Igre

Malo tablet, malo kućna konzola

Aside Banners

Ako neku konzolu moramo imati – to je onda novi Nintendo pod nazivom Switch koji može SVE!

Piše , Objavljeno

Nintendo NX je predstavljen svijetu, a konačni naziv konzole je Nintendo Switch. Znali smo da se nešto kuha zadnjih par mjeseci, bilo je glasina, ali Nintendo Switch je zvijer koja ispunjava sva naša očekivanja! Radi se o hibridu kućne i prijenosne konzole koja ima i odvojive kontrolere. Bilo je potrebno samo 3 i pol minute videa da se zaljubimo. Prema viđenom velik naglasak je stavljen na mogućnost igranja u bilo kojim okolnostima bili vi doma, na faksu, u tramvaju ili s ekipom. U svakom slučaju društveni status vam nikad neće biti gori. Što i ne mora biti nužno loše. Ako rušiš highscoreove.

Kao što službeni trailer za Switch pokazuje – prednost je svakako što visokokvalitetne igre možete furati sa sobom u obliku tableta na koji spajate kontrolere, a kada se vratite doma isti možete spojiti na baznu stanicu i nastaviti uništavati socijalni život. Riječ je konzoli od nekoliko komponenti. Jedna od važnijih je dock, tj. bazna stanica koja je prikopčana na televizor. Čim Nintendo spojite na dock, slika se automatski prenosi na televizor, no čim tablet podignete s docka slika se automatski vraća na tablet. U HD-u naravno. Dock sam po sebi nije ogroman i finog je dizajna. Idealno se kamuflira među vaše fotke s maturalne i prve pričesti koje stoje na miljeu pored TV-a.

fotka 01

Što se hardvera tiče, već je poznato da je za to zadužena Nvidia. Za srce konzole posebno je izrađen Tegra procesor koji uključuje Nvidia grafičku karticu temeljenu na GeForce karticama. Tu je naravno i novi engine za prikaz efekata fizike u igrama, a i razvijeni alati za razvoj igara i biblioteka koje developeri mogu koristiti. Za sada nema toliko detalja što se tiče razlučivosti ekrana, baterije (nadajmo se da ćemo moći gejmati preko 6 sati u jednom šusu) i ostalih komponenti. Po svemu sudeći – Switch se orijentirao prvenstveno na igre, bez previše mogućnosti za razliku od ostalih konzola koja daju hrpe nepotrebnih aplikacija za glazbu, fotografije i sl. Što je dobro!

fotka 02

Ono što nas je posebno oduševilo su dva kontrolera pod nazivom Joy-Con. Cijeli je niz mogućnosti. Nalaze se sa svake strane tableta i mogu se odvajati od same konzole. Osim što ih možete koristiti u prijenosnom obliku možete ih izvaditi i koristiti bežično ili spojiti s Joy-Con Gripom koji ih pretvara u tradicionalni kontroler. Svaki Joy-Con se može koristiti i zasebno za igru u dvoje. No moguće je spojiti i više takvih kontrolera na konzolu za igru više od 2 igrača. Za sve oni koji će u startu negodovati i imaju ogromne ruke Nintendo se pobrinuo i pripremio Nintendo Switch Pro kontroler. Izgleda kao Wii U Pro joystick aka klasični joystick s analog gljivama.

Zanimljivo je da je moguće više Nintendo Switch konzola na neki način umrežiti na istoj lokaciji pa tako možete igrati multiplayer s ekipom kao da imate LAN party, licem u lice. Od buljenja u ekran nećete ni skužiti da je Sonja obrijala brčiće ili da je Ante izvukao nove pramenove. No to nije ni bitno. Bitno je da se igra.

fotka 03

Od igrice koje možemo očekivati (i za koje sada znamo) tu su: ‘The Legend of Zelda: Breath of the Wild’, novi ‘Splatoon’, ‘The Elder Scrolls 5: Skyrim’, ‘Super Mario 3D’, ‘Mario Kart’ i inačica NBA igre (hell yeah!). Cartridge se vraća, kao što je bio slučaj sa Nintendovim prijenosnim konzolama, imat ćemo DS kartice za igrice.

Broj razvojnih timova, izdavača, developera i partnera narastao je na 48. Što je znatno više nego prije i daje nadu u veći broj naslova.

fotka 04

Iako još nema opsežnih službenih informacija, kao ni najave okvirne cijene – sve nam izgleda jako obećavajuće. Ono što znamo je da na tržište dolazi u ožujku 2017. godine. Iz Nintenda nam poručuju da će uskoro otkriti više informacija. Itekako se radujemo tome, a isto tako se radujemo sve to podijeliti s vama. Iako ne može konkurirati konzolama poput PlayStation 4 i Xbox One, Switch ima prednosti koje će zainteresirati publiku i kupce.

Što vi kažete na Nintendo Switch?

TAGOVInintendo switch

Komentiraj