Glazba

Aside Banners

Što možemo slušati ovog ljeta na dvije najbolje koncertne lokacije u Hrvatskoj

Piše , Objavljeno

Razlika između dobrog i odličnog koncerta leži u nekoliko bitnih faktora, među kojima je najvažniji- lokacija. Koliko god Foo Fightersi dobro i neumorno svirali puna tri sata, na sveokupno oduševljenje i pozitivan dojam je zasigurno utjecalo i to što se koncert održavao na jednoj od najljepših lokacija na svijetu, u antičkom rimskom amfiteatru.

Ljeto je savršena prilika da se koncerti, predstave i kina presele iz dvorana na otvorene površine. I dok manjih i većih pozornica imamo svuda, postoje dvije lokacije u Hrvatskoj na kojoj svaki umjetnik želi nastupiti, radi same atraktivnosti i kulturno povijesne važnosti svake od njih.

Ukoliko još uvijek ne znate koje bi sve festivale i koncerte popratili ovo ljeto, donosimo vam dvije najljepše koncertne lokacije u Hrvatskoj i njihov program za ovo ljeto (ne puni program, već ono što je nama dobro).

Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik

67214414_809013719494982_5797927492769546240_n

Fotografija: Facebook

Ova šibenska tvrđava nalazi se na uzvisini od 70 metara od mora i svojevrsni je epicentar Šibenika i mjesto na kojem su pronađeni najstariji dokazi postojanja civilizacije na tome prostoru. Pred nekoliko godina, tvrđava je revitalizirana pomoću europskih sredstava, a lokalne vlasti su je pametno odlučile otvoriti za razne manifestacije i koncertna događanja te je tako šibenska Trvrđava, uz pulsku Arenu, postala najatraktivnija koncertna lokacija primamljiva i brojnim velikim svjetskim imenima.

Tvrđavu su “koncertno krstili” Nationalsi, a u sljedećih nekoliko godina su se na njoj redali nastupi probranih izvođača kao što je jazz velikan Gregoryj Porter, elektro-pionir Gus Gus, Skye & Ross iz Morchebe, Nouvelle Vague, Bryan Ferryj, LP, Roisin Murphy i drugi. Od domaćih i regionalnih izvođača na Tvrđavi su imali čast nastupati Maksim Mrvica, 2cellos, obitelj Dedić, Josipa Lisac, Laibach i Božo Vrećo. Ukupni kapacitet gledališta je 1077 mjesta.

Što nas na Tvrđavi čeka ovo ljeto?

66528615_2517677098499993_1472337612525010944_n

Fotografija: Facebook

Ljetna sezona 2019. na Tvrđavu je dovela nekoliko zanimljivih nastupa. 10. srpnja koncert je održao Michael Kiwanuka, britanski indie -rock pjevač kojeg smo pred par godina mogli slušati na In Musicu.

Događanja na Tvrđavi ima čitavo ljeto, a ono što bi mi posebno izdvojili je 17. srpnja koncert otvorenja Seasplash festivala koji će se naredna 4 dana održati na plaži Martinska. Festival će na tvrđavi otvoriti New York Ska-Jazz Ensemble, Brain Holidays i Bass Culture Sound System!

10. kolovoza će s Tvrđave puštati njemački elektronski duo Âme koje su zaljubljenici elektronike već imali prilike u Hrvatskoj slušati puno puta, u klubovima i u sklopu raznih festivala, ali čuti ih na ovoj lokaciji bit će jedno sasvim drugo iskustvo. Ako volite elektroniku, znate već i sami da je ovo događaj ljeta.

21. kolovoza Tvrđava će ugostiti jednu od najutjecajnijih britanskih grupa koja u Šibenik stiže u sklopu turneje kojom su obuhvatili brojne svjetske pozornice, među kojima je i ona na Tvrđavi sv. Mihovila. The Stranglers, s preko 40 godina karijere, slove za jedan od najdugovječnijih britanskih bendova kojemu su svjetsku slavu donijeli hitovi Always The Sun i Golden Brown.

Uz koncerte na Tvrđavi, Šibenik je pun i festivalskog sadržaja koji će se održavati na plaži Martinska kao što su Regius, Seasplash, Membrain, Nox, Kanal i Blast festival, a u Vojarni Šibenik 17. 8. nastupit će i jedan od najpoznatijih engleskih i svjetskih DJ-a, glazbenika i producenata, Fatboy Slim.

Ovakvom ponudom Šibenik se stavio na prvo mjesto koncertno-festivalske ljetne scene u Hrvatskoj.

Arena, Pula

O pulskoj Areni ne treba puno govoriti. Ovaj rimski amfiteatar iz 1. stoljeća, najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu, te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana.

Arena je danas prvorazredna turistička atrakcija te najljepša i najstarija koncertna lokacija u Hrvatskoj, a usudimo se reći – i u svijetu. U Areni su u posljednjih 20-ak godina gostovale brojne svjetske face, od Jose Carrerasa, Stinga (čak 2 puta), Alanis Morissette, Joe Cockera, Simply Reda, Manu Chaoa i mnogih drugih do ovogodišnjih Foo Fightersa koji su u Areni održali trosatni koncert čak dva uzastupna dana.

Što nas u pulskoj Areni čeka ovo ljeto?

Koncerti Foo Fightersa već su iza nas, a sljedeće ćemu se u Areni radujemo koncert je otvorenja posljednjeg Dimensionsa u Puli.

28. kolovoza, američki pjevač i reper Anderson .Paak, koji je ove godine osvojio Grammy za najboljeg rap izvođača u 2018., otvorit će Dimensions festival u pulskoj Areni. Andersona će pratiti bend The Free Nationals, a predstavit će novi album “Oxnard” kojeg je producirala hip hop legenda Dr. Dre, a na kojem gostuju imena poput Kendrick Lamara, Snoop Dogga i J. Colea. Uz njega, tu je i techno bog Jeff Mills, a Arena će do sitnih sati plesati uz Hunee.

Sigurni smo da će i Âme na šibenskoj tvrđavi i Anderson .Paak u pulskoj Areni biti muzički audio- vizualni događaji ljeta.

TAGOVIarena koncerti ljeto 2019 Pula šibenik Tvrđava sv. Mihovila