Igre

game on. ili ipak ne

Aside Banners

eSports na olimpijadi? Čini se da (zasad) ipak ne

Piše , Objavljeno

Nakon što je lani objavljeno kako će eSports biti dio službenog natjecateljskog programa na Azijskim igrama 2022., kontinentalnoj verziji olimpijade koja se također odvija svake četiri godine, šuškalo se o tome kako je uvrštavanje na Olimpijske igre 2024. u Los Angelesu vrlo izgledno. Ipak, nedavni intervju Associated Pressa s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Thomasom Bachom, ne zvuči ni približno optimistično za profesionalne gamere i ljubitelje ove niše.

Čini se da je svima dobro poznato nasilje u video igrama, primjerice pucačinama, prevelika prepreka za jednu konzervativniju instituciju takve tradicije, čija temeljna načela definitivno ne prate u korak ona na kojima počiva ovaj gaming žanr. Jasno, nisu sve igre jednake, a s druge strane postoje i olimpijski sportovi poput boksa ili mačevanja koji su neupitno povezani s nasiljem ili su iz nekad nasilnog, pa i ubilačkog djelovanja prerasli u kompetitivnu sportsku inačicu. Ipak, kod igara je zasad jednak predznak, a čini se da će tako i još bar neko vrijeme ostati.

.

Međunarodna eSports Federacija (IeSF) prvu inicijativu za implementacijom video igara 21. stoljeća u program modernih Olimpijskih igara, ali ipak još iz 19. stoljeća, pokazala je početkom 2016. Iako generacijski jaz možda zvuči prevelikim da bi ga se premostilo, činjenica je da igra poput Counter-Strikea zahtjeva slične vještine (preciznost, mirnoću) pri korištenju oružja kao primjerice kod pucanja u glinene golubove ili u mete u sklopu biatlona. No, postavlja se i čitav niz pitanja. Spektar igara je golem i neke među njima imaju sličnosti koliko i hrvanje s nogometom. Koje igre bi bile uvrštene? Napretkom tehnologije mijenjaju se i igre koje postaju još bolje, jače, realnije, a četiri godine između svakih olimpijskih igara dug su period i teško da bi neka igra izdržala onoliko olimpijada koliko ih primjerice upiše jedan dugovječniji sportaš. Ono što je sigurno jest da će igre jednom eventualno uvrštene u olimpijski program morati funkcionirati na način da ih razumije i prosječan gledatelj, a ne samo poklonici gaming kulture.

0

Primjerice, na nedavno održanim Azijskim igrama igrači su se natjecali u: Arena of Valor, Clash Royale, Hearthstone, League of Legends, Pro Evolution Soccer i StarCraft II, a event je bio demonstracijskog tipa, odnosno pobjednicima nisu podijeljene medalje već će to praksa postati od sljedeće manifestacije. Kao najuspješniji u vrlo izjednačenoj konkurenciji pokazali su se Kinezi s tri medalje od šest mogućih, od čega dvije zlatnog sjaja.

.

Što se olimpijskih igara pak tiče; dogodilo se to 2024., 2052. ili nikada, ono na čemu eSports ciljano radi je legitimacija profesionalnog gaminga. Suradnja s Međunarodnim atletskim savezom, kao i sa Svjetskom antidopinškom organizacijom dobar su početak. Pojavljivanje na nekim manje globalnim i popularnim sportskim događanjima te dodatna promocija gaminga kao sporta također. Iako je riječ o industriji čija popularnost posljednjeg desetljeća gazi sve pred sobom, o čemu svjedoče i zarade od igara, kao i nagradni fondovi na određenim eSports natjecanjima, činjenica je kako su pravila, ali i same igre poprilična nepoznanica za još uvijek velik dio globalne populacije, posebno one nešto starije. No, to se čini manjom preprekom i dijelom problema. Pomiriti zloglasni krvnički karakter pojedinih video igara sa sportskim duhom te pritom zažmiriti na mnoge loše posljedice koje takav način života može prouzročiti bit će teži dio ove misije.

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVIesports Gaming olimpijske igre videoigre

Komentiraj