Glazba

covid 19 vs ljeto '20

Aside Banners

Što možeš očekivati od ovogodišnje koncertne i festivalske sezone? – pitali smo ljude iz event industrije

Piše , Objavljeno

Nakon dva mjeseca života u karanteni gdje smo obitelj i prijatelje gledali preko Skypea, radili ili slušali predavanja preko Zooma, a koncerte gledali preko YouTubea, stvari se polako vraćaju na mjesto. Ne baš isto ono mjesto koje znamo i volimo, ali negdje oko njega.

Iako smo pred samo mjesec dana gotovo sigurno otpisali turističku sezonu i pomirili se s mogućnošću da to isto napravimo s čitavom ovom godinom, situacija se u posljednja dva tjedna poprilično promijenila. Stožer se više ne pojavljuje na TV-u svaki dan,  navodno već nekoliko dana nemamo novozaraženih, a kada netko umre jer ima 105 godina više njegovu smrt ne povezujemo s koronom. Plenković nas uvjerava kako je “Ova Vlada pobijedila koronu!”, mjere popuštaju, granice se brže bolje otvaraju, a pravila o tome koliko se ljudi smije okupljati, te gdje i na koji način, doslovno se mijenjaju iz dana u dan. U “novom normalnom” stvari su sve samo ne normalne, a svima nam se nameće jedno te isto pitanje…

via GIPHY

…jer dok smo se pred nekoliko tjedana žalili na nemogućnost kretanja, pravila su makar bila jasna. Donekle. Sada više ništa nije jasno, nikome. Bircevi su se otvorili, ali baš i nisu skroz, koncerti su otkazani, ali neki su samo odgođeni, okupljati se možemo, ali samo ako nas je 40…ne, sada je 100, a na otvorenome 300 – no nemojte to pamtiti jer već je za dva tjedna taj broj 500, a za mjesec dana 1000.

Što sve to znači i hoćemo li ovoga ljeta moći mrdati svoja dupenca u ritmu muzike za ples – i ako da – kada, gdje i kako, pitanja su koja nas muče ovih dana. Odgovore smo odlučili potražiti kod onih koji su za industriju zabave direktno nadležni – event agencije, kao i same glazbenike, nadajući se da su oni možda upućeniji u čitavu situaciju.

#SHOWMUSTGOON

Udruga Glas poduzetnika još je u travnju, kada je na snazi bila apsolutna zabrana održavanja događaja bilo koje vrste, na društvenim mrežama pokrenula  inicijativu #SHOWMUSTGOON. Cilj ove inicijative bio je spasiti event industriju koja sama državi uprihodi preko 4,5 milijarde kuna godišnje što je čini jednom od ključnih grana gospodarstva.  Upravo ta industrija je ona kojoj je prvoj onemogućen rad, a posljednjoj će joj biti dozvoljen. Akciji su se naravno odazvali i glazbenici, ali i brojni drugi umjetnici, a društvene mreže preplavile su objave pod heštegom #SHOWMUSTGOON.

View this post on Instagram

Odlazak u kazalište. Na koncert sjajnih kolega kakav je pijanist @zvjezdan_ruzic Razgled izložbe. Druženje na dodjeli nagrade. I ono, nama glazbenicima najvažnije, vlastiti koncerti. Mjesto i vrijeme kontakta s našom publikom. ? ❤️ ▪️ ▪️ Sve to nam svima jako nedostaje. Jer kultura i umjetnost postoje da bi naše živote oplemenili, učinili ljepšima i bogatijima. Zato je važno pružiti podršku svim ljudima koji su za ta područja rada i stvaranja vezani. ▪️ Važno je pružiti podršku svima onima koji organiziraju različita događanja i kojima se u prihvatljivim (zdravstvenim) okvirima mora omogućiti nastavak rada koji će rezultirati zadovoljstvom svih nas. ▪️ ▪️ #glazbomprotivpanike ?? #showmustgoon #ijasamglaspoduzetnika #muzikajemojzivotimojaistina #razlogdabudemtu #MassimoSavic

A post shared by Massimo (Official) (@massimo.official) on

J.R. August: “Uskoro ćemo najaviti jedan veliki koncert za jesen”

Dobitnik tri Porina, J.R. August, s kojim smo mjesec dana prije lockdowna napravili veliki intervju, odgovorio nam je kako je korona utjecala na njega i bend te kakvi su im planovi.

JR August Idesh Intervju

Početkom ove godine imali ste zakazane nove nastupe, u travnju je trebao biti jedan u Saxu. Međutim, došla je korona i svi su koncerti i događaji otkazani ili odgođeni. Na koji način ste vi ostajali u kontaktu s publikom tijekom karantene?

 “Putem društvenih mreža. Samostalno sam odsvirao Facebook Live koncert u sklopu Začarane Močvare, čiji program vodi Nina Romić, netom prije potresa koji je pogodio Zagreb, u Hrvatskom glazbenom zavodu. U tom istom prekrasnom prostoru sam zajedno sa svojim orkestrom samo nekoliko tjedana prije tog virtualnog koncerta održao svoj zadnji veliki koncert pred publikom.”

