Glazba

swamp thing

Aside Banners

Zavodljiva buka u punoj Močvari

Piše , Objavljeno

Japanski post-rockeri Mono u Zagrebu su već dovoljno poznata družina da se njihovi nastupi prepričavaju na sceni, a koncerti u pravilu ne propuštaju. Lijepa je obljetnica od punih 20 godina djelovanja iza njih, a na aktualnoj turneji promoviraju i novi album, deveti po redu, ‘Nowhere Now Here’. Iz dalekog i pomalo još uvijek (glazbeno) egzotičnog Tokija u Zagreb su ponovno donijeli majstorsko preplitanje vlastitih gitara i pedala, ambijentalne melodije te po običaju sve uklopili u zanosnu meditativnu buku. U kombinaciji s omamljivim stroboskopom, dim mašinama i light showom na visini zadatka, pobjednička ceremonija četvorke ni sinoć nije izostala.

mono2

Japanci su neupitni majstori instrumentala, ali i atmosfere te tempa kojeg vješto diktiraju za čitavog trajanja koncerta, što njihove gigove nerijetko pretvara u pravo malo transcendentalno iskustvo. Eksperimentiranje i pomicanje granica u avant-rock smjeru prava je poslastica za sve ljubitelje distorzija, delaya i reverba, a kojih sinoć u Močvari nije nedostajalo.

Bila bi velika nepravda ne spomenuti i dvije predgrupe, pridružene Japancima na touru; norveške noise prvake Årabrot te čelisticu Jo Quail, koja je i otvorila večer, simbolično, baš s padanjem mraka na savski nasip, koji je u to vrijeme osim glazbenih entuzijasta, okupljao i bicikliste, trkače, šetače pasa i ostale putnike namjernike. Britanska glazbenica pridružila se kasnije Japancima u silovitoj završnici, a njezine zavodljive melodije dobar su pokazatelj zašto je cijenjeno ime u svijetu filmske glazbe.

Årabrot2

Norveški mračnjaci drže se svog čvrstog, beskompromisnog sounda koji varira od sludge do doom metala, a album im je svojedobno producirao i veliki Steve Albini. Vizualni identitet benda pojačava njihovu poprilično uvjerljivu priču, koja se lirički osvrće na razne povijesne trenutke, filozofske pravce, teška životna pitanja te važne i u pravilu osebujne književnike. U suštini, riječ je o poprilično hermetičnom bandu, na tragu legendarnih Swansa ili Melvinsa, ali koji u ovoj niši imaju svoje poklonike.

Årabrot

TAGOVIglazba koncerti močvara

Komentiraj