Glazba

guess who's back, back again?

Aside Banners

Novi Eminemov album “Music To Be Murdered By” ruši rekorde, a ne fali mu ni kontroverze

Piše , Objavljeno

Eminem je, bez ikakvih najava i reklama, na iznenađenje svih svojih fanova, 17. siječnja izbacio 11. po redu album naziva “Music To Be Murdered By”. Album je odmah počeo osvajati top ljestvice, a Eminem je još jednom dokazao da njegovo ime nešto znači u svijetu glazbe, bez obzira na kvalitetu (ili manjak kvalitete) na posljednjih nekoliko albuma.

Nazivom i coverom albuma, Eminem je odao počast Alfredu Hitchcocku i njegovom jedinom albumu koji je izdao 1958. godine. Kao što je to učinio Hitchcock, i Eminem je pozirao upirući pištolj u glavu. No, za slučaj da se to nekim distributerima i trgovcima čini preprovokativno, postoji i druga verzija naslovnice albuma na kojoj reper pozira s lopatom, što i nije baš nešto naročito manje strašno.

Snimka zaslona (350)

 Poslušali smo sve, od “Intro” do “Outro”, i zaključili sljedeće:

Music To Be Murdered By Eminemov je najbolji album od The Marshall Mathers LP 2

Naravno, o njegovoj uspješnosti svjedočit će vrijeme i tek je za vidjeti kako će stajati naspram ostalih albuma, ali kako je krenulo, čini se da je na dobrome putu, pa barem, prema zlatnoj ploči. Sad se i naklade mjere drukčije otkad je streaming ušao u igru pa vjerujemo da mu se smiješi zlatna ploča.

Music To Be Murdered By slijedi njegov posljednji album “Kamikaze” iz 2018. i sastoji se od 19 pjesama i odjave (outro).

Da se Eminem ne može, i najvjerojatnije nikad neće riješiti obračunavanja s kritičarima i drugim reperima, dokazuje odmah u uvodu (intro) sa pjesmom Premonition u kojoj se obračunava sa svima koji mu zamjeraju da je ili “preljut” ili “nema što reći”.

Radi se o politički nabijenom albumu kontroverznih stihova koji uključuju reference na pucnjavu 2017. u Las Vegasu te bombaški napad na koncertu Ariane Grande u Manchesteru u Engleskoj, a naravno da to nije sjelo svima.

Umjesto davanja velikih intervjua, Eminem je na svome Instagramu objavio izjavu o temama koje obrađuje na albumu komentiravši da je “ubojstvo postalo toliko uobičajena pojava da smo kao društvo opsjednuti i fascinirani njime. Pomislio sam zašto ne bih od toga napravio sport?”

Eminem je na ovome albumu surađivao s brojnim poznatim facama uključujući duete s Young M.A., Ed Sheeranom, Anderson .Paakom i Skylar Grey. Sa Skylar surađuje na pjesmi Leaving Heaven u kojoj govori o smrti svoga oca s kojim nije bio baš blizak. Iako emotivno nabijena, ni ova suradnja nije nadišla njegov najbolji duet sa ženskom pjevačicom. Radi se, naravno, o Dido i hitu “Stan” s albuma The Marshal Matters LP iz 2000. godine.

Eminem ruši vlastiti rekord iz pjesme “Rap God”

No, Eminem je uspio pobijediti samog sebe u nekim drugim kategorijama u kojima je i ranije bio nadmoćan nad (gotovo) svima ostalima. U pjesmi “Godzilla”, na kojoj se nalazi i prerano preminuli Juice WRLD, srušio je vlastiti svjetski rekord u ‘najbržoj rap pjesmi’. U trećoj strofi pjesme, Eminem repa toliko brzo da je nadmašio rekord koji je 2013. godine postavio s pjesmom ‘Rap God’ kada je izbacio The Marshall Mathers LP 2.

Na ‘Rap God’, Eminemova najbrža strofa se sastoji od 9,6 sloga po sekundi. U trećoj strofi „Godzille“, Eminem uspijeva izreći nevjerojatnih 229 riječi u 30 sekundi. To znači 7,6 riječi po sekundi ili 11,3 sloga po sekundi. Eminem i Juice WRLD ulaze u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda. Poslušajte tu ludost.

Najprovokativnija i najozbiljnija pjesma, koja je generirala najviše novinskih naslova (majstor marketinga ili samo poremećen lik?), ali i kritika, definitivno je “Darkness”  koju piše iz perspektive ubojice iz Las Vegasa. Na samom kraju poziva slušatelje da postanu aktivni članovi zajednice te da činom glasanja pomognu promijeniti zakone o oružju, što je, stav protiv Trumpa kojeg je izražavao i na prošlom albumu.

Ovo je njegov deseti, od ukupno 11 albuma, koji je dospio na prvo mjesto Billboard ljestvice što ga svrstava u istu kategoriju kao Beatlese, Bruce Springsteena ili Elvis Presleya.

Ali kao što sam Em kaže: Ovaj album nije za osjetljive. Ako se lako uvrijedite ili nervirate na krikove krvavog ubojstva, ovo možda nije kolekcija za vas.” Na samom kraju, Eminem ponovno odaje počast Hitchcocku i završava album istim rječima s kraja njegovog albuma: “Ako te nisu ubili, mogu samo reći više sreće drugi put. A ako jesu, laka ti noć, ma gdje bio.”

TAGOVIalbum eminem Music To Be Murdered By