Zabava

Aside Banners

It’s Good To Be The Kingpin

Nasilje, krvoproliće, divljačka vožnja, prostitucija, zlouporaba droga, seks i goleme količine oružja... Ili u samo dvije riječi... Dobra zabava!

Piše , Objavljeno

Nasilje, krvoproliće, divljačka vožnja, prostitucija, zlouporaba droga, seks i goleme količine oružja… Ili u samo dvije riječi… Dobra zabava!

Serijal GTA (Grand Theft Auto) je od samih početaka garantirao dobru zabavu za sve sociopate koji su svoju boljku skrivali iza četiri zida svog prebivališta. Igra vas smješta u ulogu kriminalca u usponu, a na vama je da od običnog šibicara dođete do statusa mange u velikom gradu. Sve je to popraćeno dotad nezabilježenim nasiljem.

GTA je danas jedna od ključnih franšiza u svijetu video igara, no kako je sve započelo…

Sve počinje 1997. godine kada je škotski proizvođač igara DMA Design (danas Rockstar North) na tržište je izbacio grafički nešto slabiju, ali zato iznimno igrivu pucačinu koja je u kratkom vremenu postala jedna od najprodavanijih igara tog vremena. Očito veličanje kulture nasilja dovelo je do uplitanja dušebrižnika koji su svim snagama pokušali zabraniti ovu igru. No, kao što je to bio slučaj sa Doomom ili Mortal Kombatom, kontroverza je samo doprinjela interesu javnosti za ovaj naslov.

Tako je nastala legenda…

Otada je GTA izrodio osam samostalnih naslova. No, tvorci igre nisu spavali na lovorikama. 2001.dotadašnji izometrijski način gledanja zamjenjen je novim engineom. To je serijalu GTA dalo novu dimenziju i stvorilo punokrvni hit. Treći nastavak je u kratkom vremenu bezrezervno prihvaćen od strane kritike i kupaca. Trica je postala američki bestseller 2001. i bilo je jasno da za njih avantura tek počinje.

Vice City (2002.) radnju je iz Liberty Citya (pandan New Yorku) prebacila u Vice City (Miami) i od starta je primjećen naglasak na još boljoj igrivosti, još boljem soundtracku i vokalnom doprinosu etabliranih glumaca (Ray Liotta, James Woods, Tom Sizemore, Danny Trejo i zvijezda Miami Vicea Phillip Michael Thomas).

I baš kad je prosječni gamer pomislio da je ovo najbolje što Rockstar može ponuditi, ekipa je izbacila San Andreas (2004) koji je GTA serijal stavio na sam vrh gamerske industrije. Način igre nije promijenjen, ali ubačeni su detalji karakteristični za serijal “The Sims” tako da je svaki igrač mogao glavnog lika prilagoditi svojim potrebama (glavnog ste protagonista mogli odvesti u teretanu i nabildati ga, istetovirati ga i obući u apsurdno seljačku odjeću).

Mape su postale megalomanske i trebalo vam je nekoliko sati da se provozate svim dijelovima San Andreasa (Los Angelesa). Radnja je smještena u rane devedesete pa su igrači mogli uživati u retro soundtracku, a glumačka postava je ovaj puta uključivala:Samuel L. Jacksona, Chris Penna, Petera Fondu, The Gamea i mnoge druge, dok su radio DJ-evi bile legende kao štoi su Chuck D iz Public Enemya i Axl Rose iz Guns N Rosesa.

Franšiza je pružala mjesece zabave, a vlasnici konzola mogli su dodatno uživati u genijalnim spin-offovima kao što su Vice City & Liberty City Stories.

Sve nas ovo dovodi do glavnog dijela ove priče. Naime, 16. 10. 2007.datum je koji ulazi u povijest budući da će se tada na tržištu poviti dugo očekivani GTA IV. Sline cure, a krvnici pripremaju svoje prste za nasilje nikad prije viđeno.

Četvorka vas stavlja u ulogu Nike Bellica, istočno europskog imigranta koji pokušava uzeti “svoj komad kolača” u velebnom Liberty Cityu.

Ruska mafija? Hej… Nasilje je zagarantirano!

TAGOVIGrand Theft Auto gta igre rockstar

Komentiraj