Zabava

Aside Banners

Horrorcore – klaunovi pozivaju na masakr

Hip-hop je po običaju prepun pljuca, šora, silovanja i ubojstava, no ovi hororcore tipovi ne samo da repaju o nasilju već i drito pozivanju na njega

Piše , Objavljeno

Namazani kao klaunovi, predvodnici jednog od najraširenijih underground pokreta u Americi, sve to sipaju u uši psihodeličnoj publici gdje nije rijetkost vidjeti namazane desetogodišnjake s mamicama

‘Uzmeš Stephena Kinga ili Wesa Cravena i izrepaš ih na nekakav beat – mogao bih se tako definirati’, rekao je Mars, horrorcoreovac koji zabavlja publiku tekstovima i sotonizmu, kanibalizmu, suicidu, ubojstvima i silovanjima.
Entertainment Weekly je prije skoro 15 godina opisao pokret kao mješavinu hardcore rapa i krvožednog metala, ali sve bi ostalo na šačici namazanih zagriženih fanova da par sljedbenika horrorcorea nije završilo po crnim kronikama. Prvo je klinac pod nickom Psycho Sam ubio četvero ljudi u Virginiji a potom su četvorica maloljetnika prošlog mjeseca mačetama rastrančirali ženu.

Insane Clown Posse

Insane Clown Posse

Neobično nam je drago da glazba nije izgubila moć, mada postoje i bolje ideje od igranja oštrim predmetima i ganjanja doživotne robije. No, teško da se mogla zamisliti drugačija putanja pokreta kojeg je ispromovirala šačica gangstera i hrvača nazvanih prvo Inner City Posse, a poslije preimenovanih u Insane Clown Posse (ICP). U početku se oko njih motao i Eminem ali dečki su se brzo posvađali.

Gangsta rap je u to vrijeme, početkom devedesetih, bio poprilično etabliran i Insane Clown Posse je tražio pukotinu kroz koju će se provući na scenu. Odlučili su da će brijati na horror, kao ventil za loša životna iskustva. Preuzeli su imidž klauna na temelju sna jednog od članova grupe. Sanjanje se pokazalo profitabilnim. Ponovno zbog sna, ICP je stvorio čitav imaginarij oko prvog albuma Carnival of Carnage 1992. u pozadini kojeg stoji ideja o duhovima koji sudjeluju u putujućem cirkusu.

juggalos

juggalos

Fanovi grupe nazivaju se juggalosi i izgledaju poput ekipe koja ne može prežaliti što Noć vještica ne traje 365 dana u godini. U periodu između dvaju dubljenja bundeva, sve brojniji obožavatelji se lože tekstovima stila ‘Every time I turn the music up I get evil / It’s tellin me to go right out and kill people’ ili ‘Well I’m creepin’ up behind you, cut you and I blind you / And I stick you in the closet in my house that I assigned you‘. Kad kažemo obožavatelji uključujemo i desetogodišnjake koje juggalo majke dovode na koncerte jer je to ‘baš zabavno’.

I dok traje diskusija je li horrorcore kriv što pomahnitali fanovi vole prelaziti s riječi na djela, mi ćemo tek zaključiti da je, bez obzira na sve deblje sudske zapisnike, čitava priča u najbolju ruku vlastita dijagnoza.

TAGOVIhip hop Horrorcore Insane Clown Posse rap

Komentiraj