Zabava

Aside Banners

Gran Torino – Harry je živ!

Naziv filma nije tek odabran po pili koja Kowalskom čuči u garaži još od sedamdesetineke - glavni protagonist i pravi američki muscle car imaju puno toga zajedničkog.

Piše , Objavljeno

Gran Torino

Gran Torino

Već pri pogledu na poster filma (Clint Eastwood s “Are You feeling lucky, punk?” facom i puškom u ruci) u kombinaciji s nazivom uzetim od legendarnog američkog muscle cara, Forda Gran Torino, očekivao sam pravi muški film. Jest da se Clintu već češće dižu u tramvaju nego nešto drugo, ali na njegovu sreću suvremeni film pati od kroničnog nedostatka pravih muškarčina. Ipak, dobio sam nešto što nisam očekivao, ali ostao sam zadovoljan.

Walt Kowalski (Clint Eastwood) je pravi old school frajer, zapeo u vremenu kada su stvari bile punu drugačije i nimalo spreman na promjene. Ipak, smrću njegove žene stvari se počinju mijenjati, a čangrizavi (često doslovce reži, umalo grize), ogorčeni i prošlošću opterećeni veteran korejskog rata biva uvučen u živote svojih susjeda, prljavih imigranata koji su uništili njegov kvart i cijelu Ameriku.

Gran Torino

Njegov spori, umirujući dnevni ritam cuganja piva pred kućom, održavanja i sitnih popravaka te mjesečnog odlaska lokanom brici biva bitno poremećen kada se gotovo protiv svoje volje zbliži s djecom prvih susjeda, britkom studenticom Sue Lor (Ahney Her) i njezinim pičkastim burazom Thaom (Bee Vang).

Walt Kowalski - Gran Torino

Walt Kowalski – Gran Torino

I dok se starom rasisti koji je u ratu “žute vezao metar ipo’ od zemlje i na njima vježbao gađanje” mladi susjedi polako uvlače pod kožu, Walt osjeća povezanost i preuzima ulogu njihova oca i zaštitnika čineći stvari koje je propustio uraditi za vlastitu djecu. Nećemo dalje o radnji, jer ne želim spojlat’ priču. Dovoljno je reći da ipak nećete gledati šesti nastavak Prljavog Harryja, što bi s obzirom na Clintove godine zaista bilo smiješno.

Clint Eastwood svojedobno je rekao da nakon “Million Dollar Baby” više neće u redateljski stolac, što bi s obzirom na pogledano, ipak bila pogreška. Ali Ellen Chenoweth (casting direktorica) trebala bi razmisliti o promjeni karijere.

Jedina (izraženija) slaba karika Gran Torina su spomenuti Bee Vang, Ahney Her i gotovo svi drugi glumci koji se pojavljuju u filmu. Jest da Clint još uvijek može izvući film na vlastitim ramenima, ali čovjek je u godinama i treba mu pomoć.

Uz rizik da ova automehaničarska analogija potpuno promaši poantu, reći ću da Gran Torino ima dovoljno snage da bude zapamćen kao jedan od najboljih filmova godine, ali sjeban kuplung ipak mu ne dozvoljava da izvuče maksimum iz svoje moćne mašine.

Idesh! preporuka: Prava muška drama koju vrijedi pogledati.

TAGOVIclint eastwood drama film gran torino muscle car

Komentiraj