Glazba

slušalice i mir je opet

Aside Banners

Ljeto bez koncerata možda ti olakša 10 naših najboljih live albuma

Piše , Objavljeno

Teška je godina u tijeku. Pandemija koronavirusa uzela nam je sve ono čega smo se pribojavali, a već smo se odavno pomirili s tim da je 2020. ukleta godina i da sve planove treba otkazati. Ono što nas najviše brine su sve češće pesimistične projekcije za glazbenu i entertainment industriju, koje prognoziraju da ni 2021. neće biti znatno bolja. We can’t do this shit twice! :(

U zadnje vrijeme neke od ovih ploča sve nam se češće vrte, a nadamo se da nije sol na ranu podijeliti ih. Čuti live svirku, pa barem i na snimci, zvuči puno neobičnije nego bi to bilo normalno priznati. Ali što je danas uopće normalno… U svakom slučaju, ovo je naših 10 žanrovski poprilično šarenih klasika. Rekli bi na placu – za svakoga ponešto!

John Coltrane – Live! At the Village Vanguard (1962)

Glazbeni genijalac ovim odličnim live albumom utabao si je put u besmrtnost. Njegova muzika u to je vrijeme bila čista jazz avangarda, koju su mnogi suvremenici osporavali. Pokazalo se to, dakako, potpuno smiješnim.

James Brown – Live at the Apollo (1963)

Kum soula u Apollo teatru se uvijek osjećao dobro i tamo snimio nekolicinu albuma, ali nijedan nije postigao ono što je uspjelo ovoj ploči. Uspjeh live albuma nije bio baš uobičajena stvar u to vrijeme pa je Brown izdanje financirao sam. Naravno, višestruko se vratilo.

https://www.youtube.com/watch?v=KKxcuQvPu5w

Aretha Franklin – Live at Fillmore West (1971)

Kraljica soul glazbe ovaj je live na klaviru snimila u tri noći, a na njemu izvodi mnoge himne rock glazbe, posebice iz hippie ere. Album je doživio veliki uspjeh i nekoliko reizdanja.

Bill Withers – Live at Carnegie Hall (1973)

Legendarni Withers u to se doba tek nekako otarasio dnevnog posla u tvornici, a odmah je postalo jasno da će postati zvijezda. S pratećim bendom snimio je nepobitni klasik.

Joni Mitchell – Miles of Aisles (1974)

Kultna glazbenica svoj prvi live snimila je na vrhuncu popularnosti, a materijal je savršeno dokumentirao čari tadašnje turneje. 80 minuta sjajne glazbe uz jazz fusion bend.

Talking Heads – Stop Making Sense (1984)

Jedini materijal iz 80-ih na listi nastao je u vrijeme kad su Talking Heads postali punokrvni new wave bend, koji se uspješno poigravao s funkom te dobacio nekoliko svojih bezvremenskih hitova u mainstream. Koncertni film nastao u to vrijeme apsolutni je glazbeni klasik.

Nirvana – MTV Unplugged in New York (1994)

Potpuno ogoljeni Kurt Cobain i mnogima najdraži album neprežaljenog grunge benda. Čista sirova emocija često udara i snažnije od životinjskih rifova ili rafalne paljbe bubnjeva.

Jay-Z – MTV Unplugged (2001)

Konsenzus kako se radi o najboljem rap live albumu malo će tko i pokušati osporiti. Jigga je ovdje na svom vrhuncu, odmah nakon Blueprinta, s Rootsima snimio pravo malo remek-djelo.

R.E.M. – Live At The Olympia (2009)

Američki rockeri u to su doba već bili u očiglednoj silaznoj putanji i malo je koji fan benda bio pretjerano entuzijastičan oko live izdanja benda koji je svoje najbolje trenutke ostavio debelo u 20. stoljeću. Ipak, R.E.M. je izvukao iz ladica neke stare, neiskorištene favorite, dogodila se lijepa simbioza i zaokružen live album koji podsjeća na njihove najbolje trenutke.

LCD Soundsystem – The Long Goodbye (2014)

Iako se ispostavilo da zbogom nije bilo dugotrajno i da se frontmen James Murphy ipak vratio glazbi, ovaj live album ni po čemu to ne odaje. Briljantan nastup u Madison Square Gardenu, jednog od najvažnijih sastava posljednjih 10 godina.

TAGOVIglazba jay z live albumi nirvana pb