Glazba

Aside Banners

Macklemore – polovna bunda, ali ganc novi hip hop

Piše , Objavljeno

Jednog dana u autu sam doživio nešto što sam mislio da nikad neću. Jedna hrvatska radio postaja je puštala svjetski mega-hit iza kojeg ne stoji masa para nego čisti talent. Ime ispred talenta je Ben Haggerty, poznatiji kao Macklemore.

MacklemoreBen Haggerty je uspio izvući svoje bijelo irsko dupe iz pakla alkohola i OxyContina kako bi postao Macklemore – glazbena senzacija koja i bez ugovora vlada Billboardom. Najbolja stvar od svega? Skoro sve pare idu njemu u džep.
Jedan je od rijetkih nezavisnih izvođača koji je čvrsto držao vrh Billboardovih HOT 100 singlom Thrift Shop, a tek nedavno je smijenjen trap hitom – Harlem Shake koji je ipak došao do vrha viralnom bezmozgovnom kampanjom. Siguran sam da se Macku svijet srušio sad kad je na drugom mjestu – nakon 22 tjedna.


Thrift Shop. 173 milijuna i raste

Thrift Shop zvuči komercijalno “dozlaboga”, ali zapravo govori o idiotima koji daju 50 dolara za t-shirt. I jaknama koje smrde kao R. Kellyeve plahte. Što će reći – komercijalni seronje su isprdani u vlastitom dvorištu. Macklemore je ovim singlom i oživio karijeru Wanza – pedesetdvogodišnjeg momčića na refrenu koji je donedavno plaćao račune od svoje skromne plaće softverskog testnog inženjera.

Macklemoreov uspjeh je primjer savršeno odrađene medijske kampanje. Superkvalitetni, a jednostavni spotovi su oteli sve zidove, newsfeedove i tajmlajnove, a savršeno namontirani doživljaji s turneja su pomogli još više zacementirati Macklemoreovu “rags to riches” priču.

Početkom 2012. godine časopis XXL ga je uvrstio u Freshman Class – izbor najboljih up&coming repera. Ni veliki XXL ne pogodi svaki put, pa su na svakog Macklemorea tu i tri-četiri Ace Hooda, Don Tripa i Kid Inka. Ali za čupavog Irca se nisu prevarili.

Album The Heist je izašao u listopadu prošle godine, a sada ne možete pogledati glazbeni blog, youtube komentare ili tumblr da ne naletite na Meklmorovu frizuru (ako se ona može tako zvati). Na albumu se isprepliću zajebantske stvari za radio kao Thrift Shop, ali i ozbiljnije teme kao što su posustajanje u rehabilitaciji, pljačkanje umjetnika u glazbenoj industriji i konzumerizam iza čitavog svijeta ovisnika o tenisicama. Na albumu pjevuši i repa hrpa nepoznatih likova, ali tu je i Ben Bridwell iz Band of Horses, te dva pripadnika Black Hippy kolektiva o kojima smo već pisaliAbSoul i Schoolboy Q. Osoba s albuma koju moramo izdvojiti je Allen Stonefanki vajtboj kojeg već sad uspoređuju sa Stevie Wonderom i Marvin Gayeom.

Odradio je gostovanje kod Ellen DeGeneres na showu i upravo kod najpoznatije lezbijke s TV ekrana je izveo Same Love – pjesmu o gej pravima i homofobiji u svijetu glazbe. Neki drugi reper bi možda pri tome djelovao neiskreno, ali Macklemore nikako. Uz Ellen, posjetio je i Saturday Night Live i Jimmyja Fallona, a njegovi live nastupi se općenito smatraju među najboljima u zadnje vrijeme. Mack na stejdžu mijenja lica i odjeću – od svodničkih bundi i Dejvi Kroket šešira do znojem natopljene obične bijele potkošulje.
L.A. Reid je genijalac koji je znao kako mainstream publici prodati Outkast i glavonja koji je izmislio Justina Biebera – ako on kaže da Macklemore & Ryan Lewis show valja, nemamo se mi tu šta petljat.

Macklemore nije ni blizu kraja svoga puta – možemo očekivati još introspektivnih i srceparajućih stvari zbog kojih plačemo doma, ali i radio-friendly hitova kojih nas neće biti sramota. Što se Ryana Lewisa tiče, Macklemoreovog partnera u zločinu – o njemu nismo puno divanili jer nema razloga. Uvijek strpljiv u pozadini, kul momak, radi dobre beatove. Više ni ne treba.

TAGOVIBen Haggerty hip hop Macklemore Macklemore & Ryan Lewis Ryan Lewis

Komentiraj