Glazba

uvijek neki k s grammyjima

Aside Banners

The Weeknd popi*dio na Grammyje, je li u pravu?

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: TheWeeknd/Youtube Screenshot

Iako smo nedavno svjedočili mokrenju po prestižnom kipiću Grammyja od strane Kanye Westa u jednom od dotada najbizarnijih rantova glazbenog genijalca koji je nažalost otišao na kvasinu, a potom i u političku kampanju, nagrade su izuzetno bitne, a Grammy je jedan od najvažnijih. Ne možda nama kao fanovima i konzumentima, ali onima koji se tim poslom bave, vjerujte nam, itekako jesu. Neki igraju ‘hard to get’, ponašaju se možda kao da ih nagrade i priznanja uopće ne diraju jer su protiv mainstream struje i načela, no nitko nema ništa protiv da ga se pohvali za njegov rad. U tom duhu, svakako je najveće iznenađenje prošlotjednih nominacija za Grammyje 2021. godine što ni u jednoj od kategorija nema kanadskog r’n’b (danas ipak više pop) slavuja.

Njegov ovogodišnji album ‘After Hours’ prošao je vrlo dobro kod kritike, a za publiku ionako nije bilo upitno. Zaista, malo je tko proteklog desetljeća imao više hitova i kredita od Weeknda. Svjestan je toga sigurno i sam glazbenik, koji nije dugo šutio. Istog dana na Twitteru je podijelio nezadovoljstvo, Grammyje nazvao korumpiranima te poručio organizaciji kako njemu i njegovim fanovima duguju transparentno objašnjenje. Harvey Mason Jr., predsjednik The Recording Academy koja objavljuje nominacije, također se javio i očekivano ‘u rukavicama’ ispričao s par floskula poput one da su ove godine imali najviše prijava ikada, da je bilo pregršt fenomenalne nove glazbe koju vrijedi honorirati te da osobno smatra da je The Weeknd sjajan umjetnik, čija djela zaslužuju svaku hvalu. Nedovoljno za ispiranja gorkog okusa iz usta, ali čak niti za većinu glazbenih fanatika, koji su se ‘zakačili’ na ovaj beef. Uostalom, nula nominacija na njegovom kontu stvarno se čini vrlo neobičnim imajući na umu dinamike industrije i trendove posljednjijh godina

Nagađali su brojni glazbeni portali i magazini danima kako je i zašto došlo do ovog neobičnog, mnogi ga čak i otvoreno nazivaju – propusta. Pojavila se isprva teza da Republic Records, Weekndova diskografska kuća, nije prijavila album za potencijalne nominacije. No kako je Taylor Swift, pod istim labelom, dobila čak pet nominacija to je brzo zaboravljeno. Druga teorija bila je kako je glazbenik postao žrtva svog uspjeha, koliko god paradoksalno zvučalo, pa da nije završio niti u r’n’b niti u pop ladici jer nisu znali gdje bi s njim. Najintrigantnija je ipak ona teorija kako ustvari nije dobio nominaciju zbog toga što će sljedeće godine nastupiti na Super Bowlu, koji je tjedan dana nakon ceremonije Grammyja. Neki Izvori tvrde kako su čelni ljudi Grammyja inzistirali da nastup na njihovoj dodjeli bude ekskluzivan, no u tome nisu uspjeli. Harvey Mason Jr. iz prošlog paragrafa sve je očekivano demantirao.

Drake, Elton John, Charlie Puth, Halsey i mnoge druge velike face podržale su Weekndov protest, a Nicki Minaj ispričala je posljedično svoju priču, kad je 2012. dominirala ljestvicama, ali nije dobila nikakvo priznanje. Podsjetio je mnoge ovaj slučaj i na onu godinu kad je Adele dobila Grammyja za album godine pa sama rekla kako je ‘Lemonade’ Beyonce trebao biti pobjednik. Dakako, ponovno je na površini i priča o tome kako se tamnoputim umjetnicima ne daje dovoljno kredita, no kako su neki od najuspješnijih glazbenika u povijesti dodjele Grammyja crne boje kože, a i sam The Weeknd već je osvojio tri Grammyja i brojna druga priznanja, dojma smo da je ovog puta posrijedi ipak nešto drugo te da The Weeknd zna točno što. Reci nam, brate.

TAGOVIglazba Grammy The Weeknd weeknd