Igre

sv. petre, kreni!

Aside Banners

Crkva lansirala svoju verziju Pokemon GO – Moraš skupit sve(ce)!

Piše , Objavljeno

Često kritizirana kao kruta i tradicionalna institucija koja ne prati trendove i uglavnom ne razumije mlađu populaciju, Crkva uzvraća udarac sa svojom verzijom donedavno iznimno popularne igre Pokemon GO! Pomalo nevjerojatno, ali istinito. Naime, španjolska vjerska udruga Fundación Ramón Pané razvila je igru proširene stvarnosti, naziva Follow JC Go, u kojoj umjesto džepnih čudovišta skupljate svece i biblijske likove, a ako je vjerovati inicijalima formula uspjeha je kao i uvijek slijediti Isusa.

Gameplay koji neodoljivo podsjeća na Nianticovu hit igru iz 2016., a koja je tog ljeta pomela sve pred sobom, ali i vrlo brzo pala u zaborav, zanimljiv je novi pokušaj da se zaustavi odljev milenijalaca iz vjerske zajednice. Aplikacija je, Bogu hvala, besplatna te dostupna za iOS i Android, doduše zasad navodno još samo u Italiji i Španjolskoj, no u narednim tjednima očekuje se update te verzija na engleskom jeziku.

Kako će to izgledati u praksi? Ako ste se nadali hvatanju Svetog Nikole u nekakvu sakralnu verziju lopte ili osvajanje Ivana Krstitelja u dvoboju možda će vas razočarati činjenica da se likove u Follow JC Go verziji ne skuplja na način na koji ste tu uobičavali raditi s Bulbasaurom i Charmanderom već je pri susretu potrebno točno odgovoriti na njihova pitanja kako biste ih namamili na prelazak u redove vašeg evangelističkog tima. Na taj način korisnici bi trebali naučiti više o svecima i svojoj vjeri, a usput i malo prošetati. Naravno, o svojim pulenima potrebno je i brinuti tako da ćete trebati skupljati hranu i vodu, voditi računa o duhovnosti, a u ovom posljednjem će pomoći i sama aplikacija koja će vam dojaviti jednom kad se nađete u blizini crkve kako biste mogli napraviti pauzu i pomoliti se.

Čini se da je veliki ljubitelj i zagovaratelj igre i sam papa Franjo, što ustvari i ne čudi s obzirom da se radi o tehnološki relativno osvještenom, ‘kul’ papi koji s vjernicima već neko vrijeme komunicira i preko vlastitog Twitter profila na kojem ga prati 18 milijuna sljedbenika. Iza Follow JC Go projekta pak stoji čitav niz programera, dizajnera, teologa i povjesničara. Za razliku od svog japanskog kolekcionarskog uzora, katolička verzija ima i opciju doniranja potrebitima, a unatoč tome što sve skupa zvuči krajnje bizarno iz redova Crkve su uvjereni kako će njihova igra živjeti dulje od jedne polusezone te da je ovakav, dosada neuobičajen način komunikacije s vjernicima, na krilima tehnologije, ujedno pravi put.

Hoće li mladi prepoznati edukativan, interaktivan i religiozan karakter igre, kako se tvorci zasigurno i nadaju ili su igre ovog tipa na pametnim telefonima već relikt prošlosti? Vjerojatno bi kakva Fortnite verzija s balonima napunjenima posvećenom vodom prošla i nešto bolje, ali još otkako je aktualni Papa internet nazvao ‘božjim darom’ čini se da je Crkva spremna na svojevrsni rebranding i da je ispovijed putem Whatsappa te isključivo emojijima pitanje trenutka.

Na Google Playu aplikacija je zasad preuzeta više od 100 000 puta, a ocijenjena je s ne baš milosrdnih 3,2 od strane korisnika te potencijalnih korisnika s obzirom da velik broj ljudi uz jezik ima problem i sa samom registracijom. Do Svjetskog susreta mladih katolika, manifestacije koja se održava u siječnju u Panami, a za koju je igra izvorno i tempirana još je nekoliko mjeseci u kojima će razvojni tim malo manje spavati, a igrači bi pak u duhu kršćanstva mogli malo više opraštati.

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVIcrkva pokemon sveci vatikan

Komentiraj