Glazba

take our money!

Aside Banners

Ove subote ne propustite Dan prodavaonica ploča, savršen trenutak za popuste i popunjavanje kolekcije

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Record Store Day (Dan prodavaonica ploča) je godišnji događaj koji se održava u prodavaonicama ploča diljem svijeta.

Osnovan je 2007. godine s ciljem da se promovira kultura prodavaonica ploča i vinila te da se podigne svijest o važnosti nezavisnih prodavaonica ploča za glazbenu industriju i glazbenike. I čini se da je dio misije ostvaren — gramofonske ploče su prodavanije od audio CD-ova po prvi put od 1987. godine!

Svake godine, Record Store Day obilježava se objavljivanjem posebnih izdanja ploča, singlica i CD-a, koji su dostupni u ograničenim količinama. Ova izdanja često uključuju rijetke snimke, neobjavljene pjesme, remikse i posebne verzije albuma poznatih izvođača.

Record Store Day postao je vrlo popularan među ljubiteljima glazbe i kolekcionarima, a mnoge prodavaonice ploča organiziraju posebne događaje, poput koncerata, potpisivanja autograma i drugih aktivnosti kako bi proslavile ovaj dan. I poznati glazbenici podržavaju ovaj događaj. Kako i ne bi, to im je kruh.

Ovaj događaj postao je važan ne samo za ljubitelje glazbe, već i za nezavisne prodavaonice ploča koje su suočene s teškim izazovima u današnjoj glazbenoj industriji. Record Store Day pruža priliku prodavaonicama ploča, ponajviše nezavisnim, da privuku nove kupce i da pokažu koliko su važne za glazbenu kulturu.

U Zagrebu možete pronaći različite aktivacije za Record Store Day, mi ćemo ih izdvojiti nekoliko koje smo primijetili prilikom skrolanja po Instagramu.

Analogni Zvuk u Dubravi nudi popuste u trgovini i na webu, a u subotu ćete moći sudjelovati i u glazbenom kvizu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Analogni zvuk (@analognizvuk)

PDV Records na 1. katu omiljenog nam Pločnika će također obilježiti ovaj dan, a nude 10 posto popusta na sve albume i 20 posto na PDV izdanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PDV (@pdvrecords)

Multimedijalna knjižara Menart u Avenue Mallu će obilježiti Record Store Day unutar i ispred knjižare — i to cijeli dan. Ako pak ne stignete do njih, na webshopu će vrijediti kod RSD2023.

Dancing Bear nudi ekskluzivne naslove izdane posebno za Record Store Day, a osigurali su i 15 posto popusta na ostala izdanja. Popust vrijedi u svim Dancing Bearovim dućanima u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Tratinska na Trešnjevci je prava ulica za ljubitelje ploča. U nekoliko stotina metara imate Freebird, dva Woodstock shopa i Dirty Old Shop.

Woodstock, osim dobre selekcije, nudi i 20 posto popusta na cijeli asortiman.

U Freebirdu na Trešnjevci ćete moći kupiti i gramofone, zvučnike i ostale uređaje za reproduckciju glazbe, a nude popuste i na DVD-e, knjige, časopise, ploče i CD-ove.

Kad ste već na Trešnjevci, naletite i do Dirty Old Shopa, sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe. Nismo pronašli na netu održavaju li Record Store Day, ali ionako je važnije ono što se događa u stvarnom, offline životu. Provjerite i Maldoror kod Džamije, Karmavinil u Podgorskoj i Roxy u Savskoj.

U svom gradu potražite prodavaonicu ploča. Velike su šanse da podržava Record Store Day i da će imati poseban program ili popuste na određena izdanja. Ako prodavaonica ploča (ili trgovina koja između ostalog ima i ploče) ne podržava i ne održava Record Store Day, počnite ju zaobilaziti u širokom luku jer je to prodavaonica kojoj nije stalo.

TAGOVIaudio cd glazba gramofonske ploče ploče record store day streaming servisi vinil