Glazba

uboli jednom

Aside Banners

Prošao je One Hit Wonder Day, sjetio nas na sve milijunaše s jednim jedinim glazbenim hitom

Piše , Objavljeno

Da, naravno da i to postoji. U moru internet svetkovina potpuno irelevantnih stvari i događaja, ovo je još i itekako važno. Dan kada se treba prisjetiti svih onih koji su u glazbenoj industriji uspjeli. Jednom. Prije nego što dodaš „k’o nijednom“ razmisli koliko su ti samo puta upravo neke od ovih numera draškale uši kroz krute i nekvalitetne slušalice Discmana.

Baha Men – Who Let the Dogs Out?

Jedno od najvažnijih pitanja 2000. godine. Poprilično blesav, ali i donekle simpatičan singl pokorio je svijet, a posebnu popularnost stekao je u Europi i Oceaniji. Čest gost listi najgorih pjesama svih vremena. Unatoč Grammyju ne treba posebno spominjati da je ovaj singl jedino po čemu ih ljudi pamte.

.

The Verve – Bitter Sweet Symphony

Richard Ashcroft šeta ulicom i ništa ga ne može zaustaviti. Klasik britpop ere, sa sampleom Stonesa, oko kojeg je naravno bilo i sudskog natezanja. Talentirani otočki sastav unatoč još ponekom solidnom ostvarenju nije ni primirisao popularnosti koju su zagrebali simfonijom.

.

Wheatus – Teenage Dirtbag

Sve isto vrijedi i za Wheatus. MTV hit s kraja stoljeća, himna svih geekova, šmokljana i pop-punkera. Dvije ulaznice za Iron Maiden i nažalost po američki band koji i dalje djeluje – samo jedna ovakva uspješnica.

.

Los del Rio – Macarena

Latino hit o ženskoj nevjeri neizostavan je dio ove liste, kao i svake radijske playliste druge polovice 90-ih godina. Interesantno da je sastav, Los del Rio, aktivan još od 60-ih godina prošlog stoljeća, a s kakvim uspjehom u odnosu naovaj hit – pogađajte sami.

.

A-ha – Take On Me

Hit singl norveškog synthpop terceta klasik je glazbenih osamdesetih. Iako je bend ponovno aktualan i imali su relativno uspješnu karijeru u usporedbi s većinom ostalih jednohitaša,
jasno je koja je jedina asocijacija na njihov rad već više od 30 godina.

.

Buggles – Video Killed The Radio Star

Prva pjesma emitirana na MTV-ju. Kao što i sam naslov sugerira, govori o tehnološkim promjenama u industriji i što one neminovno donose. Karakterističan zvuk jedne ere britanskom sastavu nije donio više od vječne slave s ovim ubodom.

.

Crazy Town – Butterfly

Rap rock varijanta instrumentala Red Hot Chili Peppersa od dekadu ranije, u izvedbi dotadašnjih nonamera koji su uglavnom bili fokusirani na hard rock/metal sound. Nije pretjerano čudo da je ovo ostao njihov jedini trag.

.

Gotye – Somebody That I Used To Know (feat. Kimbra)

Više od milijardu pregleda na YouTubeu jasno sugerira da je riječ o ogromnom one-hit wonderu i to nedavnom. Zaboravljeni kantautor u suradnji s Kimbrom zaslužan je za jednu od najprepoznatljivijih pjesama desetljeća, a s obzirom da se sve odvijalo u naponu internet ere, jasno je i da mu je njegov tugaljivi singl podario pregršt parodija i meme uradaka.

.

Vanilla Ice – Ice Ice Baby

Prvi hip hop singl na Billboard ljestvici. Kao i mnogi s liste, naslonio se na već uspješan singl, u ovom slučaju Under Pressure dionicu Queena i Davida Bowieja. Pritisak da nastavi
jednako uspješno te dodatno se približi hip hop mainstream publici bio je previše.

.

New Radicals – You Get What You Give

Hit s kraja 90-ih bio je prvi singl s prvog albuma mladog kalifornijskog sastava i činilo se da definitivno neće biti i jedini. Na njihovu žalost bilo je upravo tako, a možda bi New Radicalsi i uspjeli vratiti slavu s ovog singla da se nisu raspali u roku od svega dvije godine.

.

 

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVIglazba one hit wonder trash

Komentiraj