Zabava

i mi smo sportaši

Aside Banners

Igranje računalnih igara sada je priznato kao profesionalni sport

Piše , Objavljeno

Još je dug put do statusa kojega imaju nogometaši i košarkaši, no profesionalni gejmeri diljem svijeta mogu se veseliti, jer stvari se napokon kreću prema boljem.

league of legends

Ovaj je tjedan vrlo značajan za gejmere i gejmersku industriju, jer su američke vlasti po prvi put u povijesti priznale igranje jedne računalne igreu kao profesionalni sport. Riječ je o popularnom MOBA-u League of Legends, a natjecanje koje je priznato od strane U.S. State Departmenta jest League Championship Series, jedan od turnira mnogo veće međunarodne organizacije eSports.

Najveća prednost ovoga poteza je u tome što će igrači sada moći dobiti posebnu sportsku vizu, koja je inače bila rezervirana za ove ‘normalne’ sportaše. Drugim riječima, League of Legends je samo početak, te bismo uskoro mogli očekivati velike transfere u milijunskim ciframa (moramo se nekako tješiti da svi oni sati provedeni uz igrice nisu bili uzalud). Sve što treba jest prijaviti vašu omiljenu igru, koja se natjecateljski igra na eSports turnirima, nadležnim institucijama, koje će onda odlučiti da li ima osnove za njeno proglašenje profesionalnim sportom.

league of legends

Ovo su nove sportske mega zvijezde…

Dustin Beck, podpredsjednik Riot Gamesa, tvrtke koja je izdavač League of Legends, o ovoj povijesnoj odluci kaže: “Ona priznaje eSports kao sport. Sada imamo iste oznake kao NBA ili NHL ili bilo koja profesionalna svjetska liga. Ovo otvara vrata profesionalnim igračima League of Legends, da naprave transfer u neku od američkih ekipa. To je kao dolazak Davida Beckhama u L.A. Galaxy.”

Inače, spomenuti League of Legends turnir održati će se 4. listopada u Los Angelesu, a koliko je to postao unosan sport, govore brojke o sponzorstvima i zaradi. Naime, top igrači godišnje uprihode preko 100 tisuća američkih dolara, a neki imaju i sponzorske ugovore vrijedne milijune.

league of legends

Momci (a i poneka djevojka) znaju unovčiti ove sponzorske natpise

Naravno, broj igrača, ali i gledatelja je u stalnom porastu, a nedavno All-Star natjecanje u Šangaju popratilo je 18 milijuna gledatelja. Dakle, ako vam klinac uporno odbija ići na nogomet ili košarku, te rađe špana neku od popularnih računalnih igara, možda je bolje da ga pustite na miru, jer tko zna… možda bi jednoga dana upravo on mogao biti gejmerski LeBron James ili Leo Messi!

TAGOVIigrice league of legends mmorpg online online profili računalne igre rpg video igre video igrice

Komentiraj