Film i TV

Kultno mjesto

Aside Banners

I legendarni restoran iz Seinfelda dobiva svoj dokumentarac

Piše , Objavljeno

Svaki će obožavatelj serije Seinfeld na prvi pogled prepoznati restoran u kojem je poznata četvorka provodi svoje dane. Monk’s Cafe je zaslužio svoj dokumentarac.

seinfeld

Slobodno možemo reći da je uz Jerryja, Kramera, Elaine i neponovljivog Georgea Costanzu bitnu ulogu u kultu koji se zove Seinfeld igra restoran Monk’s Cafe, klasična američka zalogajnica s velikim kožnim separeima, nadrkanim konobaricama koje ordiniraju sa svježom kavom i jelima poput sendviča s jajima i male salate. Poznata je ekipica taj lokal posjećivala u gotovo svakom nastavku, a tu su se vodili i neki od najbesmislenijih i najgenijalnijih razgovora u televizijskoj povijesti. Ako takvo mjesto ne zaslužuje dokumentarac, onda nek’ sve ide kvragu!

U stvarnom se životu radi o zalogajnici Tom’s Restaurant, koja je kultni status u gradu New Yorku ostvarila daleko prije nego se njezina vanjština pojavila u popularnoj seriji. Unutrašnjost je pak snimana u studiju, te nema previše veze s pravim izgledom ovoga lokala, ali svejedno bi mnogima srce zaigralo da mogu barem kročiti u to besmrtno mjesto. Ipak, danas se radi o jednoj od neizbježnih turističkih atrakcija ovog velegrada…

Od svojih je samih početaka Tom’s Restaurant jedno od omiljenih mjesta studenata obližnjeg sveučilišta Columbia, a i sam je Barack Obama u svojim fakultetskim danima bio čest gost. Popularnost zalogajnice proširila se 1987. godine i izvan granica jednog kvarta i grada, kada joj je Suzanne Vega posvedila pjesmu Tom’s Diner (na prvu vjerojatno nemate pojma o kojoj se stvari radi, ali već će vas prvi taktovi podsjetiti), a sve je otišlo još korak dalje 1989., kada s prikazivanjem kreće Seinfeld, jedna od najboljih humorističnih serija svih vremena.

Suzanne Vega – Tom’s Diner:

Takav kulturološki fenomen i mjesto koje se u jednom višemilijunskom gradu uspije istaknuti kao nešto uistinu posebno, definitivno zaslužuje svoj dokumentarac, a tako misli i redatelj Gian Franco Morini, koji će u filmu naslovljenom jednostavno Tom’s Restaurant pokušati prikazati dušu ovog lokala i njegovih gostiju, te ono što je on značio za generacije i generacije koje su u njemu jele, pile kavu ili jednostavno sjedile i pričale.

Tom’s Restaurant – trailer:

TAGOVIdokumentarac george costanza monk's cafe Seinfeld tom's restaurant

Komentiraj