Zabava

Aside Banners

Hercules je prvi otvoreno gay lik u Marvelovom svemiru pa evo članak o gay superjunacima

Piše , Objavljeno

Aleksandar Veliki, Leonardo da Vinci, Oscar Wilde, Harvey Milk, George Michael, Jodie Foster, Ellen DeGeneres. Ovim gej ikonama su se pridružili i Green Lantern i neki X-Meni. Još čekamo potvrdu za Batmana i Robina. Znate li koji su vaši junaci zapravo gej?

Zašto sad ovaj članak?

Priča se da je film o Eternalsima u pripremi, Angelina Jolie je navodno prikačena na projekt, a vidjet ćemo i Herculesa koji će biti prvi otvoreno gay lik u Marvel Cinematic Universeu.

Priča se i da će Hercules biti glavni lik filma, ali to još nije potvrđeno. Nagađa se da će Angelina Jolie glumiti Sersei (i preuzeti ovo ime od GoT moćne dame), kozmički uzvišeno biće koje može manipulirati atomima i molekulama.

eternals marvel

Prošle godine je Tessa Thompson otkrila da je njezin lik u Thor: Ragnaroku biseksualan, ali su scene koje to potvrđuju izrezane u posljednji trenutak, a navodno je istospolna veza bila dio i Black Panthera – ali ni to nismo naposljetku vidjeli.

valkyrie thor ragnarok tessa thompson

Zašto trebamo točniju reprezentaciju likova u stripovima?

Stripovi su odraz stvarnosti. Taj odraz ponekad kasni zbog gorkih briga o čitateljima i profitu, ali dođe vrijeme kada se promjena više ne može ignorirati. Kako društvo ide naprijed, tako i priče u stripovima postaju dublje, odnosi među likovima kompliciraniji, a društvo slojevitije. Prvo su se pojavili likovi iz nižih klasa, zatim likovi tamnijih tonova kože, a napokon je sve više likova koji ne kriju svoju seksualnu orijentaciju. Neke ekstremistički raspoložene majke i ostali dušebrižnici imaju problem s tim, ali to je stvarnost – nju ne treba skrivati.

Stripovi o slobodi u vrijeme cenzure – glupi Ameri

U stripovima bijaše pravilo broj jedan: “Sve što odstupa od hetero-nazora je loše“. Tako je Frederic Wertham, psihijatar poznat isključivo po superjunačkoj borbi protiv “nemoralnih stripova”, napisao knjigu Zavođenje nevinih u kojoj iznosi svoje teorije vezane uz skrivene seksualne poruke u stripovima. Među njegovim tezama stoji da je Wonder Woman lezbijka zbog svoje super snage i neovisnosti o muškarcima, a Batman i Robin su gej ljubavnici. Knjiga je izazvala paniku među roditeljima diljem US of A, a utjelovljeno je i tijelo nazvano Comics Code Authority koje nije odobravalo nijedan strip sa “seksualno perverznim ili abnormalnim” sadržajem.

batman i robin

Batman i Robin – Da, da, što si mu učinio?

Ta vremena su iza nas, ali je takva klima itekako utjecala na razvoj stripa. Tako se u X-Men stripovima često provlači tema manjina, a u jednom izdanju se čak i dječak-mutant ubio jer su ga vršnjaci izrugivali zbog njegovih karakteristika. Skrivena poruka? U to vrijeme
je alegorija bila sredstvo borbe protiv cenzora i ostalih dušbegova koji su istjerivali svoju pravdu.
Danas je novi dan! Ovo su junaci današnjice i sutrašnjice koji su ponosni s onim što jesu i za što se bore.

Batwoman

Batwoman

Batmane, laješ na krivo drvo. Mogao si je imati prije 50 godina

Zbog već spomenutih optužbi da su stari Bats i mlađahni Robin u romantičnoj vezi, DC je u svoj tada maleni svemir utrpao junakinju Batwoman kako bi dobili odobrenje za tiskanje – ako se Batman loži na Batwoman, ne može biti s Robinom. Vrlo jednostavno rješenje. I glupo i površno. Glupi Ameri.

Nakon te kobne 1956. godine Batwoman je bila Batmanov ljubavni interes neko vrijeme. 1964. je zamijenjena za Batgirl – nama omiljenom Barbarom Gordon, te je postala nebitna. Donedavno.

