Glazba

dajte nam svoje uši

Aside Banners

9 najboljih mashup albuma (da vam skrate zimu)

Piše , Objavljeno

Hip-hop je oduvijek stvarao revoluciju na temelju posuđenog i ukradenog. Mashup je otišao korak dalje – preočito posuđivanje kako bi se razveselile i mase i underground vukovi samotnjaci s najtvrđim glavama. Donosimo vam devet najboljih mashup albuma.

Danger Mouse – The Grey Album (Jay-Z x The Beatles)

Nema priče o najboljim mash up albumima bez spominjanja Jay-Z-ja. Jay se odlučio na mirovinu (u stilu Michaela Jordana – na godinu-dvije pa onda veliki comeback) i tom prigodom je izdao i acapella verzije pjesama s Black Albuma te je pozvao producente da ga remiksiraju. Odličan marketinški potez, ništa čudno za čovjeka koji pije kave s predsjednikom.
Nakon toga su uslijedili odlični remiksi od Pete Rocka, Madliba, Kev Browna, Knoa iz Cunninlynguistsa, umiksavanje Princea i Jaya za “Purple Album” te “The Black Chronic” – mash up Dr. Dreova Chronica i Jay-Z-evog suvremenog klasika. Svakako provjeriti i Jaydiohead. Ime sve govori.
No mash up koji je podigao najviše prašine je The Grey Album – producenta DangerMousea (random fact #274 – DangerMouse se panično boji pijeska) koji je mozak iza Gnarls Barkleya, uho iza DangerDooma i afrozurka iza “El Camina” od Black Keysa. Spojio je Jay-Z-eve vokale s beatovima sastavljenim od semplova Beatlesa. EMI se prijetio tužbama, internetdžije su se prijetile EMI-ju, a za Dangermousea su saznali svi – pa i njihova baka.

Dangermouse – 99 Problems

Linkin Park x Jay-Z – Collision Course EP

Ako ste dovoljno mladi/stari, sigurno ste u srednjoj školi imali jednog momka s puno kose koji je slušao isključivo Linkin Park. U njegovom malenom svijetu se dogodila revolucija kada su Linkin Park udružili snage i snimili Collision Course EP sa šest stvari. A momak je mislio da Shinoda zna repat. Pf.

Linkin Park i JZ live

Blue Eyes Meets Bed-Stuy (Notorious B.I.G. x Frank Sinatra)

Notorious B.I.G. – doslovno najveći reper svih vremena je utemeljitelj grupe po imenu Junior M.A.F.I.A., a spajanjem Biggieja sa starim mafijašem Sinatrom nastaje “Blue Eyes meets Bed-Stuy”. Obojica su napustili svijet krajem devedesetih i tek su posthumno “uspjeli surađivati”.

Sinatra vs Biggie

Wait What – Notorious XX ( Notorious B.I.G. x The XX)

Biggieja vole ljubitelji mejnstrima i undergrounda pa nije pretjerano čudno što postoji toliki broj albuma s njegovim versovima i tuđim beatovima, a znaš da možeš očekivati samo najbolje kad su beatovi zapravo atmosferični instrumentali od The XX-a.
DJ Wait What je spojio nespojivo, a od nas je zaslužio ekstra kudose jer preko dana “crnči” u Googleu. Nažalost do projekta možete doći youtubeom ili dubljim kopanjem po internetu, izdavačke kuće ne vole snagu kreacije koja nije pod ugovorom.

Juicy

Max Tannone – Mos Dub

Već smo spomenuli Jaydiohead. On je dijete Max Tannonea, formerly known as Minty Fresh Beats. Ionako smo previše pažnje pridali Jay-Z-u pa se nismo raspisali o Jaydiohead projektu, ali… Tannone je izbacio projekt imena Mos Dub.
Mos Def (ili po novom Yasiin Bey) je jedan od najkarizmatičnih emceeja, ali u posljednje vrijeme je poznatiji po ulozi u Dexteru nego po svojoj glazbi. Tannone je odlučio barem na kratko tome stati na kraj. Mos Dub = Mos Def + Dub/Reggae. Dobra jednadžba.

Mos Dub – In My Math

Panzah Zandahz – Radiohead i svi reperi

Mashup kultura se često oslanja na iste aktere – bez obzira jesu li oni DJ-i ili umjetnici koje DJ izabere za “rekreaciju”. Radioheadovci su jedni od tih aktera. Jedna jedina pjesma koju se može slušati satima – Radiohead i Ghostface Killah na jednoj pjesmi – My Iron Lung vs Daytona 500 s Panzah Zandahz mashup kompilacije na kojoj SVI NAJBOLJI REPERI IKAD repaju preko Radioheada, od MF Dooma do Gift of Gaba.
Do besplatnog albuma možete doći ovdje (a možete ga i platiti ako baš želite).

PJESMA s gostfejsom

Z-Trip i DJ P – Uneasy Listening vol. 1

Ako ćemo raspravljati o mashupovima prema kriteriju hardkora – Z-Trip i DJ P: Uneasy Listening vol.1 je na vrhu. Iz 1999. godine dok je Eminem još nosio najlonski do-rag, Uneasy Listening je započeo ono što je usavršio Girl Talk. A zašto hardkor? Bez ikakvih digitalnih intervencija i manipulacija, sve je s vinila i gramofona. I Phil Collins je tu i Yesterday i Cyndi Lauper i Imperijalni Marš iz Star Warsa.

Imperijalni marš

Cecil Otter i Swiss Andy: WUGAZI (Wu Tang x Fugazi)

Producenti Cecil Otter i Swiss Andy su duo koji duge i hladne zime u Minessoti preživljava uz Pro Tools i ostale alate za glazbenu produkciju. Jednog divnog zimskog svibnja (ipak govorimo o Minessoti) “susreli su se” pank velikani Fugazi i hip hop poglavari Wu Tang i nastao je projekt kodnog imena Wugazi.
Nitko nije rekao da je ime kreativno, ali glazba svakako je. Svakakvih Wu Tang remiksa smo se naslušali, RZA bi se okrenuo u grobu da je mrtav kad bi čuo neke od njih, ali Wugazi je prava stvar.

WUGAZI – album stream na soundcloudu

Mashup The Wirea i mashupa Fugazija i Wu Tanga (yo dawg, anyone)

Girl Talk – All Day

Girl Talk nije ženska pop petorka koja se sastoji od jedne slatke, jedne otmjene, jedne sportske itd, ali Girl Talk JE(ST) pop. DJ koji radi odlične mashupove, a novci na njegovom računu se gomilaju zahvaljujući izdanim miksevima u obliku albuma. Zaslužuje te pare čim je stavio ODB-a preko Radioheada i M.O.P.-ev mega hit Ante Up preko Miley Cyrus, a tu čudne kombinacije ne staju. Album “All Day” se mora slušati kao cjelina, ali je podijeljen na 12 pjesama zbog lakše navigacije. Svijet bi bio ljepše mjesto kad bi svi diskodžokeji ovako mislili na svoje fanove.
Uz sam album, posvećena ekipa pod imenom Girl Walk je snimila i niz “spotova” gdje tri plesača istražuju New York uz glazbu Girl Talka. Ako volite vizuale uz svoju glazbu – Girl Walk je vaš izbor.

GIRL TALK cijeli album

GIRL WALK

TAGOVIalbum girl talk hip hop mashup

Komentiraj