Glazba

Aside Banners

Slušali smo Courtney Barnett u Tvornici: Britko, cinično i energično!

Piše , Objavljeno

Onaj poprilično sjajni završetak druge sezone BoJacka Horsemana, u kojemu naš (anti)junak u jednom od svojih pokušaja sređivanja života počne trčati, a onako premorenome mu na podu životnu lekciju očita pavijan u formi.

‘It gets easier. Every day it gets a little easier. But you got to do it every day. That’s the hard part. But it does get easier.’

I sve bi to bilo značajno manje kul i uspjelo da u pozadini ne svira ‘Avant Gardener’ australske indie rock heroine Courtney Barnett. Njezini lucidni lyricsi graniče s uspješnom stvarnosnom prozom, a cinični, slackerski guard savršeno se uklapa u popularnu animiranu TV seriju, ali u playliste milenijalaca na raskrižju odraslosti i svega onoga što ono nosi te kudikamo bezbrižnije mladosti, u kojoj smo svijetu naviknuli pokazati srednji prst i ‘proći lišo’.

cb tvornica 4

Instrospektivni tekstovi Courtney Barnett ponekad naprosto zvuče kao da ih izmišlja u tom trenutku na pozornici, a klupski prostori zaista djeluju kao njezino prirodno stanište, iako joj velikih svjetskih festivala ne nedostaje u CV-u.

.

Uz pratnju bubnjara i basista te naoružana električnom gitarom, Barnett je svoj nastup započela pomalo tiho i utegnuto, ali rapsodija druge polovice setliste, podebljana s dobro promišljenim bisom na kojem je homage suradnji zaradio i suborac Kurt Vile, pokazala je pravo lice i energiju koju Australka neosporno ima i vrlo spretno dozira.

cb tvornica 1

Nazivi njezinih uspješnica poput ‘I’m Not Your Mother, I’m Not Your Bitch’, ‘Crippling Self Doubt and a General Lack of Self Confidence’ ili ‘Everybody Here Hates You’ najbolje pokazuje da Courtney u svom izričaju nema nikakvu namjeru uljepšavati stvari. Život je nekad smeće, nekad je poprilično dobar. Isto vrijedi i za ljude oko nas, a njezina dva studijskih izdanja ‘Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit’ te prošlogodišnji ‘Tell Me How You Really Feel’ s razlogom su pokupila hvalospjeve kritike.

cb tvornica 3

Barnett je zaista već sad jedno od najvažnijih lica u glazbenom indie svijetu, a dojam je da ima još toliko puno toga za reći. Publika u lijepo popunjenoj Tvornici kulture imala je sinoć priliku uživati u vrlo dobrom koncertu aktualnog svjetskog imena u naponu snage, a simpatična Courtney pobrinula se da ga i dobro zapamte. Rock’n’roll srećom već odavno nije rezerviran samo za frajere.

TAGOVIcourtney barnett koncert laa tvornica kulture

Komentiraj