Zabava

Aside Banners

Glazbeno životinjsko carstvo

Životinje su u modi. Barem u svijetu pop/rocka. Glazbenom scenom vladaju bendovi koji su inspiraciju za ime našli u životinjskom carstvu.

Piše , Objavljeno

Ako bacite letimičan pogled na bendove koji su posljednjih godina zasjali na pop nebu, imate osjećaj da gledate “Opstanak” ili onaj televizijski program koji se bavi životom i djelom divljih, ali i domaćih životinja. Nažalost ne i u Hrvata. Stoga ispravljamo pogrešku i upoznajemo vas s bendovima koji prate svjetske trendove i pred kojima je uspješna karijera. Vjerujte nam na riječ.

Glazbenom scenom vladaju (ajde ovdje malo pretjerujemo, no ne zamjerite nam) bendovi koji su inspiraciju za ime našli u životinjskom carstvu. Evo nekoliko primjera:Arktički Majmuni, Životinjski Kolektiv, Skromni Miš, Super Krznene Životinje, Jegulje, Bend Konja, Grizli Medo, Panda Medo, Gorile, Vukovamater, Bijeli Zeko, a ne treba zaboraviti ni legendarne Bube, Orlove, škorpione, Ptice ili jednostavno Životinje.
No, trend nažalost ne prate hrvatski bendovi, pa se onda čude što ih zaobilazi karijera prepuna blagostanja. Upravo zato preporučamo vam buduće domaće, vjerujemo i svjetske, glazbene zvijezde.

The Sparrow And The Mosquito

S obala rijeke Drave dolazi petorka koja svoj glazbene čarolije duguje nikad presušenom izvoru americane. Njihove elegične i nostalgične pjesme, građene oko gitare i cimbala, na koju se veličanstveno nadovezuje moćna električna gitara te zveckajući udari zildijana, pjevaju o nesavršenom i krutom modernom svijetu, koji je zaboravio svoj smisao. Povremene navale buke i bijesa, podsjećaju nas na prolaznost vremena, na rijeku koja nosi sjećanja na neka davno zaboravljena, ali nikad prežaljena vremena.
Pridodate li svemu alegorične tekstove, promišljanja o Bogu i vremenu, koje na trenutke razvale hedonističkim eskapadama, znate da imate posla s antologijom domaćeg rock’n’roll pjesništva.

Bugz In d Head

Napokon su i Hrvati dobili grime dvojac, koji iz srca Zagreba, svojim brutalnim i masnim basevima i još oštrijim stihovima urezuju svoj pečat na oltar domovine.
Međutim, grime je samo začetak njihove glazbene epopeje kroz koju se provlači 2step, hip-hop, house, electro-funk te još cijeli niz glazbenih žanrova koji inspiraciju jednako duguju Kraftwerku kao i Dizzee Rascalu.
Bugzi su poput glasnika poslanih iz budućnosti u kojoj nema svijeta, nema ljubavi samo neka čudnovate verzija diktature, kao u Orwella, u kojoj smo označeni prvim cijepljenjem, stavljeni su nam čipovi za praćenje i bilo kakav pokušaj bunta gušen je u krvi. Iz toga svijeta poput underground boraca ponosno stoji ovaj nemilosrdni dvojac.

Little Ant

Iz grada koji nam je podario Termite, Let 3, Laufer, Grč, Denis & Denis, dolazi bend iz čije svake note odjekuje bunt revolucije, koji punk ne doživljavaju kao troakordne poskočice, nego kao bunt, kao promjenu iznutra, kao glazbu koja može prodrmati svijet. Možete im zamjeriti da previše propovijedaju, da im je glazba musaka punka, noisea i vrckave elektronike, da su pretenciozni, dramatični i bolno ambiciozni, no kada poslušate njihov album “Snake & Frog” uvidjet ćete kako koračaju hrabro protiv svih novih trendova i novih bendova, kao da za njih ne postoji ni vrijeme, ni osjećaj pripadnosti.
Njihova glazba dokazuje kako mladenački bunt zapravo nikada nije umro, samo se dobro skrio.

White Dove

Nepogrešiv osjećaj za pop melodiju, kristalne distorzije, matematički izračunati udari bubnja koji se smjenjuje s basom, pjesme koje jednako duguju Joy Divisionu i Abba-i, tekstualni vrhunac koji može posramiti i rane radove Thoma Yorkea, White Dove je dragulj hrvatske scene koji smo tražili desetljećima, a trebala je četvorka iz grada na četiri rijeke da nas uvjeri kako imamo i mi konja za utrku. Utrku u kojoj iza njih ostaju velikani poput Arcade Fire ili Kings Of Leon, jer ono što ovi bendovi ponude na svojim albumima, dečki i cure iz White Dove uguraju na samo jednu pjesmu, koja vas skameni od prvog anđeoskog vokala, preko sanjivih i plesnih pasaža sve do kraja o kojemu bi se mogli pisati pamfleti samo kada bi mi imali dovoljno pametnih riječi za napisati.

Rabbit And Rill

U godini prosječnih glazbenih izdanja, gdje je vrh svjetske produkcije kita u Lady Gage, metal sa svim svojim podžanrovima stoji kao svjetionik za sve izgubljene duše pop glazbe.
Na istom tome valu jašu i Rabbit And Rill, oktet koji pravi glazbu na razmeđu svjetova, koji nam donose naše najgore more, čija je glazba možda posljednji živi dokaz kako ljudska vrsta ne stoji na mjesto posljednjih sto godina, jer njihovi slojevite i na trenutke hororične odiseje o Regoču, Potjehu i Striboru u njihovom inovativnom i od svih okvira oslobođenom svijetu dar su od Boga.
I tako jedna bučna pjesma se pretoči u slijedeću, instrumenti koji zvuče kao da će svakog trenutka eksplodirati od siline njihova buke, dok u nekim repeticijama neodoljivo podsjećaju na kraut rock velikane.

TAGOVIbend životinje

Komentiraj