Glazba

2pac 3pac tetrapak

Aside Banners

Uskoro dva nova 2pacova albuma? (neki) fanovi zadovoljno trljaju ruke

Piše , Objavljeno

Prođe više od 20 godina otkad je Tupac Amaru Shakur napustio ovaj svijet, neki ljudi i danas pamte gdje su bili tog kobnog dana kada se dogodila smrt koja je potresla svijet glazbe.
Nakon toga smo dobili nekoliko posthumnih albuma na kojima su neke pjesme bile pristojne kvalitete, a neke su trebale zauvijek ostati u prašnjavim kutijama.

Sada su najavljena još dva nova Tupacova albuma – za neke fanove uistinu dobre vijesti, a za neke razlog za facepalm reakcije.

Ovi projekti su rezultat nagodbe zastupnika Tupaca Shakura (nekoć predstavnici majke Afeni Shakur) i Death Row Records oko podjele tantijema. Nagodili se, zastupnici Tupaca će dobiti i velik dio dosad neizdane glazbe, a priča se o dovoljno materijala za dva, možda čak i tri albuma.

.

Nismo sigurni što točno misliti o ovom.

Treba imati ukusa u izdavanju posthumnih releaseova, etika tu također ulazi u igru – nije sve što je zabilježeno namijenjeno širokoj distribuciji. Artisti možda nikad nisu htjeli neke od tih pjesama vani, a ne mogu se braniti (kao Eminem svaki put kad mu netko popljuje album) jer više nisu s nama. Brine nas i Princeova ostavština jednako kao i 2Pacova. S druge strane, da se sve uništava poslije smrti autora – nikada ne bismo imali veličinu kao što je Kafka (hvala Max Brod, legendice jedna koja se oglušuje na želje svojih preminulih prijatelja).

K tome – u kakvom obliku će izaći te pjesme? Netaknutom kakvom su i snimljene? To u pitanje dovodi čišćenje sampleova i puno drugih zavrzlama, možda ne budu u duhu sadašnjeg vremena. Možda izađu u potpuno drukčijem obliku od svog prvotnog oblika – što onda dovodi u pitanje viziju Tupaca kao umjetnika.

A opet… Možda je samo živ i sve ovo snima u studiju na Kubi sa sijedim brkovima i bocom skupog viskija u ruci.

Pa sjetimo se i vječnog Davea Chappellea te skita koji propitkuje je li 2pac još uvijek živ.

.

TAGOVI2pac glazba hip hop posthumna izdanja tupac

Komentiraj