Igre

it's not unusual to be sued by anyone

Aside Banners

Fortnite napadnut tužbama sa svih strana radi plesa

Piše , Objavljeno

Svi se sjećamo legende Carltona iz super popularne serije Princa iz Bel Aira, koja je 90-tih proslavila Will Smitha. Isto tako se svi sjećamo Carltonovog legendarnog plesa na Tom Jonesa “It’s not unusual”, ali toga se uvijek dobro prisjetiti.

Svi smo znali pokrete ovog kultnog plesa, a nerijetko ga i sami izvodili u izlascima ili na svadbama (ne laži da nisi, u laži su kratke noge!). Glumac Alfonso Ribiero koji je utjelovio Carltona slaže se s time da je ovo bio kultni ples koji je obilježio cijelu jednu eru i smatra da na njega ima autorska prava te za komercijalno kopiranje istoga zahtijeva novac i priznanje.

Popularna igrica “Fortnite”, u kojoj 100 igrača pokušavaju ubiti jedni druge dok ne ostane samo jedan, igrači imaju opciju  platiti dodatne za određene plesove. Jedan od tih plesova zove se “Fresh”, koji je doslovno kopija Carltonovog plesa.

.

Ribiero je odlučio tužiti Fortnite, a u tužbi tvrdi da je igrica “neovlašteno profitirala” od korištenja njegovog plesa koji je utjelovio i mnogo puta van serije i koji je postao njegov znak. Tužba zahtijeva da igrica prestane koristiti Carltonov ples koji će uskoro biti zaštićen copyrightom.
No, Ribiero nije jedini koji tuži Fortnite za krađu plesa. To su učinili i onaj klinac, znan kao The Backpack Kid, koji je izmislio popularni Flossing dance na kojemu je izgradio karijeru i stekao milijune followera te koji je nedavno iskopirao čak i naš Tarik na televiziji. #cringe
Uz Ribeira i The Backpack kid, tužbi se pridružio i reper 2 Milly koji tvrdi da je Fortnite ukrao njegov Milly Rock ples bez da je za to bio kompenziran.
Biti će zanimljivo pratiti kako će se stvar dalje odvijati i hoće li Epic Games maknuti ove plesove iz igrice. Ples je jednako kao i pjesma, knjiga ili slika, oblik umjetničkog izričaja koji kao takav podliježe autorskim pravima pa je stoga čudno kako si je jedna ovakva globalna tvrtka uopće dozvolila ove tužbe.

TAGOVICarlton fortnite ples

Komentiraj