2006. godine je vraćena u DC svemir, ovaj put kao džindžer dama lezbijskih sklonosti. Žena-šišmiš je zaprosila svoju djevojku 2013. godine. Portretirana u pozitivnom svjetlu, jedno vrijeme je bila DC-ev “najveći” gej junak.

Marvel pokazuje put – Northstar, dva mlada Avengera i još jedan X-Men

Marvel je uvijek bio korak ispred konkurencije po pitanju aktualnosti. Iako je DC imao prvog otvoreno gej superjunaka imena Extrano (u prijevoda sa španjolskog “čudan” – k tome je i čarobnjak odjeven vrlo fanki), on nije imao neku izraženu važnost u svijetu stripova. No početkom devedesetih Marvel je otkrio da je njihov superjunak – Northstar zapravo homoseksualno orijentiran.

Northstar je dio X-Mena, a ujedno je i član kanadske verzije Avengersa – tima nazvanog Alpha Flight. Izdanje Alpha Flight iz 1992. godine (broj 106) u kojemu je Northstar službeno izašao iz ormara je rasprodano u samo nekoliko dana, a mediji su poludjeli za pričom. Slična situacija se dogodila sredinom 2012. kada su kod Whoopi Goldberg u The Viewu Marvelovci najavili Northstarovo vjenčanje sa svojim afroameričkim partnerom bez ikakvih supermoći – Kyle Jinaduom. Kanađanin nije s “A-liste” superjunaka kao što su Wolverine, Batman i Spidey, ali u to vrijeme su svi mediji trčali isključivo za njegovom pričom.

northstar vjenčanje

Kežual dress code, neki u odijelima, neki u lateksu

Odluka o gay braku je došla kao posljedica ozakonjenja istospolnih brakova u državi New York, a pošto hrpa Marvelovih junaka živi baš tamo, logično je da su počeli razmišljati o ovakvom scenariju.

X-Meni su odavno označeni kao najveći autsajderi u Marvel univerzumu zbog svojih mutacija, a Northstar mora prolaziti dvostruku muku – on je autsajder među autsajderima (trostruku – ako uzmemo u obzir da je Kanađanin). Nikad nije u potpunosti razjašnjeno zašto je baš on izabran da nosi to teško breme , ali njegovo ime ima velik simbolički značaj – on pokazuje put.

Young Avengersi su tim sastavljen od niz mladih superjunaka nastao u slučaju da odrasli Osvetnici za*ebu stvar i odluče se rastati. Hulkling je momak s previše piercinga i sa shapeshifterskim sposobnostima, a u svojoj punoj snazi je najsličniji Hulku. S druge strane, Wiccan je sličan Thoru – čak je u početku ponosno nosio alias “Asgardijanac”. I njih dva se vole.

Young Avengers

Hulkling i Wiccan, sitting in a tree…

Young Avengersi (baš kao i DC-evi Teen Titansi i Young Justice) su namijenjeni tinejdžerskom tržištu pa čudi ideja da dva pripadnika tima budu homoseksualne orijentacije, k tome u vezi. Ilustratori nemaju problema s prikazivanjem intimnosti ova dva mladića. Par je izašao u javnost prilikom intervjua kod novinarke Kat Farrell koja ih je otvoreno upitala o njihovoj vezi na što je Hulkling odgovorio protupitanjem “Zašto bi se samo Northstar mogao zabavljati?

U Novim X-Menima maleni reptilski mutant imena Anole je također otvoreno gej. Pisci su mu u početku namijenili „samoubojstvo zbog neshvaćenosti“, ali su naposljetku ipak odustali od tog plana zbog straha od kontroverze i Anole je preživio te postao jedan od omiljenih likova New X-Men serijala.

DC je opako zakuhao stvari

Oke, Extrano je bio nebitan, Northstar i mladi Avengeri su malo veći deal, Batwoman je isto u toj klasi, ali što kada se jedan od najvećih junaka koji brani Zemlju od intergalaktičkih nemani deklarira kao gej? U normalnom svijetu (svijetu stripa i stvarnom svijetu) apsolutno ništa, Zemlja je i dalje sigurna zahvaljujući gej Green Lanternu, ali sve one mame ujedinjene pod imenom One Million Moms oštro protestiraju protiv kvarenja dječjih svjetonazora i sva sreća, protestiranje je jedino što mogu učiniti. Glupi Ameri.

