Glazba

nije za svakoga

Aside Banners

Upoznajte nova (napušena) grla hip-hopa

Hip hop prolazi kroz drastičnu transformaciju. Iza sebe ostavlja gangstere sa stažom, koji repaju o količini droge koje su prodali i olova koje su potrošili na hejtere, ostavlja bling bling i platinaste glockove, te ide u sirovijem smjeru. Upamtite ova imena: Danny Brown, Mr. Muthafuckin' eXquire, A$AP Rocky, Curren$y, Death Grips i Nacho Picasso.

Piše , Objavljeno

A$AP Rocky

A$AP Rocky


Dolazi do smjene bitnih igrača gdje u prvi plan dolaze MC-iji koji repaju o količini droge koju su popušili i/ili pojeli, koliko su sisa stisli i od koliko psihičkih poremećaja boluju. Mainstream mediji, poput Rolling Stonea, progurali su mlade aseve Wiz Khalifu i Odd Future predovođene Tylerom The Creatorom. Oni se najbolje mogu prodati i plasirati na otvoreno tržište, međutim, oni nisu najzanimljiviji akteri ove priče. I tako dolazimo do majstora koji se zovu Danny Brown, Mr. Muthafuckin’ eXquire, A$AP Rocky, Curren$y, Death Grips i Nacho Picasso, a to su imena koja trebate znati.

Danny Brown

Dvadesete su nove tridesete – to dokazuje ova moderna inkarnacija Ol’ Dirty Bastarda pomiješana s DNA Daffyja Ducka kojeg zovemo Danny Brown. Njegov stelarni mixtape XXX, što sugerira koliko je desetljeća živ na zemlji, besplatan je za download i upravo zato jak mamac za prvi službeni album. Što je čekao do sada? 50 Cent ga je još prije par godina htio potpisati za G-Unit, ali nije mu se svidio imidž Dannyja Browna:’Nije mu se svidjela roba koju nosim, i to kako izgledam. Što da kažem, ja sam iz Detroita’. Uz poderane hlače i iznošenu majica umjesto zlata i baggy dresova, Brown sipa liriku koja je bizaran tok svijesti pomiješan sa pop kulturinim referencama i vlastitim tikovima.

Mr. Muthafuckin’ eXquire

Mr. Muthafuckin’ eXquire je svjež i njegova hype mašina tek se pali. Uz prljav i samouvjeren flow, eXquire zvuči kao da se teleportirao iz najležernijeg tjedna u srednjim devedesetima. New York, istočna obala, nasljedstvo Method Mana i Redmana. Prošle godine izdao je mixtape Lost in Translation, čiju je produkciju odradio El-P, inovator i začetnik Company Flowa. Među gostima na mixtapeu tu su i Das Racist, a to je još jedna grupa igrača koji su zaslužili vaše uho.

A$AP Rocky


’88 godište, A$AP Rocky je mlađi dio ovdje navedene ekipe, dolazi iz Harlema. Rakim Mayers ime je dobio po reperu Rakimu iz dua Eric B. & Rakim, a hip hop je počeo doživljavati ozbiljno sa nekih 12-13 godina, nakon što je vidio kako mu otac ide u zatvor zbog droge, te nakon što su mu je stariji brat ubijen nedaleko od njihovog stana. Mixtape iz 2011. zove se LoveA$AP, a sa svakim novim spotom, A$AP dostiže nove razine preopuštenih upušenih mentalnih slika. Samo pogledajte Purple Swag.

Curren$y

Curren$y je u igri nekih deset godina, a dolazi iz New Orleansa. 2002. potpisao je za No Limit Records Master P-a, a danas je miljama daleko od stila koji je propagirao taj nekad jako popularni hip hop milijunaš. Ta suradnja nije urodila plodom i Curren$ya su izdavači ignorirali, sve dok nije privukao pažnju zajedničkim mixtapeom s Wiz Khalifom, How Fly. Tada Curren$y kreće u pohod, prije svega s tri Pilot Talk mixtapea, i utvrđuje svoj status gurua napušenosti. Zato je jedan od najjiščekivanijih albuma 2012. njegov The Stoned Immaculate, koji će jamačno odzvanjati mnogim zadimljenim prostorijama.

Death Grips

Death Grips je najčudnije ime modernog hip hopa. To nije jedan MC, to nije bend, to je projekt, manifest ludila i moždane agresije. Trio iz Sacramenta prepoznatljiv je po hrapavom volaku MC Ridea i njegovim recitalima, skoro pa industrijskim beatovima, te zvuku teškom deset tona. Teška glazba, šizofrena, ali zato genijalna.

Nacho Picasso


Iz kišnog Seattlea dolazi Joker karta post ironije, Nacho Picasso, a sa njim jaše produkcijski duo Blue Sky Black Death. Nakon mixtapea For the Glory, savršene ješke za publiku gladnu alternativnog rapa, Nacho i BSBD su početkom 2012. izdali Lord of the Fly, bolestan kolaž svemirskog zvuka i usporenog flowa u kojem se nižu mentalne slike MC-a opsjednutog pop kulturom i grčkom mitologijom.

Lice hip hopa se promijenilo, i to ne u ono što vam servira MTV. Zlato i dijamante su zamijenili not giving a fuck stav i kolekcionarske addidas patike. MC vozi preko beata na starom skejtu, priča o serijama 80tih i stripovima, a ne o ispaljenim mecima, hype se diže preko blogova robnih marki poput Mishke i Vice Magazinea, a sve je utopljeno u prvoklasnu smolu najfinije konoplje.

TAGOVIA$AP Rocky Curren$y Danny Brown Death Grips hip hop mixtape Mr. Muthafuckin' eXquire Nacho Picasso rap

Komentiraj