Glazba

Eurowoodstock

Aside Banners

Sziget Festival – meka glazbenog turizma Europe

Sziget Festival jedan je od najvećih glazbenih i kulturnih festivala u Europi. Festival se održava svake godine u kolovozu u Budimpešti, i odvija se na Óbudai-Szigetu ili po našem - Starom budimskom otoku

Piše , Objavljeno

Festival dug tjedan dana je izrastao iz relativno studentskog profila od 1993. u jedan od ključnih europskih rock festivala u kasnim 1990-ima, na kojem je čak više od pola svih posjetitelja, ljubitelja dobre glazbe, izvan domaćina Mađarske.

Sziget/Kata Vermes

Sziget/Kata Vermes

Od Eurowoodstocka do rekordih 390 tisuća posjetitelja godišnje

Drugi po redu Sziget festival, onaj 1994. nazvan je Eurowoodstock. Taj naziv zaslužio je tako što su headlineri bili i neki od glavnih izvođača originalnog festivala 25 godina ranije. I tako je Sziget počeo sam graditi bazu svojih obožavatelja, do svog vrhunca godine 2009. kada ga je pohodilo čak 390 tisuća posjetitelja.
Ove godine, Sziget je rangiran kao jedan od pet najboljih festivala u Europi od strane Independenta, te kao jedan od 10 najboljih od strane European Festival Awardsa. Organizatori festivala također imaju još jedan veliki uspjeh, i to od trenutka kada su stvorili Balaton Sound, elektronski glazbeni festival koji se brzo stekao popularnost na krilima Szigeta.

Ukidanje komunizma – loš znak za ljubitelje glazbe

Nakon završetka komunističke ere 1989., prijašnja živahna ljetna festivalska scena u Budimpešti suočava se s krizom zbog naglog gubitka financijske potpore vlasti. No, tada skupina umjetnika i rock entuzijasta predlaže Sziget kao način da se ta praznina premosti.
Festival je započeo prvotno pod nazivom Diáksziget (Studentski otok). Ovaj prvi događaj je organiziran od strane glazbenih obožavatelja u svoje slobodno vrijeme i debelo je prelazio vlastiti proračun, te mu je trebalo nekoliko godina da povrati gubitke. Tada pak od 1996. do 2001. festival biva sponzoriran od kompanije slatkih pića i njoj u znak zahvale i dobrog ugovora mijenja ime u Pepsi Sziget. Nakon Pepsi ere, festival nosi današnji naziv – “Festivalski otok”.

Sziget/Kata Vermes

Sziget/Kata Vermes

Šatori, arene i ostale pozornice

Sziget festival je poznat i po tome što okuplja izvođače iz različitih žanrova. Tako postoji i blues pozornica, pa jazz šator, party arena, world music stage, main stage s rock izvodacima kao i stage sa underground elektronskom glazbom. Posljednjih nekoliko godina posjetitelji su imali prilike na Szigetu gledati od David Bowiea, preko Bloc Partya, Radioheada, Buena Vista Social Cluba, The Offspringa, Sex Pistolsa, R.E.M.-a, pa sve do Natalie Imbruglie i Sugababes. Samo zadnje 2010. godine, na istom su se otoku smjenjivali The Hives, Kasabian, Muse, Peaches, Faithless,The Specials, Iron Maiden, Major Lazer, Die Antwoord, te mnogi drugi.

2011. – nastavljanje tradicije eklektike

Sziget festival jedan je od najvećih glazbenih festivala u svijetu i sigurno najbolji party tjedan u godini u Mađarskoj. Svake godine u kolovozu ovdje na tjedan dana glazbe i zabave hodočaste stotine tisuća mladih. Organizatori su se udružili kako bi zajedničkim snagama stvorili vruće koncerte zajedno s poznatim međunarodnim umjetnicima, kremom mađarskih bendova, kao i zvijezdama u usponu.
Tako se ove godine na Pop- Rock main Stageu mogu uhvatiti između ostalih – Interpol, Hadouken, Dizzee Rascal, Kate Nash, The Chemical Brothersi, pa čak i koprivnički Overflow. Na Europe Stageu se predstavljaju Elvis Jackson, Ayo, Skyline, Európa Kiadó i mnogi drugi.
Samo neki od umjetnika koje možete slušati na World Music Main Stageu su Ojos De Brujo, AfroCubismo,Csík Zenekar i Goran Bregovic Wedding And Funeral Band. Tu je za sve ljubitelje undergrounda i A38-WAN2 Stage ciji su predstavnici Kode 9, Hudson Mohawke, Digital Mystikz, Hurts, Marina and the Diamonds, te Xiu Xiu. Party Arenu predstavljaju 2manydjs, Empire of the Sun, Ritchie Hawtin, te Kid Cudi, dok na Rock and Meal Stageu pale Deftonesi, Omen, Judas Priest i Halloween.
Ove godine organizatori očekuju cak 400 tisuća posjetitelja, koji će obilaziti navedene pozornice ovog kolovoza na glazbenom otoku Budimpešte.

TAGOVIfestival JUMF open-air Sziget Sziget Festival

Komentiraj