DC je izbacio reboot svih svojih naslova pod krunom imena The New 52 – što znači da su svi dotadašnji stripovi obustavljeni/završeni i da 52 naslova kreće od broja 1. U tom svijetu, na Zemlji 2 – Alan Scott (zapravo prvi Green Lantern, prvi put objavljen davne 1940.) postaje Green Lantern u najčudnijoj origin priči dosad. Alan putuje kroz Kinu vlakom, zajedno sa svojim partnerom Samom. Alan zaprosi Sama, ali vlak je uništen i Sam umire. “Zeleni plamen” spasi Alana i obavijesti ga da je nesreću uzrokovala sila koja prijeti čitavoj Zemlji. Plamen treba neki objekt koji će Alanu pružati snagu – e pa… taj objekt je prsten kojim je Alan zaprosio Sama. Odobravanje na hrabrosti potrebnoj za pretvaranje Green Lanterna, dolje s lošim piscima.

Green Lantern gay

Green Lanternov partner Sam je pljunuti Ryan Reynolds

Green Lantern je najjači i najveći superjunak u paralelnom svemiru – na Zemlji 2 za koju su Superman, Batman i Wonder Woman dali svoje živote kako bi ju spasili. Taj svijet je ostavljen bez superjunaka sve do pojave Flasha, Hawkgirl i Green Lanterna. Veliki junak Zlatnog doba američkog stripa je pretvoren u gay ikonu i nitko mu ništa ne može.

Europa i gej superjunaci?

Europa je izvor visoke kulture, inkvizicije i dušebrižništva, a i strip kultura je na drukčijoj razini od američke, ali LGBT superjunaka ima i u europskom stripu. Najznačajniji su oni okupljeni pod imenom Spandex – britanskog autora Martina Edena. Njihov headquarters je u Brightonu, pod vodstvom su glamuroznog transvestita Libertya. Crtež nije „realan“ kao u DC i Marvel slučajevima, ali šarenilo likova uvelike doprinosi sveopćem tonu stripa. Osim Libertya, tu je i Dive (lezbijska Wonder Woman), Glitter – leti superbrzo i puca lasere, Mr. Muscles nauljenog torza i njegova sestra blizanka iznimno kreativnog imena Butch. Prema autoru – najsnažniji lik u čitavoj ekipi je Prowler (identično nazvan kao jedan od likova u Spider-Manu). On može apsorbirati vještine i sposobnosti bilo koje gej osobe, od već spomenutih lasera pa sve do priređivanja fabulous zabava. Jedan od sporednih likova je superšpijun (koji ih je sve hvatao) – James Bend.

spandex

ekipa u duginim bojama

Strip je namijenjen svima iznad 16 godina zbog psovki i golotinje, doživio je ogroman uspjeh u Britaniji.

I Hrvatska ima LGBT superjunake

Helena Janečić je rođena 1979. godine u Osijeku, studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te je diplomirala na Furman sveučilištu u Greenvilleu. Strip joj nije primarno zanimanje, ali je stvorila prvu superjunakinju koju je Hrvatska vidjela još od Matakovićeve Super Di u Smibu (svi ste išli u osnovnu školu, sigurno ste se dohvatili Smiba nekad). Riječ je o Horny Dyke.

hornydyke

Horny Dyke – Wonder Woman u akciji

Ova superjunakinja je posebna. Osim što se bori protiv kriminala, pomoći će običnim ženama u „običnim“ nevoljama – podići će kauč kako bi mogle usisati ispod njih itd. Nosi traperice i obični T-Shirt s logom „HD“, izruguje se superjunačkim stereotipima, a čak ju je Wonder Woman jednom uhvatila za grudi. Dosta nam je Puntarićevog Felixa, hoćemo Horny Dyke!

Treba poštovati, priznati i prihvatiti razlike. Sve dok su u pitanju superljudi, s plaštom ili bez plašta, svijet će biti dobro.

TAGOVIDC gay LGBT lgbtq marvel superjunaci

Komentiraj