Koliko ste koncerata  morali otkazati ili ste ih možda odgodili za neke druge datume? Znate li kada ćete uopće ponovno moći nastupati i gdje vas možemo očekivati ove godine?

Desetak, ja mislim. Uskoro ćemo najaviti jedan veliki koncert za jesen, ali trenutno moram biti discipliniran i šutjeti o tome.”

 Iako nam Nikola još ništa nije mogao reći o velikom koncertu na jesen, obožavatelje će možda obradovati informacija da će J.R. Augusta imati mogućnosti čuti uživo već ovoga mjeseca. Naime, u Šibeniku, na jednoj od najljepših koncertnih lokacija u Hrvatskoj, Tvrđavi Sv. Mihovila, 21. lipnja će se održati festival Let’s Rock na kojem će osim njega nastupiti i The Fogsellers, Ichabod, Ischariotzcky, Jonathan, Lovely Quinces, Nipplepeople, PI, Pocket Palma, Porto Morto & Rolo. Ovo je ujedno i jedan od prvih većih glazbenih događaja nakon karantene, iako prema pravilima koja će vrijediti od 15. lipnja, na tvrđavi neće smjeti biti više od 500 ljudi.

Već neko vrijeme znamo da su veliki, poznati festivali koji okupljaju na desetke tisuća ljudi, poput InMusica, Sonusa (i drugih festivala na Zrću), Dimensionsa i Outlooka, otkazani, to jest odgođeni za sljedeću godinu. No, to ne znači da festivala neće biti uopće.

“Otvaraju se nove mogućnosti”

Maja Gujinović iz Pozitivnog Ritma, rekla je za Idesh:

Ukidanjem restrikcija i ublažavanjem restrikcija, otvorile su se skromne mogućnosti nastavka rada… iako ne možemo ostvariti projekte koje smo planirali, otvaraju se neke nove mogućnosti.  Trenutno ideje idu u smjeru da situacija dozvoljava organiziranje kulturnih događanja na otvorenim prostorima, i gdje postoji kapaciteti i načini za poštivanje važećih preporuka.”

Što znači da su Dimensions i Outlook definitivno out ove godine?

“Dimensions i Outlook su otkazani, ali još se nadamo održavanju Seasplash festivala. Spremni smo na različite opcije i situaciju pratimo u real timeu i njoj se prilagođavamo. Nada umire zadnja. Uz Seasplash očekujemo i uspjeh projekta Ljeto u Tehničkom powered by Pločnik, koji svakako zbog lokacije i bogatog programa ima jako puno potencijala i već doživaljavamo golem interes od javnosti i medija. Očekujemo da će ljeto biti drugačije od onog kako smo živjeli i radili zadnjih deset godina, svakako manjeg intenziteta, ali što ne znači ni u kojem slučaju i smanjene kvalitete. Svakako jedno ljeto za pamćenje.

Screenshot (639)

Fotografija: Facebook, Ljeto u Tehničkom

Situaciju nam je prokomentirao i Sanjin Djukić iz Los Angeles Agency, vodeće hrvatske event agencije koja je za ovu godinu imala puno toga u planu, ali…

Većina naših najavljenih koncerata su ili odgođeni na nove datume ili odgođeni, ali bez poznatih novih datuma.

Konkretno, poznati su termini Simple Mindsa (6.7.2021.), William DuVall (20.3.2021.), PipsChips&Videclips (11.9.2021.) i Stanley Jordan (20.10.2020.). Čekamo datume za Placebo, Trickyja i DJ Shadowa, kao i feedback od menadžmenata za King Gizzarda, Daughter i Angel Olsen. Jedini koncert koji je terminski jako daleko i u ovom trenutku stoji bez pomicanja je Skunk Anansie 19. studenog.”

Ukoliko ste već kupili kartu za bilo koji koncert u organizaciji LAA, a koji je otkazan ili odgođen, imate pravo na povratak novca.

LAA vraća novac svima koji to žele, bez obzira da li je koncert otkazan ili odgođen, tj ima li ili će imati novi datum. Princip i termini su precizirani ili će biti na Facebook eventu svakog koncerta.

Dino Damjanović iz agencije Alterna koja je prošli tjedan organizirala prvi drive-in party u Hrvatskoj, rekao nam je kako će ovo definitivno biti drugačija sezona od onih na koje smo navikli, no kako se upravo tome i veseli.

Ja mislim da će ljeto biti jako dobro. Da će raditi neki veliki festivali, to neće, ali meni je iskreno drago da će biti puno manjih festivala koji će se odvijati na nekim sasvim novim lokacijama poput ove.

Iako nam je žao određenih koncerata i festivala na koje smo planirali, a od kojih neće biti ništa, moramo se složiti s Dinom, a i s Majom, biti će ovo…. “Svakako jedno ljeto za pamćenje.

 

TAGOVIglazbeni festivali jr august koncerti 2020 sezona 2020