Glazba

Nek se snima!

Aside Banners

Video spotovi u Hrvata, iliti fala ti Bože na tim kamerama

Piše , Objavljeno

Vremena se mjenjaju, s njima i tehnologija, a skupa s time i video spotovi. Srećom, tu ne zaostajemo (puno) za svijetom. Evo kako se snimaju spotovi u Hrvatskoj

fotograf

E znaš koji fotoaparat, ma ima da slikam i snimam u hdz rezoluciji

Koliko god mi super razvijeni Hrvati (zapadni balkanci) to ne želimo prihvatiti, vremena se mjenjaju, s njima i tehnologija a skupa s time i video spotovi. Život bez Youtubea? Aj zamisli ako možeš. Milijun dobrih ali i glupih videa na youtubeu? Kako to? Lako.

Danas u svijetu vizualnog, snimanje je najnormanija stvar. Pritom mislim ne na tisuće, nego milijun snimaka, s milijun viewova, bez obzira na kvalitetu, nekad čak i obrnuto proporcionalno s kvalitetom, bitno da je zabavno i da izgleda dobro.
Kao što svi nekad gledamo gluposti (ja prvi, priznajem) tako sam i sam jednu večer posve neracionalno potaknut, ne sjećam se razloga, gledao državnu televiziju 2. program. I tamo su puštali spotove cijelu noć, i shvatio sam nešto. Sve to snimanje i mogućnost snimanja, te kamere i stavljanja vlastitih videa na youtubu odvelo naše glazbenike a i jos više režisere spotova na dobar put. Video spotovi su u toj dugoj mračnoj noći na moju ciničnu hrvatsku žalost, iliti na moje ludo hrvatsko iznanađenje, bili – stvarno dobri.


Lukijev spot izgleda kao da sniman u Meksiku, a ne u dalmatinskom zaleđu, al zmija koja ide oko slike ne znam kako se dala nagovoriti. Svaka čast!

Kao klasični pesimist i Hrvat, moram priznati poraz

Spotovi koji su do nedavno (u vrijeme djedova iliti djedovine) bili takoreći znanstvena fantastika, danas gotovo da možemo reći da su skoro pa pis of kejk. Fotoaparati kojima se snima, jednostavno šta god da snime izgleda dobro oku svakog laika.
Ok, trebaš neku opremu, trebaš ljude i naravno ono najvažnije, ideju. Dobro trebaš i pare, ali ako si hrvat, iskombinirat češ nešto, valjda ima i neki rodjak koji snima. Uglavnom, taj financijski dio rješava se tko zna kako, ostaviti ćemo to za struku. No kako zbog istih razloga su i spotovi danas dostupniji i jeftiniji.
I tako gledam ja, spotovi idu i sve vise se isčuđavam, doslovce sam u šutu od pola sata čekao loš spot ali nije ga bilo. Jebiga, kao klasični pesimist i Hrvat unaprijed uvjeren u loše, moram priznat svoj poraz. I drago mi je, stvarno, isprva razočaran ali poslje sam shvatio da je to odlično, i da domaća glazba bez obzira na samu glazbu, koja je takva kakva je, ima bar vizualni dio za svaku pohvalu.

Ponukan (zakon riječ) spotovima koje sam pogledao, razgovarao sam s našim mladim perjanicama koji stoje iza kamere, te koji su zaslužni za neke od najboljih spotova u novije vrijeme.

Filip Filković Philatz (čekirajte njegov intervju za Idesh! ovih dana) i Boris Sekulić su mi objasnili malo detaljnije o čemu se radi.
Philatz koji u prosjeku radi 7,8 spotova godšnje kaže da je dostupnija i jeftinija oprema u jednu ruku je dovoljan razlog da se spotovi počnu masovno snimati, no ne moraju nužno biti bolji. Najčešće kod dostupnije opreme na vidjelo izlazi puno loših realizacija. Kaže da i sa starom DV kamerom iz podruma možeš snimiti odličan spot bez rasvjete ako imaš mašte i dovoljno dobru ideju, da je s dolaskom novih tehnologija proces olakšan, ali isto tako da se ta tehnologija u većini slučajeva ne koristi kako spada. Ljudi barataju profesionalnim kamerama, a nemaju pojma o namještanju kadra i o estetici, onda se događaju loše stvari koje izgledaju dobro samo zato što su kroz objektiv, tako da laicima sve to izgleda “filmski”.

Nije sve crno u Hrvatskoj

Također nam odaje tajnu svog rada: “Više se volim fokusirati na kvalitetu nego kvantitetu, ali najveći razlog je onaj unutarnji. Osobno mi je jako bitno ako već ulažem svoje vrijeme i kreativnost da je pjesma za koju radim spot kvalitetna i dobra. Moram se stopit s pjesmom, kaže majstor Philatz”


Edo Maajka i Philatz kombinacija.

Boris Sekulić, koji je u kratkom vremenu napravio par odličnih spotova, također misli kao i ja da su se spotovi poboljšali ali dodaje.

“Mislim da su se domaći spotovi znatno poboljšali, barem vizualno. Kvatiteta je, pored kreativnosti, uvijek povezana i s mogućnostima realizacije. Dostupnija oprema, točnije DSLR-fotoaparati, uvelike su odredile vizualni karakter video spotova i olakšale snimanje. Mogućnosti manipulacije optičkim fokusom postale su prisutne u gotovo svim uratcima. Prije nekoliko godina je sve spotove snimalo par ljudi, dok je danas situacija, da ima više autora spotova, nego izvođača pjesama. To je “dvosjekli mač”, ali mi se ipak čini da je lakšim dostupom opremi, omogućen različit pristup kreiranju.”

Entuzijazam, profesionalnost, znanje koju Boris i Philatz prikazuju je vrh, i to je najvažnije jer oprema za koju se svi slažemo da je puno dostupnija, nje nikad dosta, tako da nakon samog aparata tek slijede šokovi kad uđete dublje i počnete gledat objective, dollye I ostalo.


Ova koza i pijetao su zakon.

Da zaključimo, nije sve crno u Hrvatskoj, spotovi su barem dobri, fala ti bože na tim kamerama stvarno. Ali nemaš kameru? Nemaš opremu? Nemaš pare? Imaš bar telefon s nekom ok kamerom? Ili nemaš? Nema veze šta god imaš, ako imaš ideju, snimaj. Imaš priliku da ispadne dobro. Jedino loše u tomu svemu je što možda počneš snimati i svadbe koje isto izgledaju filmski, ali nadamo se da nečeš.

TAGOVIBoris Sekulić Filip Filković Philatz Philatz spotovi video

Komentiraj