Zabava

Aside Banners

Goodbye Teens

Idesh! vam donosi naš izbor najpopularnijih teen serija, pa, svih vremena.

Piše , Objavljeno

Uz neke od teen serija smo rasli, uz druge prolazili kroz pakao puberteta, dok su nas preostale oduševljavale i prisiljavale na sjedenje ispred televizora, svaki tjedan u isto vrijeme. Idesh! vam donosi naš izbor najpopularnijih teen serija, pa, svih vremena.

Happy Days

Happy Days

Happy Days

(1974. – 1984.)

Sve je počelo s Happy Days, koja je prikazivala idiličnu verziju američkog života tijekom 50-tih i ranih 60-tih godina prošlog stoljeća, a u središtu radnje bili je obitelj Cunnigham iz Milwaukeea.
U deset godina, serija je postala jedna od najgledanijih i svakako najpopularnijih američkih TV proizvoda svih vremena. Iako se tvorci serijala planirali u središte radnje staviti isključivo Richieja (kojega je glumio danas slavni redatelj Ron Howard), publici se najviše svidio Arthur “Fonzie” Fonzarelli (Henry Winkler), pa je i cijelokupni koncept promjenjen nakon prve sezone. Veliki uspjeh serijala izrodio je nekoliko spin-off projekata, napraveljnih prema sporednim likovima u serijalu poput Laverne & Shirley, Mork & Mindy i Joanie Loves Chachi.

Happy Days

What’s Happening! (1976. – 1979.)

What's Happening!

What’s Happening!

Iako nije bila prva serija koja je u središte radnje stavila afro-amerikance, “What’s Happening!” je od početka oduševila sve gledatelje koji su s nestrpljenjem očekivali nove zgode Roger “Raj” Thomasa, Dwayne Nelsona i Freddy “Rerun” Stubbssa.
Radnja smještena u Los Angeles, bavila je problemima kroz koje su prolazili glavni likovi, problematično upoznavanje djevojaka, traženje školskih poslova i planiranja budućnosti. Ova teen sapunica, kao i Happy Days te Brady Bunch, nije privlačila samo mlade, nego je bila izminmo popularna i među starijim gledateljstvom, a sve do pojave Cosby Showa, smatrana je najboljom serijom u kojemu glavni likovi nisu bijelci. Nastavak serijala sniman je od 1985. do 1988. godine.

Neighbours (1985. – 2008.)

Neighbours

Neighbours

Australska sapunica Neighbours koja je s prikazivanjem počela još pradavne 1985. godine, a nakon više od pet tisuća epizoda traje do danas. U središtu radnje je nekoliko obitelji smještenih u šest kuća u gradiću Erinsborough.
Iako serijal nije klasična teen serija, u središtu radnje stavljeni su uglavnom mladi i problemi s kojima se susreću. Tako se tijekom osamdesetih serija bavila kontroverznim temama poput incesta, maloljetničkog seksa i problema s drogom, a kada su seriju otkupili britanske TV kuće, serija je 90-tih postala ljiga nad ljigama, nešto poput naših “Običnih ljudi”. Neighbours je najbolja odskočna daska za mlade talente, a činjenica da su ovdje svoju karijeru započeli Kylie Minogue, Jason Donovan, Natalie Imbruglia, Guy Pearce i Holly Valance, najbolje govori koliko je serijal popularan.

Wonder Years (1988. – 1993.)

Wonder Years

Wonder Years

Kada hrapavi glas Joe Cockera zariče “With a Little Help From My Friends”, onda znate da je pred vama novih pola sata nekoć omiljenog nam serijala The Wonder Years, u kojoj glavni lik Kevin Arnold (Fred Savage) pokušava što bezbolnije odrasti.
Tvorci serijala Carol Black i Neal Marlens, radnju su smjestili u prijelazno razdoblje između 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća u vrijeme djece cvijeća, a društvene promjene u američkom društvu prikazane su kroz oči glavnog lika. No, tu su i problemi odrastanja, prvog zaljubljivanja (Kevin je zaljubljen u Winnie Cooper) i obiteljskih problema. Serija je nakon samo šest epizoda dobila Emmya, Fred Savage je s 13 godina dobio nagradu za najboljeg glumca, no nakon završetka serijala nitko od mladih glumaca nije napravio nekakvu ozbiljnu karijeru.

