Glazba

obljetnica

Aside Banners

Nevermind: 20 godina albuma koji je promijenio glazbu

Nažalost, efekt kojeg je Nirvanin Nevermind proizveo 1991. godine, nije se dovoljno primio da bi se zadržao do današnjih dana.

Piše , Objavljeno

Nažalost, efekt kojeg je Nirvanin Nevermind proizveo 1991. godine, nije se dovoljno primio da bi se zadržao do današnjih dana.

Nirvana:Nevermind

Nirvana:Nevermind


Jedan od najboljih rock albuma svih vremena na police trgovina stigao je 24. rujna 1991. godine. I dok danas ‘police’ koristimo tek kao mlađim čitateljima slabo razumljivu analogiju, tada, prije svega 20 godina, glazba je upravo tako stizala do žednih ušiju. Ručno su je iskrcavali iz kamiona i trpali na police trgovina. Muzika je tada tako i zvučala, kao da ju je netko teškom mukom stvarao.

Kurt Cobain, Krist Novoselic i tada novi član benda Dave Grohl, kroz Nevermind rock publici predstavili su nešto drugačiju viziju glazbe kakva je nastajala u kišovitom američkom Seattleu (iako oni nisu iz Seattlea) i odatle se širila svijetom. Energičnijom, dubljom, dinamičnijom, snažnijom, i uostalom, važnijom doimala se mjuza koju je stvarao bend koji će iskoristiti svoju prvu veliku priliku na najbolji mogući način:svijetu će podariti Nevermind.

Nevermind je izašao kao izdanje DGC Recordsa, podružnice Geffen Recordsa kuće Davida Geffena, velikog glazbenog i filmskog producenta. DGC bila je nova izdavačka kuća pokrenuta s ciljem izdavanja alternativne rock glazbe s kojom se tada dalo nešto zaraditi. To im je pošlo za rukom s albumom Goo Sonic Youtha, koji je prodan u 250 tisuća primjeraka, pa su računali da bi i s Nirvanom mogli slično proći. Nevermind će nadići njihova očekivanja… Za jedno 100 puta.

Nevermind je do danas širom svijeta prodan u 30 milijuna primjeraka. Važnije od broj prodanih ploča i dolara koji se iza njih vrte, upravo taj album vratio je rock na prva mjesta glazbenih ljestvica. I to ne bilo kakav rock, Nirvana je u mainstream donijela iskren i prljav rock, onakav kakav se svira po garažama i u slabo posjećenim klubovima, iako ne bez kompromisa na koje Kurt Cobain očito nije bio spreman. Nirvana je otvorila put mnogim drugim bendovima i stvorila scenu koja će dominirati dobrim dijelom devedesetih. Dok sve nije otišlo u krasni…

Nevermind se trebao zvati Sheep

Drugi Nirvanin album trebao je biti snimljen za Sub Pop, istu kuću koja je izdala i njihov prvijenac Bleach. Snimanje je počelo u proljeće 1990. godine, a radni naziv albuma kojeg je producirao Butch Vig bio je Sheep. Snimljene su Breed, In Bloom, Stay Away i Lithium, te još nekoliko pjesama koje nisu uvrštene na Nevermind.

Cobain nije bio zadovoljan zvukom

Ovu tvrdnju mnogi su preuveličavali, ali završni miksevi nisu uvijek bili ‘po uhu’ Cobainu i ekipi, iako su za producenta sami izabrali Andyja Wallacea, ponajviše zbog njegova rada sa Slayerom. Cobain je kasnije izjavio da mu je neugodno zbog Neverminda, te da je album ‘‘puno bliže ploči Mötley Crüea, nego pravom punk rocku”.

Prvih 20.000 CD-a otisnuti su bez ‘Endless, Nameless’

Skrivena snimka trebala se pojaviti odmah nakon ‘Something in the Way‘, ali nije trebala biti navedena na coveru albuma. To je valjda zbunilo Howiea Weinberga koji je radio mastering, pa ju je izostavio s materijala koji je otišao proizvodnju. Kada su dečki iz benda preslušali album i shvatili da ‘Endless, Nameless‘ nedostaje, Cobain je nazvao Weinberga da ispravi pogrešku. Stvar je dodana na album, ali između ‘Something..’ i ‘Nameless…’ ostavljeno je deset minuta tišine.

Neočekivani uspjeh

Kada je album izašao na tržište, 24. rujna 1991. godine, 46 tisuća kopija otišlo je u razne američke, a 25 tisuća u trgovine u Velikoj Britaniji. Prvi singl ‘Smells Line Teen Spirit’ pušten je na radio stanice petnaest dana ranije s namjerom zagrijavanja publike, ali od ‘Come As You Are‘ očekivao se daleko veći uspjeh. U studenom Nevermind je na 35. mjestu ušau na Billboardovu ljestvicu albuma. ‘Smells…’ je bio ogroman hit, a album se prodavao sam od sebe. Početkom 1992. Nevermind je postao najprodavaniji album, svrgnuvši Michaela Jacksona s prvih mjesta ljestvica.

Penis na ovitku

Od izvorne ideje da se album zove Sheep (što je trebala biti poruka kupcima albuma) odustali su jer im se činilo da ‘Nevermind’ puno bolje dočarava njihov stav prema životu, a činjenica da je krivo napisano (to su zapravo dvije riječi), Cobainu i Novoselicu još se više sviđala.
Ideja da na ovitak stave fotku bebe koja pliva za udicom na koju je zakačena novčanica Cobainu je pala napamet dok je gledao dokumentarac o porođaju u vodi. Iako je izdavačka kuća imala pripremljenu fotografiju na kojoj se ne vidi bebin penis, Cobain im je jasno dao do znanja da je spreman na kompromis jedino u slučaju da preko penisa stave naljepnicu na kojoj će pisati:’Ako te ovo vrijeđa, onda si prikriveni pedofil’. Ovih dana je ovitak Neverminda ponovno došao u središte pozornosti – skinut je s Facebooka zbog golotinje. Što na to kaže Spencer Elden, sada 20-godišnjak, koji je kao beba pozirao za dotičnu fotografiju:’Popriličan broj ljudi na svijetu vidjelo je moj penis, to je kul.’

TAGOVIalbum glazba muzika rock Nevermind nirvana

Komentiraj