Glazba

Aside Banners

12 (+2) najboljih zabranjenih spotova

O nekim se spotovima više pričalo nego ih se gledalo. I što nijednom cenzoru u povijesti nikada nije bilo jasno - zabrana proizvodi neiscrpnu znatiželju

Piše , Objavljeno

Malo ćemo vas zagnjaviti s 12 najboljih zabranjenih glazbenih videa koji ne samo da nisu dospjeli u javnost na ovaj ili onaj način nego ćemo ih s guštom opet i ponovno konzumirati. Previše droge, previše nasilja, previše seksa. Super. Eksces, egzibicionizam, ekscentričnost..upravo ono zbog čeg sada ne sjedite u HNK i slušate neki pretpotopni balet.

Prodigy – Smack My Bitch Up

Video iz 1997. zabranjen je u nekim zemljama zbog prikazane golotinje i konzumacije droga. Na čelu kolone cenzora stoji BBC, a britanski Radio 1 puštao je samo instrumental pjesme. Čak su se i Beastie Boysi pobunili protiv izvedbe navodno mizogine stvari, zamolivši Prodigy da ju ne izvode na festivalu u Readingu 1998.

Bjork – Cocoon

Kontra svake zdravorazumske znatiželje i prirodne očne gladi, MTV je stavio veto na spot ‘Cocoon’ islandske eksentrične dive jer je pjevačica u njemu gola s vremena na vrijeme. To što se Bjork marljivo izdepilirala te izgleda više kao voštana figura iz muzeja Madame Tussaud i što je vizualno savršeno popratila značenje pjesme, na MTV-u su fakat nepristojno izignorirali.

Sex Pistols – God Save The Queen

Britanskoj kruni se i nije pretjerano dopala pankerska ljubav Sida Visciousa i kompanije. Jel’ možda zato što su domaći režim nazvali fašističkim? BBC je zabranio bolesno razvikani spot Sex Pistolsa te zapravo nije jasno koji je bio smisao cenzure. Možda taj da o njemu ponovno ovdje pišemo.

Duran Duran – Girls On Film

Grumen obnaženih djevojaka u blatu, prstohvat seksualnih fetiša i eto pristojnih dečkića odjednom pretvorenih u ilegalne provokatore, uloga koju su možda oduvijek priželjkivali, ali su zvučali premekano da je i ostvare. Spot za ‘Girls On Film’, iako zabranjen na BBC-ju, bio je puštan na MTV-ju. Naravno, u upristojenoj varijanti.

Justice – Stress

Par je televizijskih postaja dalo crveno svjetlo spotu ‘Stress’ francuskog elektroničkog dua Justice zbog navodnog rasizma i promocije zločina. Filmić prikazuje veselu sjevernoafričku mladež pariških predgrađa kako radi vesele stvari koje rastužuju okolinu i inventar. Možda su trebali prodati priču kao nešto drukčiji žanr, recimo edukativno sociološki dokumentarac sa originalnim soundtrackom.

Motley Crue – Girls, girls, girls

U pjesmi koja se zove ‘Girls, girls, girls’ ziher ne očekujete zbor gornjoalpskih jodlera u dugim gaćama. Plus činjenica da ju izvode Motley Crue koji bi triput bolje izgledali u nekoj kostimiranoj hardcore pornjavi nego što izgledaju u analima rokenrola. Spot je zabranjen na MTV-u zbog gole striptizete koja pleše oko benda. Dečki su potom snimili manje provokativnu verziju.

Elvis Presley – Hound Dog

Elvisov nastup na showu Eda Sulivana nije bio zabranjen. Više cenzuriran u real timeu. Kamermani su dobili nalog da ga ne snimaju ispod pojasa jer je tip u toj zoni zračio sirovom snagom i seksualnošću koje pedesete, kako možete čuti u videu, nisu mogle provariti bez vriska i urlika.

The Shamen – Ebeneezer Goode

Stvar nazvanu ‘Ebeneezer Goode’ možete napisati samo na ekstaziju. Shvatili su to i na BBC-ju gdje je spot Shamena zabranjen zbog neizravne promocije X-a. Što nije spriječilo singl da bude njihova najuspješnija stvar ikada.

Robbie Williams – Rock DJ

Idejni kreatori videa za ‘Rock DJ’ su totalno podbacili. U Dominikanskoj republici. Gdje je pjevač optužen za sotonizam. Ništa čudno da je se Robbie danas liječi od depresije i manjka samopouzdanja i da priča o susretima s vanzemaljcima. Spot je bio cenzuriran u Velikoj Britaniji i samo je jednom, u 2 ujutro, pušten u originalnoj varijanti. Podsjetite se još jednom kako izgledaju Robbijevi bicepsi, tricepsi i ligamenti.

Queen – Body Language

Čast prvog spota koji je bio zabranjen na MTV-ju pripada Queenu i stvari ‘Body Language’ iz prethistorijske 1982. Sve je krenulo nizbrdo zbog prikrivenog homoseksualizma u kombinaciji s puno znoja i gole kože. Činjenica da je bend bio potpuno odjeven i nije nešto uvjerila moralnu policiju glazbene televizije.

Madonna – Erotica

Gola diva u seksualnom klinču s nijansama sadomazo spikica prošla je kroz filter etera svega tri puta i u sva tri slučaja nakon ponoći. Nitko nije shvatio da se cura fura na Andya Warhola i da je sve to totalni art. Baš kao i knjiga ‘Sex’ što ju je istovremeno objavila, a koja je protjerana iz mnogih knjižara. U Maleziji je po nalogu vlade zabranjen čitav album zbog homoseksualnih prizvuka.

Michael Jackson – Black And White

Scena plesa iz Jacksonovog hit singla ‘Black And White’ izrezana je s razloga što se pjevač malo čudno i često hvatao za svoje međunožje. U svakom slučaju, trebalo bi napisati kratku glazbenu povijest samopipkanja. Nije samo okrečeni kralj popa sa svrabom među preponama jedini krivi i odgovorni. Ima nas k’o pljeve, šteta što to uglavnom nikog ne zanima.

+2 domaća

Možda ne upadaju u konkurenciju sa svjetskom ilegalom, ali cenzura u Hrvata također postoji.

Elemental – Zašto te imam?

Velik dio domaće populacije nikada neće shvatiti zašto ga ili zašto ju imaju. I nije da im nešto nedostaje, ali faktografije radi, recimo da je spot Elementala za stvar ‘Tašto te imam’ zabranjen na većini televizija. Snimljen u produkciji ‘Kosog kadra’ 2007. ipak ga je odgledalo oko 340,000 ljudi na YouTubeu, poprilično zavidna brojka za naše prilike.

One Piece Puzzle – Derem! Rokam! Guzim!

Medijski jezični higijeničari zaključili su da je video za riječki hardcore electro bend neprikladan za javno prikazivanje te je simpatičan uradak Kristijana Vučkovića i Marte Rožić ostao prepušten pustopoljinama weba.
Startanje karijere sa zabranom prikazivanja i ne zvuči toliko loše, pogotovo ukoliko vam je stalo do anarho-provokativnog imidža kakav One Piece Puzzle svudilj gaje. Dakle, nitko sretniji od njih što su pobrali cenzuru, a ne škode niti članci poput ovog.

TAGOVIbjork duran duran Elemental Elvis Presley justice madonna Michael Jackson Motley Crue One Piece Puzzle Prodigy queen Robbie Williams sex pistols The Shamen

Komentiraj