Wonder Years

Beverly Hills (1990. – 2000.)

Beverly Hills

Beverly Hills

Vjerovali ili ne, HTV iznova počinje s prikazivanjem jedne od najpopularnijih teen serija svih vremena. Autor serijala bio je Darren Star, koji je osmislio “Melrose Place” te još slavniji “Seks i grad”, a producirao je Aaron Spelling.
Radnja je pratila živote mladih, bogatih tinejdžera Beverly Hillsa, no vjerujemo kako su svi stariji od 20 godina pratili živote Brende, Brandona, Kelly, Dylana i svih brojnih likova koji su se tijekom deset godina izredali u serijalu. Serija je najviše kritika dobila zbog toga što su srednjoškolce glumili mnogo stariji glumci, primjerice Ian Zierling (Steve) i Gabrielle Carteris (Andrea) su na početku serijala već ušli u tridesete, a iako se Beverly Hills bavio problemima silovanja alkoholizma, obiteljskim nasiljem, pravima homoseksualaca, drogiranja, AIDSa i teen trudnoće, sve to je izgledalo isuviše sapunjavo i nerealno za devedesete.

My So-Called Life (1994. – 1995.)

My So-Called Life

My So-Called Life

Iako je ABC serija “I to mi je neki život” bila kratkog vijeka, snimljeno je samo 19 epizoda jedne sezone, gledanost je bila vrlo mala, no vrlo brzo stekla je kultni status i mnogi je smatraju najboljom tinejdžerskom serijom svih vremena.
“My So-Called Life” je prva serija koja je progovorila o temama koje nisu bile uobičajene za slične TV uratke. Zlostavljanje djece, homofobija, tinejdžerski alkoholizam, beskućnost, seks, istospolne veze, ovisnost o drogi, ako bi se neke od tih tema i pojavile u sličnim serijama, njihovo rješenje bila je tu do kraja tih 50 minuta. Serija je u središtu radnje imala neurotičnu, sramežljivu i nesigurnu Angelu Chase, njene još problematičnije prijatelje i njenu ljubav iz snova Jordana Catalana, kojega je glumio Jared Leto. Serija je završila nedorečeno, ostavljajući mogućnost nastavka, no dvoje glavnih glumaca, odbili su glumiti u drugoj sezoni i napravili zavidne karijere u odnosu na ostale zvijezde teen sapunica.

My So-Called Life

Buffy -The Vampire Slayer (1997. – 2003.)

Buffy

Buffy

Ima nešto u toj maloj plavoj. Sarah Michelle Geller aka Buffy Anne Summers aka ubojica vampira.
Inspiriran istoimenim filmom iz 1992. godine, u kojoj je glavnu ulogu glumila Kristy Swanson, scenarist Joss Whedon, odlučio je od toga napraviti seriju, koja je tijekom svojih sedam sezona stekla kultni status i dobila desetke milijuna obožavatelja diljem svijeta. O popularnosti, ovog trash serijala, najbolje govori kako ju je TV Guide uvrstio među 50 najboljih serija svih vremena (prvi je Seinfeld), a magazin TIME među prvih sto. Autor serijala svoje čedo je opisao kao mješavinu X-Filesa i My So-Called Life. Serija je dobila i svoj spinn of nazvan Angel, kojega je glumio David Boreanaz, a koliko je utjecaj ove serije na popularnu kulturu najbolje govori činjenica kako je o Buffy napisane brojne studije iz sociologije, psihologije i filozofije.

