Igre

Nema kraja

Aside Banners

Final Fantasy XVI je skoro tu – sve što trebaš znati o ostalih 94, “ukratko”

Piše , Objavljeno

Nedavno je Sony na PlayStation 5 revealu pokazao svijetu koje igre se spremaju izaći skupa s novom konzolom (ili malo poslije). Među njima je bio *drum roll* Final Fantasy XVI.

Square Enix je kompanija koja više od tri desetljeća definira i formira RPG žanr u cijelom svijetu. S nedavnom najavom novog dodatka najpopularnijem JRPG serijalu želimo malo pogledati unatrag i vidjeti kako je sve to počelo.

Final Fantasy je naslov koji pretežito vežemo za PlayStation konzole iako su posljednjih nekoliko izdanja doživjeli svoj procvat na Microsoftovoj kutiji i stolnim računalima s Windows operacijskim sustavom. No, ništa od navedenog nije bila go-to opcija za Square kada su kretali (jer te konzole tada nisu ni postojale, a računala nisu baš bila gaming uređaji).

Nintendo era

Vraćamo se nazad u daleku 88. kada je u Japanu izašla prva video igra koju je proizvela kompanija koja se tada zvala samo Square. Izbacili su videoigru koja nije zadržala svoj radni naslov, Fight Fantasy, nego je nazvana Final Fantasy za FAMICOM odnosno po naški NES – Nintendo Entertainment System. Inspiracija koja je dolazila od D&D-a je bila uočljiva, ali ne samo zbog srednjovjekovnog izgleda, kao i kod njenih preteča slične pozadine – izvedba je bila nešto sasvim novo. Mogao si “hodati” po svijetu na kojemu možeš raspoznati brda, mora, rijeke, građevine i šume. U svojoj “ekipi” si imao po nekoliko likova koji su imali različite sposobnosti i borio si se u “rundama” odnosno takozvani turn-based battle system.

ff slika 1

Kada pogledate jedan frame igre iz današnjeg konteksta će to izgledati smiješno, ali tada je to bila revolucija koja je samo u Japanu i Americi prodala milijune primjeraka – u to vrijeme, u toj “dojenčad-fazi” gaming industrije, je to bio veliki hit koji je stvorio gospodin Hironobu Sakaguchi.

Tada su si zadali za cilj krenuti u do tada ne viđenom smjeru, svaka nova igra u serijalu će imati nove likove, novu priču te nove gameplay mehanike. Htjeli su “popraviti” recept koji je funkcionirao. Što su time dobili? Hit za hitom.

Final Fantasy je u svojim NES i SNES godinama bio jedan od najprodavanijih naslova. To je pogotovo mozak-eksplodirajuća vijest ako se uzme u obzir da je nekoliko prvih izdanja izlazilo samo za Japansko tržište. Igre su se prodavale u milijunskim iznosima.

PlayStation 1 era

U periodu kada su se mnogi pitali što je sljedeće, Square Enix je već bio tamo. Unatoč dugogodišnjem globalnom uspjehu Nintendo konzola, 1997. su se odlučili za novog klinca u gradu – Sony PlayStation. Već kada je Final Fantasy VI izašao, Squareovci su eksperimentirali s 3D modelima. “Kazete” koje je podržavao Nintendo 64 nisu imale dovoljno kapaciteta za sve što su htjeli JRPG majstori, a Sony im je to nudio.

Izbacili su Final Fantasy VII. Igru koja je i dan danas jedan od najvećih gaming hitova svih vremena. Doživjela je toliko spin-offova, toliko puta neuspješno kopirana. Utjecala je na svjetsko poimanje JRPG-ova i japanske kulture jednako jako kao anime i mange. Špičasta kosa, ljepuškasti frajeri s ogromnim mačetinama na leđima kojima barataju s lakoćom. Tetsuya Nomura je stvorio bezvremenske likove. Moglo bi se reći da je to bio njegov magnum opus. A priča… Nećemo spojlati…

ff slika 2

Gledati i igrati igru s 3D modelima je bilo “state of the art” tada. No, i to su pojačali s FFVIIIicom koja je kao njegov prethodnik na PlayStationu otišao od tog srednjovjekovnog stila u nekakav futurizam/post-apokaliptični stil.
FFIX, posljednje izdanje na PS jedinici je bilo kao počasno izdanje starim danima kada su se vitevozi borili protiv zmajeva, a ne daleki rođaci izabranog Nea iz Matrixa i pobješnjelog Maxa. Točan broj prodanih primjera u PlayStation 1 eri definitivno prelazi brojku od deset milijuna, a kako Square konstantno te igre čini ponovno dostupnim na novim konzolama, brojka još uvijek raste.

