Glazba

počivao u (sve)miru

Aside Banners

RIP Vangelis! Skladatelj i pionir elektronike umro u 79. godini života

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Glazbeni svijet plače! Vangelis, skladatelj filmske glazbe za Bladea Runnera i Chariots of Fire je umro u 79. godini života u Francuskoj. Njegov angažman je odveo filmsku glazbu u novom smjeru, dotad su se filmovi uvelike oslanjali na klasičnu glazbu ili na već postojeću pop glazbu.

Originalni Blade Runner je bio još bolji zahvaljujući Vangelisovim skladbama, a Vangelis se zalagao i za istraživanje svemira te je skladao čitav soundtrack za televizijsku seriju Carla Sagana – legendarni Cosmos, napisao je Mythodeu kako bi se proslavila NASA-ina misija Mars Odyssey 2001. godine, a njegov posljednji album je prošlogodišnji Juno to Jupiter, nazvan prema letjelici koja je otkrivala nove detalje o ovom plinovitom, gigantskom planetu.

2003. godine je dobio NASA-inu Public Service medalju.

Rođen je u Grčkoj 1943. godine, punog imena Evangelos Odessey Papathanassiou. Uistinu veliko ime. Karijeru je započeo s pop glazbom, ali je tijekom sedamdesetih zabrazdio u elektroniku. Ostalo je povijest.

Utjecao je na filmsku glazbu, stvaratelje elektronike, a čak i Armin van Buuren, Flying Lotus i El-P (Run The Jewels) ističu Vangelisa kao svog junaka.

Počivao u notama, gdje god bio!

Danas nam je samo soundtrack Blade Runnera u slušalicama.

TAGOVIBlade Runner filmska glazba glazba rip soundtrack vangelis