Zabava

Aside Banners

Igrali smo! GTA IV

Da, znamo da malo kasnimo, ali odlučili smo igru odigrati temeljito tako da vam donesemo što detaljniju recenziju vjerojatno najboljeg naslova 2008. Bit ćemo iskreni, uživali smo u igri i nismo previše razmišljali o recenzijama.

Piše , Objavljeno

gta 4

gta 4

Na samom početku valja istaknuti da su sve glasine koje ste o zahtjevnosti ove igre čuli – apsolutno istinite. GTA 4 pretjerano je zahtjevna igra, a čak i uz sve patcheve koje su proizvođači izbacili nakon izlaska igre, oni su i dalje abnormalni i ako moramo pronaći barem jedan nedostatak to je svakako izostanak optimizacije za «niža računala». No, ova dweebovska naklapanja ostavljamo stručnjacima, a mi se bacamo na samu igru.

GTA je igra za prave muškarce

gta 4

gta 4

Nema mudrovanja, nema strateškog promišljanja (osim ako pod tim ne mislite na onih nekoliko sekundi koje ste proveli razmišljajući o tome kako pokokati neprijatelje), nema gubljenja vremena i generalno nije potegnut niti jedan pizdunski potez potaknut političkom korektnošću. Misije su odlično osmišljene (doduše, postoje neki propusti u skriptiranju), one glupave utrke na kojima ste gubili vrijeme u prethodnim nastavcima svedene su na minimum, dijalozi su fantastični baš kao i sinkronizacija, fizika tijekom vožnje znatno je poboljšana, glazba odlična, sandbox princip gurnut je jedan korak dalje jer možete birati i kojoj ćete se frakciji prikloniti, atmosfera je vrhunska i bez pretjerivanja, radi se o naslovu koji se nalazi u samom vrhu trenutne ponude. S druge strane, bez ikakve sumnje radi se o najboljem nastavku u serijalu.

Malo gameplaya

Strateški važno pitanje nacionalnosti Nike Belića

gta 4

gta 4

Ovaj put nalazite se u ulozi Srbina (iako mnogi nepotrebno gube vrijeme analizirajući odakle je točno, ali to je problem ovih prostora), Nikole ‘Nike’ Belića koji nakon posjeta svom rođaku Romanu, upada u hrpu problema koje ga, u uobičajenoj GTA priči, vode iz govana preko trnja pa sve do zvijezda.
Lik Belića dosad je najkompleksniji lik u serijalu, a moramo priznati da smo ugodno iznenađeni i činjenicom da su za glavnog lika izabrali naciju koja nije holivudski izlizana (primjerice, mogao je biti Rus). Iskreno, bilo bi nenadjebivo kada bi lik bio Hrvat jer tada bi to mogli upisati u povijesne udžbenike osmog razreda kao jednu od najvećih pobjeda u novijoj povijesti… Jer tako je važno odakle dolaze izmišljeni likovi iz video igara (!!?!?!).
Zanimljivo je i to da je Michael Hollick, čovjek koji Beliću daje glas, poprilično zadovoljan svojim srpskim naglaskom tvrdeći kako je oduvijek odlično baratao akcentima. Mi se s tim ne bi složili jer izgovor svima nam poznatih riječi ima onaj američki pristup jezicima bez imalo obzira prema naglasku.

Možda je Srbin? Možda Bošnjak? Možda Crnogorac? A možda stvarno nije bitno…

Ubij sa smješkom

gta 4

gta 4

Nadalje, obračuni su krvavi, ljudi se i dalje mogu nemilice ubijati svim živim sredstvima, grad je ogroman i iznimno detaljan pa se ponekad možete pronaći kako besciljno lutate gradom tražeći dobar provod.
Primjerice, tražeći kurve, cugu i hladno oružje, sasvim smo slučajno naišli na stand-up Katta Williamsa, a kasnije možete pogledati i Rickyja Gervaisa u kratkim nastupima od koje dvije-tri minute. Biljar, video-igre, pikado, striptiz, cuganje, predstave i ručanje neki su od vidova zabave koje možete upražnjavati solo ili u trenucima kada prijatelje i potencijalne priležnice odvodite na dejtove. Seks pecate i putem interneta, pa se možete upuštati u sims tip zbližavanja trolajući stranicama «za čvenk».
Jedan od noviteta koji ne smijemo zaboraviti svakako je i mobitel putem kojeg ne samo do preuzimate zadatke već ga koristite i za organizaciju, ugovaranje sastanaka, fotografiranje i montiranje video clipova koje kasnije možete objaviti na netu.

Nakon što autor ovog materijala uistinu napravi masakr u bolnici, ovaj će video prikazivati kao dokaz njegove mahnitosti

GTA 4 na webu

gta 4

gta 4

Internet zajednica još je jedna od odličnih dodataka jer svi vlasnici igre imaju mogućnost stvaranja online profila putem kojeg razmjenjuju sve pizdarije vezane uz igru, downloadaju različite sadržaje i bla.
Multiplayer raspolaže s nekoliko sasvim pristojnih modova iako još uvijek ne možemo reći da je MP vid igre zadovoljio i trunku onog što otvorena igra ovog tipa može ponuditi svojim igračima, no u konačnici GTA nikada i nije kotirao visoko među igrama koje su se istakle multiplejerom jer njena čar leži u samotnom obavljanju misija.

“Biblija” GTA 4 na webu >>

Bilo kako bilo, GTA je bez sumnje vrhunski proizvod koji je s objavom trebao pričekati još kojih mjesec dana ne bi li se ugladili neki rubi uglovi, ali čak i uz sve sitne nedostatke radi se o ultimativnoj zabavi za sve uzraste (iznad 18).
Za kraj ćemo dodati i to kako ovog puta Rockstar nije angažirao poznate glumce već se “selebritiji” pojavljuju samo kao radijski DJ-i (Iggy Pop, Karl Lagerfeld, Juliette Lewis, DJ Premier, a i Bill Hader i Jason Sudeikis iz SNL-a).

Idesh! preporuka:
Tko ne igra GTA, igra Barbie Pony Princess… Ne kažemo to često, ali kupite original. Isplati se.

TAGOVIgta gta 4 igre niko belic rockstar

Komentiraj