Zabava

Aside Banners

Iggy Pop – Kum punka

Roditelji Jamesa Newella Osterberga Jr. vjerojatno nisu mogli ni zamisliti da će mali James izmisliti stage dive, pokazivati genitalije, rezati se i trljati sirovim mesom - u javnosti.

Piše , Objavljeno

Žilava stara živina koju neki znaju kao Kuma punka ili Rock iguanu rođen je 1947. godine kao James Newell Osterberg Jr. a njegovi roditelji vjerojatno nisu mogli ni zamisliti da će mali James izmisliti stage dive, javno pokazivati genitalije, rezati se razbijenim bocama i trljati se sirovim mesom.

U vremenu kad očekujemo zagrebački koncert i film o životu starog guštera (The Passenger u kojem će ga utjeloviti, pripremite se, “mali od prstena” i tako uvjerljivi hobit Elijah Wood koji u cijelu priču upada kao proktolog u tjelesne otvore. Svatko će se složiti da Anthony Kiedis izgleda kao pljunuti mladi Iggy, ali, Kiedis je debelo u svojim četrdesetima), vama će Idesh! otkriti da je Iggy svoje ime zaradio zbog svog prvotnog benda Iguanas, a Pop zato što je jednom prilikom obrijao obrve pa su frendovi zaključili da izgleda kao njihov prijatelj prezimena Popp nakon kemoterapije.

Rani dani

Stoogesi pod tim nazivom počinju funkcionirati 1968. a u to je vrijeme Iggy već debelo ogrezao u opijatima, razmišljao o prelasku u The Doorse nakon Morrisonove smrti (preostali trio odlučuje nastaviti bez vokala) i općenito je nezadovoljan lošom prođom njihova prvog albuma te raspušta bend.

David Bowie dolazi kao spas u zadnji čas i odlučuje Popu producirati cijeli album. Ziggy i Iggy na svjetlo dana izbacuju legendarni Raw Power (1973.), no Iggyjeva ovisnost o horsu onemogućuje ga da nastavi uspješnu karijeru autodestruktivnog egzibicionista. 1976. odlučuje se prijaviti u ludaru ne bi li se tako riješio svoje zajebane ovisnosti, tamo ga posjećuje njegov pajdo Bowie i poziva ga da mu se pridruži na Station To Station turneji. Kasnije zajedno žive u Berlinu i Bowie mu pomaže da napiše i producira svoje masterpisove The Idiot i Lust For Life.

Nakon toga nastupa komercijalno poniranje u bezdan. Albumi koji slijede pokazuju se tržišno neisplativima (iako albumi sadrže neke velike hitove kao što su I’m Bored) i Pop se neprestano seljaka po izdavačkim kućama. Sve to dovodi do neizbježnog, a to je ponovno pauziranje karijere na određeno vrijeme.

Bowie ponovno spašava

Pop je imao sreću da se njegov “anđeo čuvar” Bowie ponovno isprsio i na svoj nenadjebivo uspješan album Let’s Dance uvrstio njihov zajednički uradak China Girl što je Popu kao autoru teksta donijelo ogromne tantijeme koji su mu omogućili da se u trogodišnjoj pauzi skine s horsa i pozabavi glumačkom karijerom (pojavljuje se kao glumac u nekim Jarmuschevim filmovima, Cry Baby, Tank Girl, Vrana itd…), a posebno bih istaknuo epizodu u Coffee & Cigarettes nasuprot jednako genijalnom Tow Waitsu u jednoj od najboljih i najapsurdnijih glazbeno/kavopijsko/pušačkih rasprava zabilježenih kamerom (vrlo vjerojatno i jedinoj).

Devedesete donose nasušno potrebni hit album i općenito oživljavaju posrnulu karijeru. Brick By Brick njegov je prvi hit album s preko 500.000 prodanih primjeraka, surađuje s Bregovićem na soundtracku za Arizona Dream, a njegova Lust For Life ponovno se pušta kao luda zahvaljujući kultnom Trainspottingu.

Što očekivati? Koncerte, filmove, nove albume koji će u podsvijest pogurati ne baš odlično prihvaćeni The Weirdness Stoogesa s početka ove godine. Jedno je jasno… Svi marš na Stoogese!

TAGOVIdavid bowie glazba iggy pop punk stooges

Komentiraj