Glazba

Prolij malo pelinkovca brateee

Aside Banners

Hip hop je mrtav: Deset najboljih pokojnih

Piše , Objavljeno

‘Hip hop je mrtav’, to je stara i otrcana fraza. Nema smisla je ponavljati, osim ako se doslovno ne radi o hip hopu koji izvode hip hoperi koji su doslovno mrtvi. Tu je najboljih 10 pokojnih, The Best of The Dead lista.

Upucan, predoziran, predebel, prebolestan, mrtvi hip hop. Nedavno je bila obljetnica smrti Notorious B.I.G.-a i sad vrijeme da napravimo listu mrtvih MC-ija i prebrojimo žrtve. Svi su face i treba ih se prisjetiti. Ima ih puno, a mi ćemo nabrojati najboljih deset, u koje se i dan danas svi kunu, i idalje prave pare određenim kompanijama, možda čak i više nego kada su bili živi.

J Dilla

Prvi na popisu je pokojni Jay Dee iz Detroita poznatiji po svom drugom nadimku. Čovjek je bio vrhunski producent, a za života nitko iz mainstreama nije previše mario za njegov talent, čak su ga i umanjivali i potpisavali se na njegova djela (njega i Q-Tip-a s kojim je činio producentski tim imena Ummah, u Janet Jackson hitu singlu Gone till its gone). Umro od bolesti krvi, zajebanog imena koja vam ništa neće značiti, a koja zahvaća bubreg, srce i mozak.
Uglavnom, njegova majka vjerovatno baš zato prodaje njegovu osobnu kolekciju ploča, i producenti kopiraju a svi živi se kunu u mrtvog Dillu. Postoje majice J Dilla changed my life, dodali bi tome when he died. R.I.P.

Jam Master Jay

Član legendarne grupe Run DMC, svirao je par instrumenata ali se na koncu odlučio za gramofone, i nije pogriješio. Nakon uspjeha s matičnom grupom, imao je svoju DJ akademiju ali i osnovao svoj label i potpisao Onyx. Jedan od njegovih igrača je bio i komšija iz Quennsa tada još nepoznati, 50 Cent. 2002. upali su J-ju u studio likovi s maskama i ubili ga, priča da je to zbog Fiftijeve stvari gdje je on stavio svoju “crnu listu” u tekst i to se nije svidjelo nekim likovima. Slučaj nije rješen, naravno. R.I.P.

Easy E

Compton, NWA. Easy je bio diler, i glavni financijer grupe. Napravio je label Ruthless Records gdje je Dre producirao, Mc Ren i Ice Cube pisali tekstove, a Easy iskeširao i svi uzimali gutu legalno umjesto da dilaju krek, pravi američki san. Gansta rep pionir, na kraju se isposvađao sa svima, klasika, prvo je Cube otišao, a onda su se on i Dre posvađali. Umro je od side u svojoj 31. godini, Easy maderfakin E. R.I.P.

Ol’ Dirty Bastard

ODB. Naiskreniji lik u povijesti ove glazbe. Isto tako i najrazbijeniji od svih, nažalost. Čovjek koji nije pristajao na nikakve norme ponašanja nego se ponašao kako god je htio, koliko god to nenormalno bilo. Najluđi i najposebniji član Wu-Tang Clana, koji je sa najbolesnijim izričajem, totalno različitim od ostalih, znao dodavati prespaljene gospel harmonije, a riječi da ne napominjemo.
Došla para, veća para, isposvađali se svi, zatvor, droga, alkohol, rehabilitacija, nitko iz grupe ga nije posjetio, izašao van, potpisao za Jay Z-ijevu Rocc-a-fellu i pomješao kokain i neke tablete i umro. R.I.P.

