Glazba

dok je sunca, bit će mraka

Aside Banners

Vidoviti muzičnjak: mračni travanj Davida Lyncha i sveprisutnog gnjeva

Piše , Objavljeno

Kaže T.S. Elliot, travanj je najokrutniji mjesec… Nećemo se složiti jer nam je dosta crnjaka sa svih strana i penetriramo warpom 9 odmah u središte procvjetalog proljeća.

Prvi april i dan crnih diskova su mete većine ozbiljnih igrača, a mi se igramo samo s takvima. Prvog travnja nema zajebancije i svi trake na sunce!

Mogwai – Atomic

Veliki fanovi Bowieja i provociranja glazbenih konvencija prošle su godine satkali zvučnu kulisu za BBC-jev dokumentarac Storyville – Atomic: Living in Dread and Promise o atomskome dobu, a sada su trake iz sountracka malo doradili i nakon sviranja u Hirošimi upakirali u ono što nazivaju najboljim plodom Mogwaija.

Izlazi: 1.4.2016.

All Saints – Red Flag

Svi vi rođeni nakon rata vjerojatno ne znate za Spice Girls (srećom) kao ni za All Saints. U poplavama i lavinama pop boy/girl bendova devedesetih bila je i ova četvorka daleko manje gnjusna i ljigava od spomenutih nazalnih krmačica. All Saints bile su na vrhuncu početkom milenija kad su pjevale naslovnu numeru iz filma Žal s Di Capriom, ali i cover Lady Marmelade neposredno prije negoli su vladarice MTV-ja Mya, Lil Kim, P!nk i Xtina to učinile i pomele prošle poveznice s pjesmom. Nakon neuspješnog comebacka 2006., neočekivano su se odlučile vratiti na scenu albumom Red Flag. U njega ne vjerujemo kao što ni same nisu vjerovale u predprodukciji (glavni naš razlog jesu ocvali producenti prvog albuma), a bome ni Noel Ghallager koji je jednu od seka Appleton varao dok se ona zatvarala u studiju. Još jedan flopback, ali živi bili pa šerali…

Izlazi: 1.4.2016.

Deftones – Gore

Omiljeni nam mračnjaci i demoni u srednjoškolskim danima imaju goruće izdanje za travanj. Iščekivanje je potrajalo… Četiri godine od krvavo dobrog i zazornog Koi No Yokana najviše su se odužile u posljednjih pola godine kad su nas zavlačili za objavu osmog izdanja. Navodno neće biti toliko gnjevan kao prethodnici, ali Deftonesi odmah u korijenu režu ideju srećice. To je za pičkice! Momci zaljubljeni u PJ Harvey posebno nas intrigiraju basom na šest žica.

Izlazi: 8.4.2016.

PJ Harvey – The Hope Six Demolition Project

Ako Deftonesi vole eksperimentirati i mijenjati glazbeno ruho, onda je to isto kao i kod miljenice im PJ Harvey. Engleska kantautorica s jasnom žicom za politiku i većim mudima od muških kolega s valova alt-rocka vraća se nakon pet godina demografsko-političkim albumom o prostornom planiranju i prostornoj devastaciji. Oštre i jasne političke poruke nastale su iz njezine putopisne pjesmarice korištene u eksperimentalnom performansu snimanja prošle godine kada je snimala uživo pred publikom. Ženski bard nam samo dva mjeseca od objave dolazi na Inmusic predstaviti svoju reakcionarsku rokačinu.

Izlazi: 15.4.2016.

M83 – Junk

M83 je rado slušano synthpop ime na našim prostorima među mladom hipsterskom populacijom, ali ne znamo kako će preživjeti razvod M-a od 83-ce. Vokal Morgan Kibby je došao do nepremostivih razlika i nikakav mu most nije mogao pomoći da nastavi koaliciju pred formiranje nove studijske kompilacije. Zamijenio ga je anonimus Kaela Sinclair zbog kojeg se najviše veselimo ovom izdanju. Čak i više negoli apruvanom producentu Justin Meldalu Gonzalesu koji je producirao Tegan i Saru, Paramore, NIN i Crystal Fighters. Svježa krv, svježa krv… Dok je krvi, zazubice rastu. Samo se nadamo da album neće biti ‘junk’…

Izlazi: 8.4.2016.

ABOP – ABOP

Palimo domaćicu. Ne takvu, ekipa, ne govorimo javno o takvim produkcijama i transakcijama (no za to se možete obratiti našoj tajnici) nego o produkciji i elektroničkoj transakciji kolažne naravi.

ABOP (After je bolji od partyja) nas je već kupio svojim imenom jer smo se u akronim poodavno uvjerili, a ne treba nas nagovarati na divljanje kad vas instrumentalno zadovoljava šestorica momaka iz bendova na koje se itekako vlažimo: Elemental, Pipsi, Kries, Mayales, Sinestet i Pridjevi dali su nam mračnu stranu u kojoj se skriva zajednički sound kojeg vode bubanj i bas. A opet nije dnb, bitchez! ABOP je masna nabrijačina za ranojutarnje bakanalije s dva bubnja. O, da, drum off ili face off dva bubnjara u srazu dok ih grli izbornik semplova i beatova što stvari distorziraju od psihodelije do funka. Domaću elektro scenu nosi neki novi impuls, a njegov titraj buja ovim prvijencem od samo četiri stvari. Pola ćuke samo, ali čuli smo je i garantiramo silovanje ripita.

Evo malo okusa produkcije Ivana Božanića i Erola Zejnilovića (čije studijske igrice tuto kompleto masterira Mr. Petar Dundov):

Support the domaćica!

Izlazi: 16.4.2016.

Xiu Xiu – Xiu Xiu Plays the Music of Twin Peaks

Samo ćemo reći Xiu Xiu i David Lynch. Bam! Eksperimentalci i filmski postmodernizam. Jezivo. Frojdovski. Fantazmagorično. Sve te covere otkupila queenslandska Galerija moderne umjetnosti za Lynchovu retrospektivu prošle godine. Bam! Izlazi na dvostrukom vinilu. Tiska se u samo 2000 primjeraka. Bam! Izlazi na Dan vinila. Bam! Elita! Bam!

Izlazi: 16.4.2016.

TAGOVIalbumi david bowie david lynch glazba pj harvey vidoviti muzičnjak

Komentiraj