PlayStation 2 era

Naravno da je sve bilo špica izdavati igre na najprodavanijoj konzoli svih vremena. Final Fantasy X je bila prva. Uz promijenjene gameplay mehanike kao na svakom izdanju, po prvi put su sinkronizirali igru u potpunosti. Ne kažemo da je bilo dobro, ali likovi su bar imali glasove. Nakon toga se dogodio veliki istup koji je Square Enixu donio najviše novaca, a to je ulazak u MMO vode. Final Fantasy XI je bio njihov prvi MMORPG. Gigantski projekt koji je imao svoje uspone i padove, ali je puno značajniji po usponima.

ff slika 3

Nađete li se na nekakvom kvizu, znajte da je FFXI oborio Guinnessov rekord za najdužu odjavnu špicu te najoriginalniju glazbu u videoigri. To što je jedna od prvih igara koja je omogućila da se cross-platform igranje (PS2, Xbox360 i PC) je također znamenito. Svoju PS2 eru su završili s FFXII. Nedavno je doživjela svoj remake po nazivu Final Fantasy XII: Zodiac Age za PS4. To dovoljno govori o tome koliko je igra bila dobra.

PlayStation 3 era

PS3 nije doživio puno Final Fantasy igara. XIII je jedino izdanje ako ne ubrajamo Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Zašto bi to izdvojili? FFXIV je inicijalno izašao samo za PC. Novi MMORPG koji je treba nastaviti tamo gdje je FFXI stao, a dogodila se doslovno najsuprotnija situacija ikada. Igra je bila totalan flop do te mjere da su dvije godine kasnije ugasili sve servere i pokrenuli se u najlegendarnijem mogućem smjeru – pokušali su ju popraviti te su izdali FFXIV: A Realm Reborn. Itekako su ju popravili! Tri godine nakon izlaska prvotne verzije imamo jednu od najboljih MMORPG igara ikada za koju su do sada izdali tri ekspanzije.

ff slika 4

PlayStation 4 era

Zadnja Sonyjeva konzola (što neće još dugo biti slučaj) je napokon dobila taj famozni XV dio FF-a. Igra koja je prvotno trebala izaći na PS3, igra na kojoj se radilo preko deset godina, igra koja je imala dodatni anime, animirani film i 2d igru kao popratni sadržaj u početku. Nažalost, ništa od toga nije bilo dovoljno da prekrije koliko su Squarovci failali na ovom projektu. Jako obećavajući naslov je na kraju dana bio samo cool show-off PS4 grafike. Mijenjanje voditelja projekta nije nikako pomoglo s obzirom na to da su morali gotovo krenuti ispočetka. Ni 11 godina im nije bilo dovoljno za FFXV.

ff slika 5

PlayStation 5 era.

Najavljen je Final Fantasy XVI za PS5 koji treba izaći 2021. Inače Squarove objavljuje svoje najave po par godina unaprijed, što je razlog zašto nas je ovaj naslov iznenadio. FF se ponovno vraća u srednjovjekovni stil, što su mnogi fanovi priželjkivali već jako dugo. Za sada je samo jedan foršpan vani u kojemu naravno ima i gameplaya. Moramo priznati kao pravi fanovi i geekovi – oduševljeni smo.

ff slika 6

Da, ovo je definitivno razlog za kupovinu nove Sonyjeve bebe. Jedva čekamo vidjeti malo više informacija o svemu tome da još malo geekoutamo.

Ako se pitate gdje su ostali dijelovi Final Fantasyja, znajte da postoje mnogobrojni spin-offi najvećih hitova, remakeovi, re-releasovi, mobilne verzije, tri filma, kratka anime serija, fighting game verzija, pojavljivanje FF likova u drugim igrama kao primjerice Kingdom Hearts serijal i “merch”. Sve od Final Fantasy odjeće, plišanaca, figurica, sokova, hrane, glazbe – Final Fantasy ima sve.

Jer je sve.

TAGOVIfinal fantasy square enix