Glazba

nova ploča!

Aside Banners

Kandžija i Toxara – album zlatnih žbica je vani, reci mami

Piše , Objavljeno

Kandžija i Toxara imaju novi album vani. Dobar je. K’o kruh, a reperi su mekani ko kifle u pekari.

Kandžija i Toxara: Zlatne Žbice
Kandžija je nastupao svuda – od birtija koje je svojim pjesmama počastio i Sandi Cenov pa sve do velikih pozornica na kojima su svirali Portishead i M.I.A. te je zasluženo osvojio naslov jednog od najvrijednijih glazbenika na našim prostorima. Uz Kandžiju i njegov bend Gole Žene (najbolji gimmick u imenovanju benda. Ikad!) tu je uvijek bio i “mali iz Miholjca” Toxz, danas poznatiji kao Toxara.

Nemaju marketinšku mašinu iza sebe, ali imaju vještine stvaranja dobre glazbe, odlučili su i službeno udružiti snage na jednom izdanju, formirati duo koji će nazvati Zlatne Žbice i protresti uspavanu scenu.

Od samih početaka snimanja u Toxarinoj dnevnoj sobi, gomilanja versova i beatova, projekt se trebao zvati Zlatne Žice, ali ime je promijenjeno zbog jednako imenovanog tamburaškog festivala. Po našem sudu – na bolje.

Nakon brojnih turneja po Balkanu s Golim ženama, Toxzu su već dosadila pitanja “kad ćemo tebe više čuti, kad će album, kad ćete snimat”. Probudio se iz hibernacije i prvo je s DJ Dirty Hairyem izbacio Navrat Nanos EP s nekoliko odličnih pjesama i ponajprije s novom verzijom “Mađe” na koju su svi tinejdžeri kimali glavama nazad u 2008. dok je Toxara bio samo klinac iz istog grada kao Domagoj Vida (čitaj: Donji Miholjac).

Mađarska je i prvi i singl na Zlatnim žbicama, a spot je snimio Boris Sekulić, slikar koji se očito odlučio za multimedijalni pristup umjetnosti pa je prigrlio i DSLR fotoaparat. Osim samog spota Zlatne Žbice, “street team” se očito odlučio u osvajanje internet prostora pa je Sekulić snimio i fristajl u pekari te kratki dokumentarac o Žbicama u kojem se pojavljuje većina lica koja je bila uključena u stvaranje albuma.

Na albumu se pojavljuju General Woo koji o Toxari i Kandžiji govori samo u superlativima, “ludi Splićo” Saša iz TBF-a, slavonski porn-rap duo Krankšvester, mladi i ubojiti frisajler Rima te Bvana i Brka. Produkcijski dio posla odrađuju Phezz i Toza – osječka ekipa iz susjedstva, Dirty Hairy i naš najpriznatiji producent Koolade koji je surađivao s Masta Aceom, Talib Kwelijem, Das EFX-ima i “odraslim” Bow Wowom.

Od početka do kraja albuma tvrdi beatovi, tvrde rime, teme od HŽ-a, preko rodbine iz Njemačke do eskcentričnih momaka s nazalnim refrenima u trenerci i kožnjaku.

Streaming čitavog albuma je već dostupan od ponedjeljka na Kandžijinom youtube kanalu.

Ipak, Idesh! kaže: podržite Zlatne Žbice! CD izdanja će udariti trgovine u petak pa to bi mogao biti dovoljno dobar razlog da provjerite nakon nekoliko godina koliko su se CD shopovi u vašem gradu promijenili. Optički mediji su već sada stvar prošlosti, ali baš kao i dobar hip hop – zaslužuju pažnju s vremena na vrijeme.

TAGOVIdomaći hip hop Kandžija rap Toxara zlatne žbice

Komentiraj