Glazba

Aside Banners

Ovo su najbolji albumi 2017. [zasad]

Piše , Objavljeno

Svakih šest mjeseci radimo listu najboljih albuma jer to znači da dva dana ništa ne radimo nego samo preslušavamo ono što smo već izdvojili kao najbolje.

I ne – Ed Sheeran nije na ovoj listi. Bez obzira koliko nam bio drag i odličan, on ne radi dobre albume. Dobar album je jasno, konzistentno i koherentno djelo od početka do kraja, a Ed Sheeran i ostali hitopravitelji to ne rade jer u vremenu streaminga je važno samo da imaš hit pjesme.

Ovo su albumi koje smo slušali i koje ćemo slušati još jako dugo nakon što 2017. godina završi.

Kendrick Lamar – Damn

kendrick

Odabir singla Humble kao prve pjesme koju će Kendrick pokazati svijetu je bio pogrešan potez. U našim očima i ušima. Nismo bili oduševljeni i stvorili smo predrasude o albumu. Kada smo ga napokon poslušali, nije nas se dojmio novostečeni minimalizam nakon jazzcentričnog To Pimp a Butterfly. Tek nakon nekoliko slušanja (jer ne odustajemo od glazbe) smo uvidjeli da album nije onakav kakvim smo ga doživljavali. Slojevit, pun značenja i hrane za naše umove koji vole previše filozofirati. Zvuk fantastičan, inžinjeri zvuka istražili sve moguće teritorije, a i 9th Wonder je producent na albumu. Ako si daš vremena, bit će ti fantastičan album. Jasno nam je zašto je kandidat za album godine većini medija. Nama neće biti (jer smo kontra svega), ali će biti pri vrhu.

Sampha – Process

sampha

Solange, Drake, Kanye… Surađivao je sa svima, ali je zasjao najjače sada i sam.

Čovjek je prosuo dušu. Ovako nešto se ne može izmjeriti nikakvim ocjenama ni plasmanima na listama. Sampha zaslužuje biti zvijezda jer se čuje iskrenost u njegovim pjesmama, iskrenost koja nema prodaju albuma na pameti.

SZA – CTRL

sza

Tepaju joj da je kao Amy Winehouse u najboljim godinama svoje umjetničke karijere. Zašto se onda ta zvjezdana moć nije prenijela i na ovu stranu Atlantika? Nemamo pojma. Tko zna, zna ju i uživa u ovoj albumčini koja se jako dugo iščekivala. Na albumu gostuju i Kendrick Lamar i Travis Scott i (naš omiljeni) Isaiah Rashad, ali i da ih nema – ovaj album bi bio vrijedan slušanja.

Goldlink – At What Cost

goldlink

Iz Washington, D.C.-ja hip hop umjetnici se nekako ne uspijevaju probiti na veću scenu, pogotovo ako ostanu vjerni go-go zvuku koji grad njeguje. Zato je GoldLink gradski junak. Inače kukamo kada album ima previše gostovanja, ali ovdje ne možemo ništa zamjeriti. Vjerojatno “najplesniji” album na listi, a opet – ima i dublju vrijednost. Možda zato nije postigao svjetski uspjeh, ali sve što napravi nam je fantastično.

Stormzy – Gang Signs & Prayer

stormzy

Geto glave će kukati kako ovaj album nije dovoljno mračan, kako nije dovoljno grime, kako ima previše pjevanja… Upravo zato u naslovu stoji “Prayer”. On je jedan od rijetkih repera kojem opraštamo manjkav glas dok pjeva, ali toliko emocija leži u tom falšu da ne možemo glumiti da nam nije dobro. Od gotovo meditativnih pa do eksplozivnih, pjesme koje slušamo na repeatu se mijenjaju redovito, a album nam ne napušta SD kartice i SDD-ove ikad više.

Gabriel Garzon-Montano – Jardin

gabriel

Džardin nema veze s Goranom Karanom. Garzon-Montano je lik sempliran na Drakeovoj stvari Jungle, a nipošto ne zaslužuje biti poznat samo po tom. Ovaj pjevač dolazi iz Brooklyna, rastura taj topli, organski i minimalistički R&B i zaslužuje mjesto na ovoj listi. Čitav album je njegovo djelo i podsjeća nas na ispoliraniju verziju Cody ChestnuTTova Headphone Masterpiecea.

J Hus – Common Sense

jhus

Nije nam jasno kako njegov globalni hit Did You See nije dogurao do naših radio postaja. Ili mi samo imamo previše svoje slušalice dok radio svira pa nismo primijetili.

BBC ga je izdvojio u svojoj listi “Sound of 2016”, a on je u 2017. godinu uletio s odličnim albumom. Utjecaji afričkih ritmova, dancehall zvuka, ovo je world music kakav nam se sviđa, a opet ima dovoljno britanske prljavštine da će se i najveći macho likovi vaditi da ga slušaju samo zbog tih par pjesama, a čim završi nabrijani Clartin, zaplesat će na Leave Me. Ako itko iz Ujedinjenog Kraljevstva ima šanse postati globalna faca kao Stormzy, to je J Hus.

Future – HNDRXX

future

Lajtmotiv ove liste je iskrenost. Možda smo u toj fazi života kada nam priče o alkoholu, drogama i seksu ne sjedaju baš najbolje. Ovo je prvi put da čujemo Futureovu emotivnu stranu, a samim time i prvi put da ne obraćamo pažnju samo na singlove već i na čitav album.

Neki kritičari odlaze daleko i uspoređuju ovaj album s Miseducation of Lauryn Hill, nama ta usporedba teško pada jer je Miseducation remek-djelo dame čiji drugi solo album nikad nismo dobili, remek-djelo koje čuvamo i pazimo dvadeset godina. Ali za deset ćemo vidjeti možemo li Hendriksa uspoređivati s njim.

Složili smo i playlistu na Deezeru (ako ste džabe ulogirani, čut ćete cijele pjesme, a ako ne – ulomke od 30 sekundi).-

TAGOVI2017 best of 2017 friško ispod peke glazba hip hop kendrick najbolje sza top lista

Komentiraj