Igre

One-click arkadne igre

Aside Banners

Angelina štanca po jednu igru svakih 10 minuta

Upoznajte Angelinu. Za razliku od one Bradove, ova ne režira bosanske filmove, niti posvaja djecu iz zemalja trećeg svijeta, već stvara jednostavne igre.

Piše , Objavljeno

Angelina je računalni program, umjetna inteligencija koja stvara igre od nule. Ime je kratica od “A Novel Game-Evolving Labrat,” iliti “inovativni laboratorijski štakor za evoluiranje igara.” Cijeli proces stvaranja igre je gotovo u potpunosti automatiziran, a Angelina može stvoriti jednu igru svakih 10-ak minuta. “Gotovo u potpunosti” u prijevodu znači da autor ipak mora sam složiti grafiku i prateću glazbu.

Angelina igru stvra tako da ključne elemente dijeli na podzadatke nazvane “species,” odnosno vrste. Igru čine tri vrste:mapa (map), raspored (layout) i pravila (ruleset). Samo po sebi je očito što je mapa, layout su različiti objekti u igri te sam igrač, dok pravila određuju kako se prepreke kreću. Nakon generiranja igre procesom nazvanim “kooperativna koevolucija”, Angelina izvodi 400 simulacija kako bi testirala igrivost i pronašla greške, prije nego ispljune gotovu igru. Nivo koji nije moguće završiti se obacuje, oni preteški se pojednostavljuju. Evolucijski dio odnosi se na “opstanak najjačih,” gdje najbolje karakteristike (species, vrste) opstaju za sljedeće iteracije.

Projekt je doktorski rad Michaela Cooka, koji je početna istraživanja objavio kao esej, kojeg možete proučiti ako se osjećate posebno nadobudno. Doduše, Angelina neće ostaviti današnje developere bez posla. Konačne igre su vrlo jednostavne i nalik arkadnim 2D igrama iz 80-ih – barem one koje ispadnu kako spada. Jer nije svaka igra baš u potpunosti igriva, no par smislenijih i upotrebljivih autor je objavio te ih možete i sami isprobati.

TAGOVIAI Angelina arkade igre Umjetna inteligencija

Komentiraj