Dawson’s Creek (1998. – 2003.)

Dawson's Creek

Dawson’s Creek

I prije prve epizode Dawson’s Creeka, serija je dobila nevjerojatni publicitet, a razlog tome je što je autor Kevin Williamson u to vrijeme bio velika zvijezda.
Naime, napisao je scenarij za velike filmske hitove devedesetih, poput Screama, Faculty i brojne druge, te ga mnogi smatraju najzaslužnijim za novi revival dobrih hororaca. Serija Dawson’s Creek, pratila je priču četvero tinejdžera u malenom gradiću Capeside, u kojemu je glavni lik Dawson Leery (James Van Der Beek), obećavajući mladi redatelj, koji je u stvari alter ego samog tvorca serijala. Osim njega glavni okosnici priče su njegova prijateljica iz djetinjstva Joey (Katie Holmes-Cruise), Jennifer Lindley (Michelle Williams) i Pacey Witter (Joshua Jackson). Serija je bila vrlo gledana i hvaljena prije svega zbog svog odličnog scenarija, a kada je glavna četvorka odlučila potražiti sreću na velikom platnu serija je nakon šest sezona i ugašena, iako joj gledanost i dalje bila vrlo velika.

Ikebukuro West Gate Park (2000.)

Ikebukuro West Gate Park

Ikebukuro West Gate Park

Iz totalno druge dimenzije stiže sedam godina stara japanska serija IWGP, snimljena prema novelama Ire Ishida. Autor ove serije je Kankuro Kudo, čovjek koji je nakon ogromnog uspjeha serije napisao scenarije za Zebraman i Ping Pong.
Uglavnom, radnja prati 20-godišnjeg Makota i njegove problematične prijatelje Shuna, Masu i Takashija, enimgatskog vođu lokalne bande. A kako to već obično biva sa pričama iz dalekog Japana, ova teen serija imala je serijske ubojice, porniće, glupave drotove, jakuze, a sve to u gotovo suludom, ali savršenom miksu drame, komedije, trilera i horora poput filmove Takakshi Miikea. Serija je nažalost ukinuta nakon samo jedne sezone, jer je bila toliko popularna pa snimanje nije bilo moguće na navedenim lokacijama, a vrlo brzo u toj dijelu Tokija počele su se okupljati bande klinaca, koji su za inspiraciju imali upravo ovaj serijal.

Skins (2007.)

Skins

Skins

O možda najboljoj teen seriji na zapadu, koju prikazuje britanski kanal E4, Skins, pisali smo u pregledu najboljih serija 2007. godine.
Serije za tinejdžere odavno nisu što su nekada bile, a britanski serijal Skins, neušminkana priča o tinejdžerima i njihovim avanturama, pomakla je granice kao malo što dosada. Prvu epizodu u Velikoj Britaniji odgledalo je čak 1,4 milijuna gledatelja, a svakom novom epizodom serijal je dobivao sve više i više obožavatelja. Ovjde tinejdžeri puše skank, ševe se do iznemoglosti i psuju kao kočijaši, ali njihov my so called life nije nikakva provokacija ili puki senzacionalizam. Upravo suprotno, cjelokupni spektar “smrtnih grijeha” je osnova njihovog karaktera, normalan lifestyle kojega vode, nije nikakvo seciranje “unutarnjeg” problema Ujedinjenog kraljevstva, nego nažalost stvarni život mladih njihove dobi u svakom kutku kapitalističke civilizacije. Nove epizode s prikazivanjem započinju 14. veljače, a do tada uživajte u traileru druge sezone.

Vrijedno spomena:
Melrose Place (1992. – 1999.)
That ’70s Show (1998. – 2006.)
Freaks And Geeks (1999. – 2000.)
Roswell (1999. – 2002.)

TAGOVIBeverly Hills buffy BuffyThe Vampire Slayer dawsons creek My So Called Life serija Skins teen sapunice tv

Komentiraj