Glazba

vodič

Aside Banners

Koje glazbene festivale obići u lipnju, u Hrvatskoj i susjedstvu

Piše , Objavljeno

Počinje sezona glasne glazbe na otvorenom i ove je godine ponuda u Republici i susjedstvu najbogatija do sada ( i ikada). Idesh! ti daje brzinski pregled svega što te čeka ovaj mjesec plus poseban pozdrav hrabrim palim borcima u ovoj areni poput Rokaj, Radar festivala, Glory Dayz i onog metal festa u Zadru koji je odustao od života zbog visokog PDV-a.

Ritual Fest, Novi Sad

RITUAL FEST NOVI SADZajebi sve i, umjesto na more, otiđi u prekrasni Novi Sad na drugo izdanje ovog festivala koji pikira drum’n’bass, džungla i reggae ciljnu skupinu. Dani su 7. i 8. (još stigneš) , a na programu je oko 50 actova dok je upad na Petrovaradinsku tvrđavu je nekih 1200 dinara za dva dana ili oko 82 kune. Ako dinar ne devalvira dok ne dođeš tamo.

Zvijezde su Golem, Brigadier JC, Remarc i, budimo realni, grad koji je ljeti odličan (i jeftin). Što s roots djevojkom poslije? Razmišljaj dugoročno, budi pristojan, vodi ju na kolače i na kraju postavi sudbonosno pitanje: “Mogu li s frendovima kod tebe kad bude Exit?”

Umagnation 2013., Umag

umaginationOvaj je Umagnation četvrti do sada, roka se komercijalno s Martinom Solveigom koji je radio sa kraljicom Madonnom i 2011. bio 26. najbolji DJ po DJ Magu. Te je godine prvi bio Guetta koji pak dolazi na Exit, ali o tome više u drugom dijelu ovog kako-ući-u-minus serijala.
Zezanje u Umagu traje tri dana, od sedmog do devetog, a line-up su još i Opušteni Luke te Dimitri Vegas i Like Mike. Nakon plesnog podija možeš electro-house djevojke pozvati na kupanje ili vježbatnje forhenda jer se sve događa na ATP terenima tamo. Upad je 200 kuna za cijeli festival.

Deep in the Woods, Zagreb

deep-in-the-woodsPada na iste datume kao i Umagnation gore, ali je blizu Zagreba. Makar se na na Facebook pageu ne mogu dogovoriti traje li im festival do 8. ili do 9. lipnja, ovaj je događaj baziran na domaćim puštačima koji su se većinom vrtili oko trenutačno pokojnog Sirupa.
Dakle: Arszenik, Basta, Buchek iz Slovenije, Claus Cottini, DMT, Faktor X iz prijateljske Mađarske i još njih par za 100 kuna na ulazu za dva dana. Gdje je ulaz zapravo? U planinskom domu Vugorec!

Tuborg Open Fair, Zagreb

rambo_amadeus_2Ovo su dva dana pravovjernih gitara na Športsko-rekreacijskom centru “Šalata” koji padaju u 13. i 14. lipanj, a na meniju su bendovi koji dosta rijetko nastupaju u metropoli: Let 3, The Beat Fleet, uvijek aktualni Pozdrav Azri, St!llness i gospodin Rambo Amadeus. Zaboravili smo Partibrejkerse, ali ispravljamo: biti će i Brejkersi.

Kuda s rock djevojkama poslije ovakve Crne mise? Naravno, na slušanje prvog albuma Majki s kasete. Uvijek je dobro prijateljstvo početi dvokorakom na Odvedi me (ali live sa Život uživo). Cijena ove poslastice je prijateljskih 75 kuna za oba dana.

Nova Rock, Austrija

nova rockIsti dan kada ti završi Open Fair sjedni u automobile ili vlak te pravac Nickelsdorf kod Beča na livadu gdje imaš dvije pozornice i na njima Rammstein, Him, 30 sekundi do Marsa, Papa Roach, Kiss i Korn. Od 14. do 16. traje ovo gitarističko orgijanje austrijsko-slovačke mladeži po cijeni od 139 € plus ne zaboravi ponijeti neku jaknu i topla sranja jer kiša će pasti. A kad padne kiša počinje sva zabava u kampu.

Croatia Reggae Festival, Split

croatia-reggae-festivalPada na sam Dan antifašističke borbe koji je, dakle, neradni ali je i subota. Biti će u Splitu na Bačvicama, a binu s pogledom na Babilon dijele Zenicafaria Sound (“za sve koji vole čuda reggaea, duba i bassa”), Makako Jump, Jamaram i St!llness.

Festival je toliko svjež da im web ima Joomlin defaultni favicon, a od bonus sadržaja (na festivalu, ne na web-u) je picigin koji možeš igrati sa reggae djevojkama ili poneka rasprava o utjecaju Petera Tosha ili Lee Scratch Perry-ja na slobodno stanje svijesti? Upad je 100 rizli.

FOR 2013., Hvar

for-hvarOvo je supersvježi event sa, zaista, aktualnim imenima tipa Tame Impala, James Blake i Solange te James Murphyjem i 2ManyDJs kao, khm, DJ-i. Ako si s lokalnog polutoka Balkana onda te ovo sunčanje sa kvalitetnim soundtrackom dođe 65 funti za sve dane, a ako nisi – tada 130.

Što s djevojkama, vjerojatno strankinjama? Preporučiti im istraživanje plaža koje su zadnji put ovako nevino čiste prije ulaska u Uniju i poneki razgovor o eklektici u popularnoj glazbi te problemima oko autorskih prava kod sempliranja i mash-upova.

InMusic Festival, Zagreb

nofixDragulj moderne gitarske ponude ove je godine od 24. do 26., sam kraj mjeseca kada su novčanici najsuši. Ako ti je i ostala još koja kuna, sada neće jer idu NOFX, Bloc Party, Arctic Monkeys i vječni Iggy Pop & The Stooges. Ako si hrabar, možeš u kamp, upoznati prekrasne ljude i ne dati im da spavaju do 8 ujutro. Ovo će te zadovoljstvo koštati 399 kuna, a kamperski pass još 150.

Na kraju, što sa djevojkama koje vole glazbu o kojoj piše engleski glazbeni tisak? Naravno, odvesti ih na razgledavanje Zagreba, možda u Krivi put ili na kolače te u prvim redovima na Arctic Monkeys: “Luv, ya happen to have a flat in London me and my mates can crash?”

U idućem nastavku festivalski pakao zvan srpanj.

TAGOVIFestivali koncerti

Komentiraj