Glazba

Foto finiš za prsa, dlakava naravno

Aside Banners

Vuco vs. Vasilije Mitu – tko je jači?

Piše , Objavljeno

Živo blato su nedavno objavili dvostruki live album, i podigli ljestvicu dosta visoko, toliko visoko da se pitamo je li jači Vuco ili njegov alter ego, general Vasilije Mitu.

Siniša VucoTko ne zna tko je Siniša Vuco, taj nije zaslužio ovo ni pročitati. Onaj tko zna za Vucu i čita ovo, taj nek malo razmisli baca li vrijeme na čitanje, umjesto da pije, okreće janjce i zavodi žene duplo mlađe od sebe. Isto vrijedi i za generala Vasilija Mitu, vođu Živog blata.

Iza obje legende krije se jedna osoba, toliko jaka da može na leđa staviti tereta za dvoje velikana. Ne želimo paliti vatru, niti biti heretici, no pitamo se: je li učenik zasjenio učitelja? Narodno vs. metal? Tražena si roba u gradu vs. neću rabiti kondome, kondom je najveća uvreda za ženu, uvreda za ženu i dušu njenu? Velika odluka je pred nama.

Vuco

Siniša Vuco, splitski glazbenik i pjevač narodne glazbe. To je već samo po sebi potez za koji treba imati muda. Radi glazbu od 1993. a ima iza sebe 15-ak albuma.

Glazba mu je imala prizvuk pastrirskog roka i pop melodija te je tad bila cenzurirana mrtvo, kao, jer je to „šund“ i „srbizam“ za razliku od naših kulturnih blaga sa estrade. Volim piti i slične stvari svi znaju, isto tako znaju da s Vucom nema filozofiranja, čovjek sve kaže u pjesmi, bez okolišanja.

Manje je poznato da je Vuco pisao za mnoge glazbenike (Mišo Kovač, Kemal Monteno) a i za Thompsona je napisao njegov hit Stari se, što, naravno, nije narodnjak. Tijekom godina je zbog svojih istupa u medijima i izljeva iskrenosti stekao kultni status, postao je svojvrsni duhovni vođa te stvorio hordu fanova koji se nazivaju Apostoli. To su njegovi navijači, Hajduk ima Torcidu, Dinamo BBB, a Vuco svoje Apostole. Zakon.

Svi se sjećamo lepeze od 10 cigli maraka kod Malnara, kandidature 2001., a još više kandidature na parlamentarnim izborima 2011. kao glavni nositelj Nezavisne liste Siniše Vuce, sa najjačom parolom ikada „Šutnja je zlato. Pričati ću u saboru“. Nažalost, nije upao u sabor, a karizmatika poput njega nije da baš imamo.

Što se šaranja u glazbenim žanrovima tiče, Vuco kaže da treba prehraniti obitelj i da nema njih, otišao bi čuvati ovce na Novi Zeland. Ima li netko tko to ne bi? Vodi nas, Vuco!

Vasilije Mitu

Živo blato je drugi bend Siniše Vuce, rokerska i mračna strana, u kojoj je frontman Vucin alter ego, general Vasilije Mitu.

Otkud takvo ime? Po Njegovim riječima: “Kako je u Hrvatskoj par godina bilo u trendu da nehrvati mijenjaju imena u hrvatska, tako sam ja odlučio uzeti rusko ime i rumunjsko prezime, titula generala je tu da se pokaže vojni ustroj koji vlada na probama Živog blata.

Ostali članovi zovu se Veseli sir (bubanj) i Gospodin Mr. Rabbit (bass gitara) dok su se ženski bek vokali mjenjali. Imaju samo jedan album, Konac konca (2000.), odavno su stekli kultni status, naravno najviše zahvaljujući svom karizmatičnom vođi. Novi dvostruki live album sniman je u Zagrebu u (pazi sad ovo) In baru.
Inače bi rekli vat da fak, ali Vuci ili Generali Vasiliju bi oprostili sve kao i Michael Jacksonu, a i R. Kellyu. Ispričavamo se ponizno što smo ga stavili u istu rečenicu s njima, isprika generale, nismo ništa loše mislili.

Na albumu uz stare stvari Živog blata nalazi se i 6 novih pjesama, i to znaš kakvih. Kasap (iz Đakova) uglazbljeni socijalni masakr koji ste vjerovatno već čuli, te Vonj, Otet ću te njemu, Hong Kong, već spomenuta Neću rabiti kondome i Stara garda.

General Vasilije, jedini general uz Generala Wooa koji nije bio u Haagu kaže da mu je izdavačka kuća omogućila ulazak u studio uskoro i najavljuje da snimaju 152 pjesme, kaže, devet sati Živog blata. Bilo bi zakon kad bi izdali sve, general pomiče granice morate priznati.

Finale

Ovako tijesnu borbu nismo imali još nikad (zapravo, ovo nam je prva borba ovog tipa, op.ur.), ali jedno je sigurno. Obje osobe imaju jednu zajedničku osobinu, a to su dvije: to da možda imaju dlakava prsa, ali imaju i jezik bez dlake. Iskrenost, vulgarnost, vrjeđanje, apsurd, i sve moguće pizdarije koje ukazuju licemjerje i anomalije ovih konzervativnih konzervi su sve prisutne u oba slučaja.

Iskreno, najgori elitisti i oni koji se zgražavaju nad istupima obje osobe, neka malo bolje pogledaju i vidjeti će puno iskreniji pristup od većine s našeg estradnog neba, a kamoli političara, koje bolje da ni ne spominjemo (ajmo ih ne spominjati).
U toj lucidnoj iskrenosti se najčešće u očima istih ispada kao redikul, ili dvorska luda, no istina se valjda tako lakše podnosi. Gotovo nitko u ovoj našoj zemlji se od samostalnosti nije izjasnio kao pjevač narodne glazbe, pritom mislim na ljude koje su prisutni u medijima, ne na pjevače i pevaljke iz tvoje lokalne birtije u selu, a bome na TV-u ih je bilo i ima ih još uvijek, i po zvuku su puno gori od susjeda nam, od kojih se zgražavaju.
Također i svi metalci koji pričaju o okretanju križeva, krvi i vampirima su male bebe naspram Živog blata, koji su daleko eksplicitniji od svih iz žanra.

Odluka je, dakle: nema boljeg, klasično smo vas zahebali jer jednako su jaki, a ako voliš narodnjake, onda bolje slušaj Vucu nego Rozgu, a ako voliš dobar rok s pastirskim (janjećim) elementima bolje slušaj Živo blato nego Žanamari lalić ili MP-a.

TAGOVIbiografija muzika pop rock siniša vuco vuco

Komentiraj