Zabava

Aside Banners

How I Met Your Mother – sitcom za široke mase

Cijeli svijet uživa u trećoj sezoni jednog od najboljih, ako ne i najboljem, sitcomu posljednjih godina. Vrijeme je da se upoznate sa ekipom serije 'Kako sam upoznao vašu majku'

Piše , Objavljeno

how i met your mother

how i met your mother

Američki sitcom pojam je koji obuhvaća cijeli niz serija od kojih velik broj upada u ladicu bezveznih proizvoda koje u masi slučajeva možemo ignorirati, no s vremena na vrijeme pojavi se sitcom koji u kratkom vremenu postaje obožavan od strane svih koji su mu dali nekoliko epizoda šanse.

Jedan od takvih je i “How I Met Your Mother“, preveden kod nas kao “Kako sam upoznao vašu majku” koji se u Americi prikazuje od 2005. a nakon štrajka na američke se ekrane vratio s nastavkom naprasno prekinute treće sezone. Ne skrivamo da smo seriju ozbiljno zavoljeli kako zbog iznimno simpatičnih likova tako i zbog odličnog Neila Patricka Harrisa koji se nametnuo kao ključni lik čije mudrosti pratimo s oduševljenjem.

O čemu je riječ?

” How I Met Your Mother ” rezultat je suradnje Craiga Thomasa i Carter Baysa koji su i prije surađivali kao scenaristi na mnogim serijama, između ostalog i na popularnom crtiću “American Dad!”.

Sitcom prati živote petoro prijatelja i njihove ljubavne jade. Oke, prije nego pomislite “evo još jedne jadne kopije Prijatelja” reći ćemo vam da seriji obavezno date šansu jer radi se o jednoj od najbolje napisanih sitcomova u posljednjih desetak godina pa čak i sentimentalni slatkasti momenti djeluju zanimljivo, gledljivo i ne tjeraju vas na povraćanje. A ako mi kažemo da nešto valja, onda to i valja, bogamu!

Ukratko ćemo vas upoznati i s likovima pa pomno proučite naše dosjee:

Ted Mosby (Josh Radnor)

Ted Mosby

Ted Mosby

Ted je lik oko kojeg se vrti radnja serije. Riječ je o arhitektu koji se nakon prijateljevih zaruka (Marshall i Lily) odluči pronaći srodnu dušu. Djeluje kao kombinacija Johna Cusacka i Jimmya Fallona i gotovo je klasični primjer nesretno zaljubljenog lika iz romantičnih komedija.

Unatoč tome što je Mosby utjelovljenje svih klišeja koje smo navikli gledati u američkim filmovima, Radnor ga je uspio učiniti likom s kojim se lako poistovjetiti i čije dogodovštine gledamo s užitkom.

Radnor prije ove uloge nije ostao u bogznakakvom sjećanju prosječnog gledatelja jer prije ovog projekta ostvario je samo nekoliko uloga u raznoraznim serijama kao što su “Judging Amy” ili “ER”.

Marshall Eriksen (Jason Segel)

Marshall Eriksen

Marshall Eriksen

Marshall je pretjerano romantičan lik koji se zaruči već u prvoj epizodi. Vjeran je, voli svoju djevojku i djeluje kao san svake žene koja se vremenom razočarala u muški rod. Nepotrebno je isticati da mi smatramo kako je upravo on najslinaviji dio ekipe, ali ujedno i najefektiniji kada postane predmetom sprdnje. On je student prava (kasnije i odvjetnik) koji želi promijeniti svijet, ali se iznenadi kada se suoči sa grubim američkim pravnim sustavom.

Jason Segel prije “How I Met…” nije imao značajnije uloge osim gostovanja u “Alias”, “CSI” ili sporedne uloge u prošlogodišnjem kino hitu “Knocked up”. No, ove se godine pojavio u popularnom filmu “Forgetting Sarah Marshall” u kojem se pojavljuje nasuprot glavne glumice Kristen Bell iz popularne serije “Veronica Mars”.

Lily Aldrin (Alyson Hannigan)

Lily Aldrin

Lily Aldrin

Lily je Marshallova zaručnica, odgajateljica u vrtiću i sve u svemu jedna prizemljena djevojka sa povremenim ispadima. Zanimljivo je da su likovi Lily i Marshalla bazirani na Craigu Thomasu i njegovoj zaručnici, a lik Mosbya djelomično se naslanja na život Cartera Baysa.

Alyson Hanningan mogli ste vidjeti u cijelom nizu stupidnih američkih komedija i parodija, i uz Harrisa jedna je od najpoznatijih glumica ovog ansambla. Neki od nas pamte je kao Willow iz “Buffy” ili “onu ribu iz Američke pite koja je gurala klarinet u…”. Najvažnije je to da njenu facu najvjerojatnije prepoznajete.

Robin Scherbatsky (Cobie Smulders)

Robin Scherbatsky

Robin Scherbatsky

Robin je ona cura u koju smo se svi zaljubili istog trena kada se pojavila u prvoj epizodi. Ona je televizijska voditeljica, Kanađanka, nikad prežaljena ljubav Teda Mosebya i žena s velikom tajnom koju vam ne smijemo otkriti.

Većina gledatelja misli da je upravo ona “majka” iz naslova serije jer prva, i mnoge epizode kasnije, započinje naracijom Teda Mosbya (inače, ako niste znali narator je čudnovato popularni Bob Saget) koji svojoj djeci 2030. govori o tome kako je upoznao njihovu majku.

Karijera Cobie Smulders nije nešto što bi spominjali s velikim oduševljenjem (epizodne uloge u “Smallvilleu”, “The L Word” i “Andromeda”), ali toliko je lijepa da joj uistinu želimo što više uloga.

Barney Stinson (Neil Patrick Harris)

Barney Stinson

Barney Stinson

Barney Stinson, poznat kao Jeff Package, The Commodore, Swarley, Ted Mosby – The Architect, Swarles Barkley, Swar-Ley, Swarlos ili Jennifer najjači je dio ekipe i čovjek najpopularniji po svojim odličnim šovinističkim mudrolijama i izrekama kao što su “Suit up!” ili “Legen… Wait for it… Dary!”.

Dakle, tipični Fonzie čija se uloga zasniva na poštapalicama koje u ovom slučaju pale. On je ženskaroš i zagriženi protivnik veza, a Neil Patrick Harris je čovjek koji ga je savršeno utjelovio.

Starija ekipa Harrisa vjerojatno pamti po ulozi Doogiea Howsera, šesnaestogodišnjeg doktora u popularnoj seriji s početka devedesetih. Za ulogu Barneya Stinsona nominiran je već nekoliko puta, ali do sada ni jedna osvojena nagrada. Poznat je i po svojim filmskim, televizijskim i kazališnim ulogama, ali mi ga trenutno volimo u ovom sitcomu.

Ako vam ovo nije dovoljno spomenut ćemo i da se u seriji pojavljuju odlične ribe (recimo, Adriana Lima) i nekoć odlične ribe (recimo, Britney Spears).

TAGOVIAlyson Hannigan Cobie Smulders how i met your mother Jason Segel Josh Radnor kako sam upoznao vašu majku Neil Patrick Harris sitcom tv tv serija

Komentiraj