Big Pun

Iliti Big Punisher, MC iz Bronxa, podrijetlom iz Portorika, dio Terror Squada, bande koju čine između ostalih Cuban Link i njegov skoro pa isti po težini “brat” Fat Joe. Umro je u 28. godini od srčanog udara koji je uzrokovala njegova težina. Lik je, navodno, u svakoj prilici, bilo da se slavi ili tuguje uvijek posegnuo za jednom stvari – frižiderom. Zadnje nastupe uopće nije ni mogao hodati od debljine već su ga gurali u kolicima, a zavezati pertle da ne spominjem. Postoji slika Puna prije pretilosti i tri puta je manji. R.I.P.

Guru

Skupa s DJ Premierom činio grupu Gangstarr, uz to poznat po svojim Jazzmataz projektima. Umro je od raka, dva mjeseca prije smrti preživio je srčani udar, a nakon operacije je ostao u komi. Uz njega je bio njegov kolega Solar, koji nije dao obitelji blizu, a i rekao da se Guru u jednom trenutku probudio iz kome i napisao pismo kojim vrjeđa svoje kolege, uključujući i DJ Premijera, što ne zvuči kao istina. Inače, Guru je nedugo prije smrti, kad je već bio bolestan, imao nastup u Sloveniji i ljudi koji su bili kažu da nije lijepo izgledalo, da se Guru raspadao i da se činilo kao da ga Solar tjera. R.I.P.

Pimp C

Idemo malo na jug, u Houston, gdje je živio MC i producent svodničkog imena Pimp C, koji je skupa sa svojim kolegom Bun B-ijem činio grupu UGK (Underground Kingz iliti kraljevi andergraunda). 2002. je završio u zatvoru zbog kršenja uvjetne, a izašao je 2005. Dvije godine poslje u Los Angelesu, nađen je mrtvav u svojoj hotelskoj sobi a poslije je utvrđeno da se predozirao sirupom za kašalj (s još nekim dodacima) kojeg južnjaci vrlo često koriste kao drogu. Ako se sad čudite i pitate “kakvi su to idioti” piju sirup… sjetite se da ste snifali ljepilo. R.I.P.

2pac

West Coast, Tupac Shakur, mjuza filmovi, skandali, pucnjave, zatvori, ako niste čuli onda ni ne trebate. Nedavno je bio gost na Dr. Dre-ovom koncertu ali kao hologram. Ubijen je nakon jednog meča Mikea Tysona, koji mu je bio dobar prijatelj. Zavjera koliko hoćeš. Možda je na Kubi. Posthumnih albuma kolko očeš.

Slučaj, uz sve moguće špekulacije (zakon riječ), naravno, nije riješen. Zanimljivo je da su i Suge Knight i Sean Combs (Piff Puff P. Daddy) obojica živi. R.I.P.

Notourious B.I.G.

East coast, Biggie Smalls, mrcina, blantovi, MC, prelud flou. Nije bio gost na Dr. Dre-ovom koncertu, bio je prijatelj s Tupacom, a kasnije su se zavadili, i na njima i njihovoj svađi se okrenulo puno para, a oni su ostali najkraći, i to doslovno. Ubijen u drajvbaju nakon nekih nagrada.

Slučaj, uz sve moguće špekulacije (zakon riječ), naravno, nije riješen. Zanimljivo je da su i Suge Knight i Sean Combs (Piff Puff P. Daddy) obojica živi. R.I.P.

Big l

Svi drugi bi stavili Biggieja zbog obljetnice ili Tupaka na prvo mjesto. Mi nećemo, i boli nas briga. Oni su odradili svoje i dosegli uspjeh, za razliku od ovog čovjeka čije vrijeme je tek dolazilo i koji je vjerojatno najveći neostvareni potencijal ikada.

Član je D.I.T.C. (Diggin in the crates) ekipe, sa Lord Finnesom i ostalima, I čak je i bio u Zagrebu sa O.C.-ijem. Objavio je jedan album, a priča je da je trebao potpisati za Roc-a-fellu od Jigge. I tko zna šta bi se dogodilo da tjedan dana prije nije upucan par puta, navodno zbog osvete njegovu bratu koji je tad bio u ćuzi. Odličan fristajler, pun priča i pančeva. Slučaj naravno nije rješen. R.I.P.

TAGOVIhip hop rap

Komentiraj