćeš da je to laž nedovoljno informiranih klinaca. Prigrlili su goste i ugostili Buju Bantona, Popcaana, Summer Walker, Snoh Aalegru, PARTYNEXTDOORA i Jessie Reyez, ali čak i da izbaciš sva ta imena imaš ploču koja uspijeva rekreirati, ali i restrukturirati nostalgiju. Negdje smo uhvatili naslov “album zbog kojeg ćeš poželjeti nazvati bivšu”. Nemoj, ali kužimo što misle.

Peter Cottontale – CATCH

Peter Cottontale je vođa benda Social Experiment koji je uz Chance the Rappera još od 2013. godine. Čut ćeš taj Chicago zvuk u glazbi, taj post-College Dropout, malo Chancea (koji se pojavljuje na par pjesama), malo Kanyeove mise. Inspirativan album koji je jednako gospelast koliko i hip hop, svatko tko je ikad uživao u Kanye/Chance/John Legend tvorevinama će se zaljubiti i u ovaj album. Prati te i u tuzi i u sreći, vjeruj nam.

Knxwledge – 1988

Hrpa beatova na jednom mjestu pretrpana semplovima koje ćeš odmah poželjeti pronaći. Jedan od najradišnijih ljudi u glazbenoj industriji kao da i nije dio glazbene industrije, izbacuje glazbu nemogućim tempom, vučemo paralele s Madlibom nekoć – a i ovaj album je izašao na Stones Throwu, koliko tragova ti još treba? Imenovan prema godini u kojoj je rođen, ovaj “beat tape” će ti dati sve što trebaš – rano ujutro ili kasno navečer.

Thundercat – It Is What It Is

Ludi Thundercat ima četvrti album vani. Zašto ludi Thundercat? Dovoljno je da vam kažemo da je lik svojevoljno pogledao Srpski film, gleda morbidne filmove neprestano, vizualna estetika njegovih spotova će ti približiti granice njegova pomaknutog uma. Čemu se zamarati žanrovima? Spaja se tu previše različitosti da bismo se usudili osuditi Thundercata na žanr ili zbir žanrova spojenih crticama ili slashevima. Ako se fokusiraš na kompletno iskustvo bit će ti jasna tema LP-ja i slomit će te, ali čak i kao frenetična pozadinska glazba (ili nama idealan glazbeni backdrop za trčanje) ima svoj šarm. Ne trčiš OD nego trčiš PREMA. Skužit ćeš, samo ga slušaj.

TAGOVIalbumi glazba glazbene preporuke što slušati