Glazba

ubojica - in a good way

Aside Banners

Odličan nastup Andersona Paaka u Šiški – nominiramo ga za najvećeg live izvođača današnjice

Piše , Objavljeno

Najveći live izvođač današnjice? Da, on mora bit u tom razgovoru. Karizma curi na sve strane, plesni pokreti ne staju, a publika mu jede iz ruke. Vidio sam hrpu likova live, očaran sam njihovim actovima, ali individualno? Anderson Paak. Bar none.

Anderson Paak u Kinu Šiška je bio savršeno iskustvo. Da, možda sam izgubio vid od ispoliranog nastupa, blještavih svjetala reflektora i znoja nakupljenog u očima, ali vrijedilo je.

Prije polaska me cimerica pitala što želim čuti, ja rekao samo Heart Don’t Stand A Chance na što mi je uzvratila da s tim uvijek otvara. I to je i bio slučaj. Trubač se ušetao na pozornicu, a nakon toga su se čitavi Free Nationalsi okupili na stejdžu, uključujući i zvijezdu večeri – funkmeistera koji bi bio znatno veća zvijezda da je tržište nešto manje zasićeno linkovima, pregledima i ostalim streaming brojkama.

katarina pavić 2

Kino Šiška je institucija. Iako u šetnji Ljubljanom nisam naletio na nijedan plakat, Katedrala hala je bila pretrpana. Gužvasto. Vruće. A opet, u svakom trenutku se osjećaš sigurno jer su svi posjetitelji pobornici dobre atmosfere. Usne su se micale pravovremeno na lyricse ovog zabavljača nad zabavljačima, osjećaš se dijelom nečeg većeg. Dijeliš interese s tim ljudima, veliki obred i jedinstveno iskustvo zbog kojeg uvijek preferiram live izvedbu nad svim drugim glazbenim oblicima. Upravo live izvedba je ono gdje Anderson najviše sjaji. Nije ga bez razloga Bruno Mars vodio na turneju, nije bez razloga jedan od najboljih Tiny Desk koncerata u egzistenciji, nije bez razloga omiljen gost u svim glazbenim segmentima na američkoj televiziji.

Paak je fluidno prelazio iz jedne pjesme u drugu, a čitavo vrijeme sam imao doživljaj da je ta pozornica jedino mjesto na svijetu na kojem on želi biti u tom trenutku. Osmijeh mu nije silazio s lica, naočale s vremena na vrijeme jesu kako bi obrisao znoj, a u jednom trenutku je odradio i plesnu formu Where’s Waldo trika kada se spustio u publiku, otplesao sa svakim pomalo dok ti se nije izgubio iz vidokruga. I nismo znali gdje je. Ali smo ga čuli. Skriven i savršeno pripremljen, pozornicu je prepustio Free Nationalsima da izvedu svoju magiju, a čuli smo Time s Mac Millerom preko zvučnika i prekrasnom damom koja pjeva back vokale koja je uskočila umjesto Kali Uchis. Divan trenutak s vizualima iz spota na velikom platnu. Posebnih trenutaka je bilo toliko da ih je uistinu teško izbrojati.

 

katarina pavić 4

Naravno, većina setliste bijaše s novog albuma pa sam tako zaljubljeno gledao u svoje djevojče kad je sviralo Make It Better, a skakao uz Tints i Bubblin‘ (iako je u album verziji ne volim previše). Bilo je i starijih stvari pa sam tako demonstrirao svoje plesne vještine na Come Down i Am I Wrong, a došlo mi je teško kada je za kraj odradio Dang! u čast Mac Milleru.

katarina pavić 3

Takvi trenuci na koncertima su ponekad proračunati jer glazbene počasti jamče sigurne bodove kod publike, ali to je stvar s Andersonom. Sve što on radi djeluje iskreno. Jer je iskreno. Pripada na pozornicu. Pomislio sam u jednom trenutku zbog njegove ekstrovertirane prirode, neprestanih uzvika, lančanih plesnih pokreta i prirodnosti kako je on James Brown naše generacije. Nekoliko minuta kasnije je s mic standom napravio James Brown špagu. Netko je te večeri prisluškivao moje misli.

Nema ljepšeg nego podijeliti nezaboravno glazbeno iskustvo s važnim osobama koje tijekom koncerta sipaju informacije o Andersonovim utjecajima, ali i izvorima nekih pjesama, i to na mjestu koje neprestano pruža priliku za nova sjećanja. Koncert je bio toliko poseban da sam poželio u Pulu na otvaranje Dimensionsa odmah idući dan, ali bi to pak bilo previše. Ne treba pretjerivati ni s dobrim stvarima.

Zahvalan,

Franjo

Ako želite na posebno mjesto, Kino Šiška slavi 10 godina pa baci pogled OVDJE, naći ćeš nešto za sebe. I za mene.

Foto: Katarina Pavić

TAGOVI.anderson paak glazba kino šiška koncert